Evcil Hayvan Pasaportu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Evcil hayvan (pet) pasaportu, sadece evcil hayvanınızı yurt dışına çıkarmanız için gerekli olan bir seyahat belgesi değil; aynı zamanda kedi, köpek ve gelincik gibi hayvanlar için bir kimliklendirme çalışmasıdır. 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği arasında imzalanan protokolle “pasaport” ve “mikroçip takma” işlemlerini evcil hayvan sahipleri, seyahat olmasa dahi yaptırmak zorundadır.

PET Pasaportu Hangi Bilgileri İçerir?

Evcil hayvan pasaportu; evcil hayvanın doğum tarihi, mikroçip numarası, aşıları, kontrolleri ve sahibi hakkında temel bilgileri içerir.

Evcil Hayvan Pasaportu Nereden, Nasıl Alınır?

Evcil hayvanınız için pasaport çıkartırken şu adımları takip etmeniz gerekir:

  • Evcil hayvanınıza çip taktırmalısınız.
  • Yurt dışına çıkacaksanız pasaportu alırken yurt dışı için çıkış formunu veteriner hekiminize doldurtmalısınız.
  • Sonrasında veteriner hekim, kan örneği alıp testin yapılacağı yere pasaportun fotokopisini gönderir.
  • Kuduz Titrasyon Testi (FAVN Test -Fluorescent Antibody Virus Neutralisation Test) sonucuyla birlikte yurt dışına çıkış yapılacak şehirde ilgili Gümrük Veterinerliğine başvurulmalıdır.
  • AB üye ülkelerine giriş yapacak evcil hayvanlar için en geç 3 ay öncesinde Kuduz Titrasyon Testi yaptırılması gerekir. Test için öncesinde bankaya para yatırmalısınız ve dekont açıklamasına mutlaka Kuduz Titrasyon Testi yazmalısınız.
  • Test sonucundan sonra kuduz aşısı yapıldığı günden itibaren 3 ay bekleme süresi bulunur. Süre tamamladıktan sonra Tarım İl Müdürlüğüne başvurularak Uluslararası Sağlık Sertifikası alabilirsiniz.

Raporu teslim aldıktan sonra 10 gün geçerliliği vardır. Bu süre içinde yurt dışı uçuşunu gerçekleştirmelisiniz.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın belirlediği Kuduz Antikor Titre Tayin Testi için onaylı laboratuvarların listesini aşağıda bulabilirsiniz.

Kuduz Testi için onaylı laboratuvarların listesi

Evcil Hayvan Pasaport Süresi

Evcil hayvan pasaport süresinin 3 ay geçerliliği bulunur.

Evcil Hayvan Pasaportu Zorunlu mu?

1 Ocak 2021 tarihinden itibaren evcil hayvanlara pasaport çıkarmak zorunlu hale getirilmiştir.

Evcil Hayvan Seyahatinde Hangi Belgeler İstenir?

Evcil hayvanın yurt dışına çıkabilmesi için mikroçipinin uygulanmış, pasaportunun düzenlenmiş ve Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’ne (PETVET) kaydedilmiş olması gerekir. Yurt içi uçuşlarda da pasaport bulundurulması şarttır. Eğer evcil hayvanın pasaportu yoksa idari yaptırım uygulanır.

Yurt dışı uçuşlarında ise varış ülkesine bağlı olarak istenen belge ve şartlar değişiklik gösterebilmektedir. Gideceğiniz ülke koşullarını resmi makamlardan teyit etmeyi unutmayın.

Hayvanın Pasaportu Kaybolur ya da Çalınırsa Ne Yapılır?

Pasaportun çalınması, kaybolması ya da zarar görmesi durumunda en geç 60 gün içinde İl veya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirilmesi gerekir. Sonrasında yeniden pasaport çıkarılabilir.

Bulunan Ev Hayvan, Sahibine Nasıl Ulaştırılır?

Kaybolmuş ev hayvanının daha önce sahipli olduğunun anlaşılması durumunda sahibine bildirilir. Sonrasında evcil hayvanını teslim alması için 72 saat süre tanınır.

Pet Pasaportu Ücreti

Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından belirlenen pet pasaportu ücreti 2.389,66 TL’dir (2023).

Evcil Hayvanla Uçak Seyahatinde Nelere Dikkat Etmeliyim?

Öncelikle evcil hayvanla uçak yolculuğunda dikkat edilmesi gereken özel kurallar için Genel Kurallar sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Evcil hayvanınızla rahat ve güvenli bir yolculuk yapabilmeniz için daha önce hazırladığımız Sensiz Olmaz: Evcil Hayvanla Uçak Yolculuğu Yapmak yazımıza yolculuğunuzdan önce göz atmanızı öneririz.

Kaynak: www.flypgs.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

19 − 3 =

Yeniler

Köşe Yazıları