Düzenli Kontrolle Parazit Derdine Son…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

ToksoplazmaKedi ve köpek sahiplenmek ya da almak isteyen ailelerin ilk düşündüğü ya da aklına takıldığı problem kedi ve ya köpeğin tüyünden geçebilecek herhangi bir hastalık olup olmadığıdır. Evcil hayvanlar doğa ile iç içedirler, aynı bizler gibi biz nasıl kendimizi hastalıklara karşı koruyabiliyorsak, Düzenli veteriner hekim kontrolü yapılan bir evcil hayvanında sizlere hastalık ya da parazit bulaştırma riski yoktur. 

Kedi ve köpek sahiplenmek ya da almak isteyen ailelerin ilk düşündüğü ya da aklına takıldığı problem kedi ve ya köpeğin tüyünden geçebilecek herhangi bir hastalık olup olmadığıdır. Evcil hayvanlar doğa ile iç içedirler, aynı bizler gibi biz nasıl kendimizi hastalıklara karşı koruyabiliyorsak. Düzenli veteriner hekim kontrolü yapılan bir evcil hayvanında sizlere hastalık ya da parazit bulaştırma riski yoktur. İlk akla takılan kedi ve köpeğin tüyünün yutulması sonucu organlarda kist yaptığı inancının toplum içerisinde yaygınlığıdır. Kedi ve köpeğin tüyü iç organlarda tutunarak herhangi bir kistte neden olmamaktadır. Bunu yapabilecek olan bir çeşit parazittir. Eğer düzenli parazit mücadelesi veteriner hekim tarafından yapılan bir kedi ve ya köpekte bu parazitlerin olma şansı yoktur. Kist yapan, evcil hayvanınızın tüyü değil evcil hayvanınıza bulaşan parazit yumurtalarının ağız yoluyla alınmasıyla gerçekleşen paraziter bir hastalığın sonucudur.
Bu paraziti alma ihtimaliniz yıkanmamış çiğ sebze veya meyve ile ya da yine veteriner hekim kontrolü yapılmadan aldığınız ya da yediğiniz çiğ et ve et ürünleri yiyerek de alabileceğinizdir. Yani evcil hayvanlarınız gerekli bakımları yapıldığı takdirde tehlikeli parazitleri taşıma ihtimalleri yoktur. Endişe edilen diğer bir konuda kedi ve köpeklerin aşırı tüy dökmesidir. Kedi ve köpekler özellikle mevsim geçişlerinde şiddetli tüy dökebilirler.
Bu mevsim geçişlerinde tüy dökümlerinin normaldir. Kedi ve köpeğinizin aşırı tüy dökümünden şikayetçiyseniz, Öncelikle bir veteriner hekime danışıp evcil hayvanınız da herhangi bir sağlık problemi olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz. Herhangi bir problemi yoksa deri ve tüy sağlığı için vitamin desteği ile tüy dökümünü azaltabileceğinizi unutmayın.
Evcil hayvanınızı traş ettirerek de az da olsa bu soruna bir çözüm bulabilirsiniz.
Mutlaka veteriner hekiminize ayrıntılı bilgiler için danışın.
Toksoplazma neredeyse tüm hamile bayanların kafasına takılan ilk hastalıklardan biridir.
Bazı doktorlar gebe kalan bayanların evin bir üyesi olan kedilerinin evden gitmesini istemeye kadar işi ileri götürürler. Fakat kedinin evden gitmesi toksoplazma için gereksiz bir önlemdir.
Unutulmamalıdır ki toksoplazma etmenine maruz kalmak sadece kediler ile temas yolu ile geçmez.
Kedinizden alabileceğiniz toksoplazma riski ne kadar ciddi?
Bayanların gebe kalma çocuk yapacakları zaman akıllarına ilk takılan korku toksoplazma gerçeğidir. Bir çok sitede, kitapta ya da direk doktorların ağzından ne kadar tehlikeli olduğu ile ilgili bilgiler verilir. Özellikle ilgili sitelerde bu hastalıkla ilgili korkunç hikayeler anlatılır.
