Dünya Evcil Hayvan Yemi Pazarı

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Dünyadaki hayvan yemi üretimi, 2016 yılında 1 milyar tonu aştı. Farklı hayvan grupları için üretilen bu 1 milyar tonluk yem üretiminde, en yüksek üretim miktarı 452 milyon tonla kanatlı yem grubuna ait. Evcil hayvan yemi ise yaklaşık 25 milyon tonluk üretim miktarıyla dünya yem üretiminde beşinci sırada yer alıyor. 

Evcil hayvanlar, insanoğlunun evlerini paylaştığı en yakın dostları. Dünyada en sevilen ev hayvanı sıralamasında kedilerin ilk sırada yer aldığı belirtiliyor. Köpekler ise ikinci sırada onları takip ediyor. Kafes kuşları ve küçük kemirgenler de en çok tercih edilen evcil hayvan grubunda yer alıyor. Evcil hayvan beslemede Amerika ve Avrupa’nın ön sıralarda yer aldığını tahmin etmek zor değil. Çünkü ekonomik durum ve hayat görüşleri evde hayvan beslemede son derece önemli rol oynuyor.

Peki bu sevimli dostlarımızı beslemek için ne kadar yem üretiyoruz? Araştırmalar 2016 yılında tüm dünyada üretilen hayvan yemi miktarının 1 milyar tonu aştığını gösteriyor. Farklı hayvan grupları için üretilen bu 1 milyar tonluk yem üretiminde, en yüksek üretim miktarı kanatlı yem grubuna ait. Domuz, ruminant yem grupları ve balık yemi de kanatlı yem grubunu takip ediyor. Evcil hayvan yemi ise 25 milyon tonluk üretim miktarıyla beşinci sırada yer alıyor. Bu miktarın, ekonomik refah ve kültürel gelişim düzeyi arttıkça artması genel itibariyle kabul edilebilir bir gerçek.

DÜNYA EVCİL HAYVAN YEMİ ÜRETİMİ
Evcil hayvan yemi ya da maması dediğimiz grupta aslında çok farklı içeriklere, üretim metotlarına sahip yem grupları bulunmaktadır. Örneğin; kedi ve köpekler için pelet yemlerin yanı sıra konserve yemler de kullanılmaktadır. Kafes hayvanlarının beslenmesinde ise tahıl karışımları daha yoğun bir şekilde tercih edilmektedir. Dolayısıyla son derece farklı hayvanları ve beslenme biçimlerini içeren bu grup için spesifik bilgiler içeren yem üretim verilerini bulmak son derece zor.

Ancak dünya yem üretimine dair en kapsamlı istatistiki çalışmaları gerçekleştiren Alltech, hazırladığı Global Feed Survey 2017 raporunda genel ölçekte evcil hayvan yemi üretimine dair veriler aktarıyor. Rapora göre 2016 yılında 1 milyar 32 milyon ton olan dünya yem üretiminin 25 milyon tonluk kısmını evcil hayvan yemleri oluşturuyor.

Evcil hayvan yemi üretimine dair son 5 yılın verileri incelendiğinde, üretimin istikrarlı bir şekilde arttığı görülmektedir. Alltech raporlarına göre 2012 yılında 20,5 milyon ton civarında olan dünya evcil hayvan yemi üretimi, 2013 yılında 21 milyon tona, 2014 yılında ise 22 milyon tona, 2015 yılında 22,6 milyon tona ulaşmıştır. 2016 yılında ise diğer yıllara kıyasla çok daha büyük bir artış göstermiş ve 25 milyon tona ulaşmıştır.

DÜNYA EVCİL HAYVAN YEMİ ÜRETİMİNDE ÜLKELERİN YERİ
Çin ve ABD, dünyanın önde gelen yem üreticileri arasında yer alan ilk iki ülke. Ancak evcil hayvan yemi üretimi söz konusu olduğunda, ABD açık ara farkla ilk sırada yer almaktadır. Dünyanın en büyük evcil hayvan yemi üreticisi olan ABD, 2015 yılında 22,6 milyon ton olan dünya evcil hayvan yemi üretiminin yüzde 38’ini tek başına üretmeyi başarmıştır. 2012 ve 2013 yıllarında 8 milyon ton evcil hayvan yemi üreten ABD, 2014 yılında bu miktarı 9 milyon tona çıkarmıştır. 2015 yılında ise ABD’nin evcil hayvan yemi üretim miktarı 8,5 milyon tonda kalmıştır.

Alltech raporunda dünyadaki toplam yem üretimindeki en büyük 10 üretici ele alındığı için 2015 yılı verilerinde 2,4 milyon tonluk evcil hayvan yemi üretimiyle Brezilya ikinci sırada yer almaktadır. Rapora göre Fransa ise her yıl yaklaşık 1 milyon ton evcil hayvan yemi üretmektedir.

KITASAL BAZDA EVCİL HAYVAN YEMİ ÜRETİMİ
Dünyadaki en büyük evcil hayvan yemi üreticisinin ABD olduğu göz önüne alındığında, kıtasal bazda en yüksek üretimin Kuzey Amerika bölgesinde gerçekleşmesi normaldir. Evcil hayvan yemi üretiminde Amerika kıtasını Avrupa ülkeleri takip etmektedir. Alltech raporlarına göre 2013 yılında 5 milyon ton evcil hayvan yemi üretimi gerçekleştiren Avrupa ülkeleri, 2014 yılında 5,7, 2015 yılında 5,9, 2016 yılında ise 8,1 milyon ton üretim gerçekleştirmiştir.

Evcil hayvan yemi üretiminde Avrupa bölgesini Latin Amerika takip etmektedir. 2013 ve 2014 yıllarında 5’er milyon ton evcil hayvan yemi üreten Latin Amerika ülkeleri, 2015 yıllında 5,3 milyon ton, 2016 yılında ise 5,2 milyon ton civarında evcil hayvan yemi üretimi gerçekleştirmiştir.

Asya-Pasifik bölgesinde üretimi gerçekleştirilen evcil hayvan yemi miktarı 2 milyon ton civarında iken, Ortadoğu bölgesi evcil hayvan yemi üretimini olmadığı tek bölge olarak karşımıza çıkmaktadır.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 × 2 =

Yeniler

Köşe Yazıları