Evcil Hayvanın Çocuğun Gelişimine Olan Olumlu Katkıları

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

486529-3-4-56c58

Ailenize uygun bir evcil hayvanı seçerek, onu sahiplenmenin çocuğunuzun gelişimine ve psikolojisine katkısı büyüktür.

Çocuğunuzu evcil hayvan ile yetiştirmenin birçok faydalarını görmek mümkündür. Çocuğun, evcil hayvan ile etkileşimde olması öz güvenini destekler. Evcil hayvan ile kurulan olumlu ilişki, çocuğun diğer sosyal ilişkilerine olumlu etkisini yansıtır.

Sahiplendiğiniz hayvanın, çocuğunuzun yaşına uygun olarak evcil hayvanın bakımına dahil edip sorumluluk bilincini kazandırabilirsiniz. Aynı zamanda evcil hayvanın bakımında üstleneceği görevler planlama ve düzenleme becerilerini de pekiştirecektir. Çocuğunuzun yaşına ve becerilerine uygun olan sorumlulukları belirleyerek, iş bölümünü evcil hayvanı sahiplenmeden önce konuşarak paylaşmanız önemlidir.

Anne babanın hayvana gösterdiği ilgi, bakım ve sevgi çocuğun kendi ilişkileri açısından rol model olur. Evcil hayvana empatik ve sevgi dolu yaklaşım ilerideki yaşlardaki sosyal ilişkilerin yapısını etikler.

Evcil hayvan ile birlikte vakit geçirme sırasında, bakımı yapılırken birçok sözsüz mesajların fark edilmesi de gerekir. Bu çocuğun beden dilini, sözsüz iletişim becerilerini pekiştirmesi ve geliştirmesi için bir fırsattır.

Çocukluğunu köpek ile birlikte geçiren çocuklar üzerinde 2012 yapılan araştırma sonucunda, köpek ile yetişmiş çocukların diğer çocuklara göre daha az alerji geliştirdikleri, daha az solunum hastalıkları ve kulak iltihabı geçirdikleri belirlenmiştir. Ayrıca çocukların evcil hayvanlar ile birlikte geçirdikleri sürelerde stres oranlarında düşüş olduğu bilinmektedir.

Çocukların birçok sırlarını, duygu ve düşüncelerini evcil hayvanları ile paylaşabildikleri için kendilerini rahatlatabilirler. Evcil hayvanları ile güçlü bir arkadaşlık ve paylaşım kurabilirler.

Birçok çocuk hayvana karşı özenli ve iyi niyetli bir yaklaşım içinde olduğu görülmek ile birlikte bazı çocukların hayvanlara sert tutum içerisinde oldukları, şiddet uygulayabildikleri gözlenebilmektedir. Yapılan birçok araştırma, hayvanlara şiddet uygulayan çocukların büyük bir yüzdesinin, ilerideki yaşamlarında insana yönelik istismarda bulunduklarını ortaya koymuştur. Bu sebeple bu tür bir durum ile karşılaştığınızda,  bu konudaki bir uzmana başvurmanız önemlidir.

Özellikle tek çocuklar, sevgi ve paylaşımda bulunabileceği bir ilişki kazanır. Bu ilişki de çocuğun öz saygısını ve özgüvenini pekiştirir.

Evcil hayvan eğer kedi/köpek ise, çocuğun kaba motor becerileri onlar ile birlikte oyun oynarken desteklenir.

Evinize ve ailenize uygun evcil hayvanı seçerken nelerin göz önünde bulundurmanız için bu yazıya da göz atabilirsiniz.Ayrıca son dönemde yapılan otizmli çocukların evcil hayvanlar ile girişkenliğini arttırdığı sonucuna ulaşan araştırma yazısına buradan ulaşabilirsiniz.

Ayşe Başak Erk

Uzm. Gelişim Psikoloğu

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

five × five =

Yeniler

Köşe Yazıları