Amacım tabiki de toksoplazmanın tehlikeli olmadığını anlatmak değil ama tehlikenin kedinizden gelip gelmeyeceğidir.
Toksoplazma, toksoplazma gondi adı verilen tek hücreli bir protozonun sebep olduğu bir paraziter hastalıktır. Hastalık direk kedi kumundaki kedi dışkısı ile temas ile geçebileceği gibi çiğ sebze, et gibi metaryellerle ve toprak ile temasla da etken alınabilir.Dolayısıyla kediniz bu hastalık etmenin de tek suç sayılamaz.
Sağlıklı bağışıklığa sahip yetişkinler toksoplamaya yakalandıklarında sadece orta derece gribe benzer bir enfeksiyon geçirirler ya da herhangi bir belirti göstermeden atlatırlar. Fakat gebelikleri sırasında toksoplazma etkenini alan anneler doğmamış bebeklerini plasenta yoluyla enfekte ederler. Böylece doğmamış bebekler toksoplazma yüzünden doğuştan özürlü olurlar hatta bu enfeksiyon ölüme bile sebep olabilir.
Gebelik öncesi toksoplazma ile enkfekte olan bayanlar doğmamış çocukları için herhangi bir tehdit oluşturmazlar.
Sadece hamilelik sırasında toksplazma ile enfekte olan bayanların bebekleri risk altındadır.
Bir ev kedisinin toksoplazma enfeksiyonunu alması için sürekli dışarıya çıkması ya da avlanması gerekir. Eğer kedinizin dışarı ile teması yoksa çiğ et ile beslenmiyorsa ve de avlanma ihtimali yoksa toksoplazma hastalığı ile enfekte olma şansı da yoktur.
Kediniz daha önceden dışarı da yaşayan bir kediyse ve endişeleniyor olabilirsiniz. Bu durumda bile aşağıda çok fazla endişelenmeyin. Çünkü, toksoplazma ile enfekte kediler , dışkılarıyla toksoplazma organizmalarını sadece kısa bir süre içerisinde dökerler. Eğer kediniz hastalığı taşıyorsa minimum 48 saat içerisinde hastalık yapan etmenleri taşır. Her gün düzenli kum kabının temizlenmesi bunu önler.
Kedinizin kum kabını temizledikten sonra ellerinizi yıkamak gibi basit bir hijyen kuralına uyarak bulaşma riskini de engellemiş olursunuz. Çünkü bu hastalık sadece dışkı ile direk temas ile geçer. Hayvanınızı sevdiğiniz de ya da okşadığınız da tüylerinde alabileceğiniz bir etmen değildir.
Toksoplama önlenebilen bir hastalıktır. Gebeliğiniz süresince doğru hijyen kurallarına uyduktan sonra ev kedinizden bu hastalığı kapma şansınız yoktur.
Gebe bayanların toksoplazmadan korunması için alacakları önlemler: Kedinizin tuvalet kabını değiştirirken mutlaka eldiven takın ve ellerinizi yıkayın. Herhangi bir yiyeceğe dokunmadan ya da yemeden önce ellerinizi yıkayın Unutmayın kedi ve köpeğinizle mutlu bir birliktelik kurmak sizin elinizde, tüm ön yargılarınızı atın evcil hayvan sahibi olmanın vermiş olduğu merhamet duygusu ve sevgiyle çocuklarınızı büyütün.
Göreceksiniz ki aile bireylerinizin sosyal yaşantılarını ve hayata bakışlarını tamamen değiştirmiş. Unutmayın sokaktan, barınaktan sahipleneceğiniz ve yuvanızı açacağınız her bir can evinize sevgi, çocuklarınıza sorumluluk duygusu ve ailenize mutluluk getirecektir.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

two + 18 =

Yeniler

Köşe Yazıları