Evcil Hayvan Alerjisinden Nasıl Korunulur?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

alerji3HAYVAN ALERJİSİ KEDİ-KÖPEK-KUŞ TÜYÜ ALERJİSİ

Alerjik hastalıkların bir nedeni de hayvanlardan kaynaklanan alerjenlerdir. Hayvanlar da varolan tüyler alerjiye neden olmakla birlikte asıl sebebin salya,vücut yağı ve idrarın içeriğinde bulunan proteinlerin olduğu düşünülmektedir. Bu salgıların kurumasıyla içeriklerinde bulunan protein havaya karışır ve alerjik şikâyetler ortaya çıkar.

Hayvan tüy ve epitel alerjeninden Korunmak İçin Alınabilecek Önlemler:

Yüksek etkili filtreli süpürge ile evin süpürülmesi, duvarların yıkanması, halıları kaldırmak, döşeli mobilyaları azaltmak ve hava temizleyici cihaz kullanmak yararlıır.

Eğer hayvan tüy ya da epitel hücresine karşı alerji testi pozitif çıktıysa; Hayvan ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Özellikle yatak odasına evcil hayvanlar sokulmamalıdır.

Ev hayvanlarının en az haftada bir kez olmak üzere sık yıkanması alerjik etkiyi azaltabilir.

Eve alınacak diğer ev hayvanlarına da duyarlılık gelişebilir.

Hayvan tüy yada epiteline karşı gelişen alerjinin ortaya çıkısı en az iki yıllık bir geçmişe sahiptir ve hayvanın ortamdan uzaklaştırılmasından sonra aylarca şikayetler devam edebilir.

alerji2Evlerde çok sevimli olan kedi, köpek, muhabbet kuşu, kanarya gibi evcil hayvanlar beslenmektedir. Bu sevimli hayvanlar çok masum olsa da bazı kişilerde alerjik reaksiyonlar ortaya koyabilmektedir. Evcil hayvan alerjisinde ait epitel, kıl ve salgılara karşı duyarlanmalar gelişebilmektedir. Kedi ve köpek tüyü alerjeni evcil hayvan beslenmeyen ortamlarda ve okulda normalin 3 katından fazla olabildiği bidirilmiştir.
Kedi
Kedi epiteli ve tüyleri ile gelen alerjenler alerjik solunum yolu hastalığının en sık nedenlerinden birisidir. Majör kedi alerjeni bir glikoprotein olup havada uzun süre bulunabilir. Evcil hayvan alerjisinin başında kediler gelmektedir. Kedi alerjenleri kıyafetler aracılığı ile de taşınabilmektedir. Elbiselerin üzerine yapışarak okul, iş ortamı gibi kedilerin bulunmadığı ortamlarda da kişileri et- kilemeye devam edebilir. Kedilerin alerjen kaynağı sebase glandlar, tükürük ve perianal gland- lardır. Kedi, salyasında bulunan alerjeni temizlemek amacıyla yaladığında tüylerine bulaştırır. Sonuç olaraEvcil hayvan alerjisine neden olan hayvanlardan biri de köpektir. k kedi tüyleri rezervuar olarak işlev görür. Parçalanan ve dağılan tüylere yapışan kedi alerjenleri iç ortam havasında bulunur ve duyarlı kişileri etkiler. Kedi alerjeni ayrıca kedilerin yaşadığı evlerde halı, kilim ve mobilyalarda, ayrıca ev tozlarında bulunmaktadır. Genelde kedilere alerji %2-30 oranında görülmektedir. Astımlıların ve alerjik rinitli çocukların %15-50 kadarında kedi alerjisi tespit edilmektedir.

Köpek
Evcil hayvan alerjisine neden olan hayvanlardan biri de köpektir. Köpek tüyü kedi tüyüne göre daha az alerjeniktir. Köpek alerjenleri çoğunlukla köpek tüyünde bulunmakla birlikte köpeğin tükürüğünde, deri ve idrarında da bulunmaktadır. Köpek tüyü son derece hafiftir ve saatlerce havada asılı ka- labilir. Kedi ve köpek alerjisi bulunan bireylerde başka hayvanlara da alerji gelişebilmektedir.

Köpek bulunan evlerde alerjen yükü yapışkan olması nedeniyle en fazla yataklarda ve kumaş koltuk takımlarında görülmektedir. Köpek tüyü duyarlı bireylerde astım belirtilerine neden olabilir.

Diğer evcil hayvanların alerjenlerinden korunma
Kafes kuşlarının epitel ve tüylerine duyarlılık olabilmektedir. Ayrıca kafeslerde biriken dışkı ve artıklar akarlar için iyi bir yaşam alanı oluşturabilmektedir. Atların alerjenleri deri döküntüsünde bulunan major alerjenlerdir. Ayrıca fare, hamster, inek, tavşan, kaz tüyü gibi hayvan alerjenlerine de alerji görülebildiği bildirilmiştir. Evcil hayvan alerjenlerinden tümüyle sakınabilmek olanaksızdır. Çünkü evcil hayvan alerjenleri her yerde bulunur. Okul, toplu taşıma ve kedi sokulamayan binalar dahil ev dışındaki birçok ortamda bulunur. Evden bu tür hayvanların uzaklaştırılması desteklenmekle bir- likte, hayvan tamamen uzaklaştırıldıktan sonra bile alerjen düzeylerinin azalması aylar sürebilir. Evcil hayvana alerjenlerine duyarlı olan çocukların evlerinden evcil hayvanın gönderilmesi çok etkili metot olduğu bildirilmekle birlikte evden evcil hayvan gönderilmesiyle astım belirtilerinin iyileşmesi ve duyarlılığın azalmasının sağlanmadığı gösterilmiştir. Alternatif ola- rak evcil hayvanın yatak odası dışında beslenilmesi havadaki alerjen seviyesini 5 kat azaltabilir. HEPA filtrelerinin yararı konusunda kesin kanıt yoktur. Çamaşır suyu evcil hayvanlara duyarlanmayı azalttığı bildirilmiştir.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

four × one =

Yeniler

Köşe Yazıları