Evcil Hayvanlar için Yeni Düzenleme

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan Yerli Evcil Hayvan Genetik Kaynaklarının Kullanılması Ve Yurt Dışına Çıkarılması Hakkında Yönetmelik (YEHGK), Resmi Gazete’de yayımlandı. 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girecek yönetmenlik ile yerli evcil hayvan genetik kaynaklarının (YEHGK) kullanılması ve yurt dışına çıkarılması ile ilgili usul ve esasları düzenlendi.
Yönetmeliğe göre; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının izni olmadan, herhangi bir nedenle yurt dışına Yerli Evcil Hayvan Genetik Kaynakları çıkarılamayacak, yabancı uyruklu tüzel kişiler, yurt içinde yürütecekleri araştırma faaliyetlerinde kullanacakları Yerli Evcil Hayvan Genetik Kaynakları için Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünden izin almak zorunda, Türk araştırmacılar, yurt dışında yapacakları araştırma faaliyetlerinde kullanacakları YEHGK için Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünden izin almak zorunda, Canlı YEHGK’nın yurt dışına çıkış başvuruları doğrudan Gıda, Tarım ve Hayvancılık il müdürlüğüne yapılacak, Türk araştırmacılar, gen bankasındaki materyali kullanarak yurt içinde yürütecekleri araştırma faaliyetleri için Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünden izin almak zorunda, Tescil edilmemiş YEHGK araştırma amacı dışında yurt dışına çıkarılamayacak, Tescili yapılmış olmasına rağmen hakkında yeterli bilgi bulunmayan YEHGK yurt dışına çıkarılamayacak, Nesli tehlike ve tehdit altında olan YEHGK ticari amaçla yurt dışına çıkarılamayacak, Yabancı uyruklu tüzel kişiler tarafından yapılacak bilimsel çalışmalarda kullanılacak YEHGK, Başvuru ve İzin Belgesi ve MTA olmaksızın yurt dışına çıkarılamayacak ve Gen bankasındaki genetik materyalin yurt dışına çıkış talepleri, stokların sınırlı olması durumunda karşılanmayacak.
Nesli tehlike ve tehdit altında olan YEHGK’dan ev hayvanı olarak yetiştirilen kedi, köpek, güvercin ve tavşan gibi kanatlı ve küçük evcil hayvan türlerinin yurt dışına çıkarılabilmesi için aranan şartlar ise belirlendi. Buna göre, “Görevi nedeniyle yurt dışına giden ve yurt dışında sürekli oturma hakkı bulunmayan Türk vatandaşları, sahip olduğu aynı tür ve ırktan yalnızca bir veya aynı cinsiyetten en fazla iki hayvanı yurt dışına çıkarabilir. Yabancı uyruklu kimselerle yurt dışında sürekli oturma hakkına sahip Türk vatandaşları için en az üç yıl süreyle kayıtlı olarak sahip olduğu ev hayvanlarından aynı tür ve ırk için yalnızca bir veya aynı cinsiyetten en fazla iki hayvanı yurt dışına çıkarabilir. Bu kimseler, ek-5’te belirtilen Kanatlı ve Küçük Evcil Hayvanlara İlişkin Taahhütname’den muaftır. Hayvan sahipleri, hayvanı yurt dışına çıkarmak için ikamet ettiği yerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne müracaat eder. Yurt dışına çıkış işlemlerinde başvuru konusu hayvanların ırkının belirlenebilmesi için dış görünüm olarak incelenmesi şarttır.”
Yurt dışına çıkarılmasına izin verilen YEHGK için oluşturulacak veri tabanındaki ilgili bilgilerin İçişleri Bakanlığı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı arasında paylaşılacağı belirtildi.

Kaynak MALATYA (İHA) –

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 × 4 =

Yeniler

Köşe Yazıları