Evcil Hayvan Sahipliği Ruh Sağlığına İyi Geliyor!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Medical Park Ordu Hastanesi Psikoloji Bölümü’nden Psikolog İrem Naz Kırım, evcil hayvanların ruh sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini anlattı.

Stres ve Anksiyeteyi Azaltıyor

Psikolog Kırım, evcil hayvanların stres hormonu olan kortizol seviyesini düşürdüğünü ve mutluluk hormonlarının salgılanmasını artırdığını belirtti. “Bir köpeği sevmek veya onunla oyun oynamak, kişinin anksiyete seviyelerini düşürebilir. Evcil hayvanlar, sahibine koşulsuz sevgi ve kabul sunar, bu da depresyon belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir.” dedi.

 

“Evcil Hayvan, Ruh Sağlığına İyi Geliyor”

Hayvanlarla ilgilenmenin birçok kişi için oldukça doğal ve pozitif bir durum olduğunun altını çizen Psikolog İrem Naz Kırım, “Hayvanlar sadakatleri, koşulsuz sevgileri ve anlayışları ile insanlar üzerinde derin bir etki bırakabilirler. Bu bağlanmanın olumlu yönleri arasında stres azaltma, depresyon ve anksiyeteyi hafifletme, yalnızlığı gidermek ve genel olarak ruh sağlığını iyileştirme sayılabilir” dedi.

Medical Park Ordu Hastanesi Psikoloji Bölümü’nden Psikolog İrem Naz Kırım evcil hayvanların ruh sağlığı üzerindeki olumlu etkileri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 

“Evcil Hayvan Sahiplerinin Tansiyon ve Kolesterolü Daha Düşük Oluyor”

Evcil hayvanların özellikle depresyon ve anksiyete yaşayan kişiler için önemli bir destek kaynağı olabileceğinin altını çizen Psikolog Kırım; “Onlar, sahiplerine koşulsuz sevgi ve bağlılık sunar, bu da kişinin kendini değerli ve kabul edilmiş hissetmesine yardımcı olur. Harvard Tıp Okulu’nun bir yayını, evcil hayvan sahiplerinin daha düşük tansiyona, daha düşük kolesterol seviyelerine ve daha az stres hormonu kortizol seviyelerine sahip olduğunu belirtir. American Heart Association, evcil hayvan sahipliğinin kalp sağlığına iyi geldiğini ve kalp hastalığı riskini azalttığını öne sürer. Centers for Disease Control and Prevention (CDC), evcil hayvan sahiplerinin daha düşük stres seviyelerine ve artan fiziksel aktiviteye sahip olduğunu belirtir.” Şeklinde konuştu.

 

“Stres ve Anksiyeti Azaltıyor, Depresyonu Hafifletiyor”

Evcil hayvanlarla etkileşimin, stres hormonu olan kortizol seviyesini düşürebildiğinin altını çizen Psikolog Naz Kırım; “Aynı zamanda, oksitosin ve serotonin gibi iyi hissetme hormonlarının salınımını artırabilir. Bu hormonlar, kişinin rahatlamasına ve huzur bulmasına yardımcı olur. Örneğin, bir köpeği sevmek veya onunla oyun oynamak, kişinin anksiyete seviyelerini düşürebilir. Evcil hayvanlar, sahibine koşulsuz sevgi ve kabul sunar, bu da depresyon belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir. Bir evcil hayvanla ilgilenmek, sorumluluk duygusu geliştirir ve günlük bir rutin sağlar, bu da depresif düşünceleri azaltabilir” ifadelerini kullandı.

 

“Yalnızlık ve Sosyal İzolasyonun Azalmasına Yardımcı Oluyor”

Evcil hayvanların, yalnızlık hissini azalttığını ve sosyal etkileşim fırsatları sunduğunu söyleyen Psikolog Kırım, şu bilgileri paylaştı:

“Köpek gezdirmek gibi aktiviteler, kişinin yeni insanlarla tanışmasına ve sosyal bağlantılar kurmasına yardımcı olabilir. Psikologlar, özellikle yaşlılar ve sosyal izolasyon yaşayan kişiler için evcil hayvanların önemli bir sosyal destek kaynağı olduğunu vurgular. Evcil hayvanlarla kurulan duygusal bağ, empati ve şefkat duygularını artırabilir. Çocukların hayvanlarla büyümesi, duygusal zeka gelişimine katkıda bulunabilir ve empati yeteneklerini güçlendirebilir.”

 

https://hayatgazetesiordu.com/

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

19 + ten =

Yeniler

Köşe Yazıları