HAYVAN DOSTU KAMPÜS

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Dogu Akdeniz Üniversitesi’ nden yenilikçi ve sorumlu bir adım:
Hayvan Dostu Kampus Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAU) akademisyenleri, çalışanları ve öğrencileri terkedilm iş köpek ve 1111 kedilerin yaşam kalitelerinin iyileştirilmesi projesini hayata geçiriyor.
Uzun süredir özellikle kampus içinde artan sahipsiz ve terkedilmiş kedi ve köpeklere bireysel çabala- sarıyla destek olan DAÜ’lüler artık kurumsal olarak somut bir adım atıyor. Bu amaçla Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Doğu Akdeniz Üniversitesi arasında Sahipsiz Terkedilmiş Hayvanlar için “Kışırlaştır Aşılat-Yaşat” (KAY) Projesi adı altında bir işbirliği protokolü imzalandı. Bu protokol kapsamında hayvanlar kampus içinde sağlıklı ve güvenli bir şekilde yaşayabilirken, aynı zamanda da sayıca çoğalmaları kontrol altına alınacak.
İmzalanan protokol gereğince hayvanların kısırlaştırma, aşı, tedavi ve küpeleme işlemleri Gazimağusa Veteriner Dairesince, kısırlaştırma sonrası bakımları ise DAÜ’lü gönüllülerce yapılacak. Hayvanların (özellikle köpeklerin) kısırlaştırması operasyonunda kullanılacak olan oldukça pahalı tıbbi malzeme ve hijyenin temini ve operasyon sonrasındaki iyileşme sürecinde gerekli olan bakım masrafları gönüllü katkılarla sağlanacak.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ülker Vancı Osam “Projeyi Başlattık” Öğrenci Hizmetleri ile Sosyal ve Kültürel İşlerden sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ülker Vancı Osam, “Bireysel çabalarımızla bu sorunun üstesinden gelemeyeceğimiz için güçlerimizi ve enerjimizi birleştirmek gerektiğine inanıyoruz. Kampüs içinde dolaşan hayvanlara yardım etmek isteyen çok sayıda kişi olduğundan eminiz. Fiziksel ve doğal mekan içinde yaşayan herkese ve herşeye değer veren, onların yaşam kalitesini artırma yolunda akılcı ye sorun çözücü adım atan bir Üniversite olabilmek için bu projeyi başlattık” dedi.
DAÜ’lü Akademisyenler “Halkın Bilinçlendirilmesi ve Eğitilmesi Çok Önemli” Projenin en büyük destekçilerinden olan DAÜ’lü akademisyenler ise, evcil hayvanların sokağa terk edilmesinin önüne geçilebilmesi için öğrencilerin ve kent halkının eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
“DAÜ gibi büyük eğitim kurumları, topluma ve çevreye karşı sorumluluklarının bilincinde olmalıdırlar. Kampusümüz binaları, ağaçları, çiçekleri, kedisi ve köpeği ile bir bütündür.
Çevre kalitesi bu bütündeki her varlığı içerir. Üniversitemiz bu sorumluluğun farkında olarak bu konuda sadece kendi öğrencisine değil; diğer kurum ve kuruluşlara da örnek olacak bir davranış sergilemekte ve bu projenin önemli bir paydaşı olarak üzerine düşeni yapmaktadır.” (Doç. Dr. Türkan Ulusu Uraz- Mimarlık Fakültesi) “DAÜ kampusünde yıllardır bizimle birlikte yaşayan kedi ve köpeklerin artık “kayıtlı kampus sakini” olmalarından çok memnunum. Belirlediğimiz güvenli noktalarda onların yemekleri suları olacak. Aşıları ve rutin sağlık kontrolleri yapılacak. Artık hayvan dostlarımız birkaç iyi niyetli arkadaşımızın yardım ettiği zaman zaman da yetişemediği giderek büyüyen bir topluluk ok maktan çıkacak. Zaman içinde kampusümüzde ve kentimizde hayvanlarla birlikte yaşama kültürünün gelişmesi için ve bir zihniyet dönüşümü için bu projenin önemli bir girişim olduğuna inanıyorum.” (Doç. Dr.
