Gazzelileri köpekler yaşama bağladı

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Yıllardır karadan, denizden ve havadan İsrail’in kuşatması altında olan Gazze’de halk, köpekler sayesinde sıkıntılarını unutuyor. Abluka nedeniyle köpek eğitiminde kullanılan aletler ve aşılar gizlice elde ediliyor.

gazzeGazze… Ya da daha bilindik adıyla: Açık hava hapishanesi. Yıllardır‘in kuÅŸatması altında. Karadan, denizden ve havadan ablukaya maruz kalıyorlar. Çok küçük bir bölge aslında burası. 360 kilometre karelik bir alana sıkışmış durumdalar. ‘nin en küçük ili Yalova’nın yarısından bile az yani. Veya İstanbul’un Beykoz ilçesinden biraz daha büyük bir alana sahipler. Ama tam 1.8 milyon kiÅŸi yaşıyor. Dolayısıyla Gazze, dünyada nüfus yoÄŸunluÄŸunun en yoÄŸun olduÄŸu bölge. Akdeniz’e boydan boya kıyıları mevcut olsa da sadece 5 bin civarında kiÅŸi balıkçılıkla geçiniyor. Altı mil’den fazlasına abluka nedeniyle açılamıyorlar çünkü. Gazze aynı zamanda dünyada iÅŸsizliÄŸin en yüksek olduÄŸu yer. Nüfusun yüzde 43’ünün bir gelir kaynağı yok. Tek elektrik santralleri, inÅŸaat malzemelerine yönelik kısıtlamalar nedeniyle yıllardır onarılamadı. Günde yaklaşık sekiz saatleri karanlıkta geçiyor. Tabii bir de ciddi su problemleri var. Gazzeliler, ablukanın kalkması noktasında‘ye odaklanmış durumda. Ankara ile Tel Aviv arasında iliÅŸkilerin normalleÅŸmesi için bir süredir diplomasi trafiÄŸi sürüyor. Türkiye’nin ana ÅŸartlarından birisi Gazze ablukasının kalkması. Gelinen son nokta itibariyle İsrail tarafının ablukayı kaldıracaklarına dair önemli sinyaller verdiÄŸini söyleyebiliriz.

İSRAİL ASKERLERİNE KARŞI KÖPEKLER
Türkiye’nin çabaları sürerken, Gazze halkı ise hayata tutunmak için kendilerine yeni bir baÄŸ bulmayı baÅŸardı: Köpekler. Facebook’ta açılan “Gazze’de köpek” isimli sayfanın artık 65 binden fazla üyesi var. Gazze Åžeridi’nde tam olarak kaç kiÅŸinin köpeÄŸi olduÄŸu bilinmiyor. Ama ilk köpek ÅŸovlarını düzenlediler bile. Geçen günlerde El Kuteybe Parkı’nda toplanan yüzlerce Gazzeli, köpeklerini görücüye çıkardı. Köpeklerin büyük kısmı İsrail ve Mısır’dan alınıyor. Bazı türler için tüneller devreye sokuluyor. Avrupa’dan getirtilen köpekler, Mısır sınırındaki gizli tünellerden Gazze’ye sokuluyor. Köpekseverlerin öncelikli tercihi Alman K9’lar, dobermanlar ve Rottweiler cinsleri oluyor. Saldırgan yapılarıyla bilinen bu köpeklerin bekçilik görevlerini çok iyi yaptıklarını ve İsrail askerlerine karşı kendilerini koruduklarını söylüyorlar.

İLAÇLARA VEDA ETTİLER
Facebook sayfalarında yaptığım incelemelerde birkaç adet Anadolu çoban köpeÄŸinin fotoÄŸraflarını da gördüm. Ancak çoban köpeklerinin aşırı sıcak Gazze ikliminde zorlanmasından dolayı çok tercih edilmediÄŸi notu düşülmüş. Bu türlerin yanı sıra insan canlısı özellikleriyle önplana çıkan Golden Retrieverlar’a ilgi yoÄŸun ÅŸekilde artmış. Gazzeliler, “Artık dost meclislerinde en çok konuÅŸulan konu köpekler. Türleri, bakımları, eÄŸitimleri hakkında uzun uzun tartışıyoruz. Böylece Gazze’nin rutin sıkıntılarını unutuyoruz. Özel cinsleri nereden bulabileceÄŸimize ve Gazze’ye nasıl sokacağımıza kafa yoruyoruz. İsrail’in izin vermemesi nedeniyle birçok türü gizlice getiriyoruz. Bir köpeÄŸin buraya geliÅŸi için 500 ile 1000 dolar gerekiyor. Abluka nedeniyle köpek eÄŸitimi için gerekli olan basit bir aleti bile 800 dolarlık bir masrafla alabiliyoruz. Dolayısıyla kendi alternatiflerimizi geliÅŸtiriyoruz” diyor. Köpekler sayesinde Gazze halkı Tradamol isimli bir aÄŸrı kesiciye olan bağımlılıkların da kurtuluyor. İçki ve uyuÅŸturucudan uzak durduklarını anlatan Gazzeliler, vücutta uyuÅŸturucu etkisi yapan bu ilacı alarak dertlerinden kurtulduklarını söylüyordu. Ancak son zamanlarda köpeklerle geçen yoÄŸun vakitlerin ardından ilacı kullanmamaya baÅŸladıklarını anlatıyorlar. Gazzelli köpekseverler için en büyük zorluk, dört ayaklı dostları için gerekli olan aşıları getirtebilmek. Aşıların çoÄŸu ambargo nedeniyle uzun süre sınırda bekletiliyor. Bu nedenle belirli gün içinde kullanılması gereken ilaçların son tüketim tarihleri geçtikten sonra Gazze’ye ulaşıyor.

Selçuk Eren – Sabah

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Yeniler

Köşe Yazıları