Hanife Aliefendioğlu – İletişim Fakültesi RTVF ve Gazetecilik Bölümü) “Hayvan sahibi olurken çok iyi düşünmek ve bunun getireceği sorumlulukların bilincinde olmak çok önemlidir. Hayvanlar alınıp atılacak eşyalar gibi asla görülmemelidirler. Onların da aynı bizler gibi olduğunu unutmamalı; sadece temel ihtiyaç olan yemek, su, koruma, vs. dışında sevgi, şefkat ve ilgiye de muhtaç olduklarını göz önünde bulundurmalıyız. Hayvanlarımızı asla sokağa atmamalı ve terketmemeliyiz, çünkü onlar bizim dostlarımızdır ve gerçek dostlar asla terketmezler.”(Sevdiye Toker- Yabancı Diller ve İngilizce Hazırlık Okulu) “DAÜ ile Tarım Bakanlığı arasında imzalanan bu protokol anlaşması ile sokağa atılan, terkedilen sahipli sahipsiz her hayvanın kontrolsüz üremesini engellemek temel amaçtır. Bununla birlikte, köpeklerin iç ve dış parazitlerinin yapılarak sağlıklı yaşam sürdürebildiklerini, çevreye zarar vermediklerini ve böylelikle tehdit edici ihtimallerin ortadan kalktığı mesajını vererek onların da bizim gibi yaşama hakları olduğunu savunmaktır.”(Fayka Güresun- Yabancı Diller ve İngilizce Hazırlık Okulu DAÜ’lü öğrenciler de üstlerine düşeni yapmaya hazır “Kampüsümüzdeki minik dostlarımız için okulumuzda başlayacak olan “kısırlat-asılatyasat projesi” ile terkedilmiş ve sokakta yaşayan hayvanların kontrolsuz üremeleri ve sağlıksız yaşamaları önlenmiş olacak.
Aynı zamanda sokak hayvanları artık küpeli ve aşılı olacağı için onlara karşı önyargıların da kırılacağını düşünüyorum. Bu konuda herkesin desteğini bekliyoruz, onların bizden tek isteği sadece birazcık sevgi, bu konuda hepimizin duyarlı olması gerekiyor.” (Simge Öztürk – Hayvanlara Yardım Kulübü Başkanı) DAÜ, Veteriner Dairesi ile bir araya gelerek Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile imzalanan protokolü değerlendirdi Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) arasında “Sahipsiz/Terk Edilmiş Hayvanlar İçin Kısırlaştır-Aşılat-Yaşat Projesi” nin hayata geçirilmesinde nelerin yapılabileceğinin görüşülmesi için DAÜ Sosyal ve Kültürel İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ülker Vancı Osam ve Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı VeterinerDairesi Müdürü Hüseyin Ataben, Gazimağusa Veteriner Dairesi1 nde biraraya geldi. Söz konusu toplantıda gerek DAÜ’nün gerekse Gazimağusa Veteriner Dairesinin proje kapsamındaki ihtiyaçlar üzerinde durularak konu ile ilgili neler yapılabileceğine dikkat çekildi.
DAÜ yetkililerinin Gazimağusa Veteriner Dairesi’ ne gerçekleştirdiği ziyarette Prof. Dr. Osam, imzalanan söz konusu protokolün çok önemli olduğunu ve mutluluk yarattığını belirtti. Prof.
Dr. Osam, projenin hayata geçirilmesinde neler yapılabileceği, çıkabilecek olası problemler ve gerçekleştirilecek olan eylem planı ile ilgili fikir alışverişi yapmak için bir araya geldiklerini ifade etti. Ataben ise yaptığı konuşmada imzalanan protokolün hayırlara vesile olacağına inandığını dile getirerek DAÜ gibi misyon ve vizyon sahibi bir üniversite ile ortak bir projede buluşmanın son derece mutluluk verici olduğunu aktardı. Ataben, DAÜ’nün sosyal sorumluluğunun bilincinde olan bir üniversite olduğunu belirterek DAÜ’nün ilk adımını attığı bu projenin, tüm belediyelere ve üniversitelere örnek olması temennisinde bulundu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

18 + 10 =

Yeniler

Köşe Yazıları