Hayvan taşıma yasası otobüse binemiyor

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

İstanbul’da toplu taşıma araçlarında hayvan taşımak bir hak olduğu halde, İETT konuyu otobüs şoförlerinin inisiyatifine bırakmış durumda.

hayvan taşıma

İstanbul’daki toplu taşıma araçlarında hayvan taşımak bir yolcu hakkı. İETT Yolcu Hakları Bildirgesi’nde yer alan ilgili maddede bu şartlar şöyle ifade edilmiş: “Boyun tasması olması ve kucakta taşınması şartıyla süs köpekleri, küçük kafes hayvanları (serbest kaldığında yolculara zarar verebilecek yırtıcı, zehirli vs. hayvanlar hariç)”Ancak bu yasa pek çok şoför tarafından bilinmediği için, hayvan sahipleriyle şoförler arasında sık sık gerilim yaşanıyor.

‘BİLGİLENDİRİCİ LEVHALAR ASILMALI’

Haziran’da Avcılar metrobüsüne köpeğiyle binmek isteyen bir kadın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) güvenlik görevlilerinin de içinde olduğu 4 saldırgan tarafından darbedilmişti. Sonrasında İBB’den “En kısa sürede, bünyenizde çalışan şoförlerin Yolcu Hakları Bildirgesi ve evcil hayvan taşınma hakkında bilgilendirilmesini, LCD ekranlar, levhalar, afişler, elektronik ortam ve sosyal medya aracılığıyla bu bilginin toplumla paylaşılmasını önemle arz ediyoruz” talebiyle kampanyalar düzenlenmişti.

‘YASAYI KİMSE BİLMİYOR’

Görüştüğümüz İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Hülya Yalçın, söz konusu yasanın bilinmediğine dikkat çekerek, “Bir hayvanla toplu taşıma aracına binmeye çalıştığınız zaman görevli karşınıza çıkıyor, ona yasayı anlatana kadar hayvanın da sizin de canınız çıkıyor. Görevlinin iyi niyetine kalmış bir şey. Çünkü yasayı kimse bilmiyor” dedi. Yasa ilanların daha net görünen yerlerde olması gerektiğini ifade eden Yalçın, yasaya uymayan görevliler için de caydırıcı cezalar verilmesi gerektiğini söyledi. Ancak, şikayetlerin değerlendirilmediği bilgisini aktaran Yalçın, hayvan sahiplerinden kendilerine çokça şikayet geldiğini, baronun da konuyla ilgili çalışma yürüteceğini söyledi.

Görüştüğümüz hayvan sahipleri de toplu taşıma araçlarında hem diğer yolcular hem de şoförler tarafından sıkıntı yaşadıkları için hayvanlarını veterinere ya da başka bir yere götürürken sadece kendi bulundukları bölgeyi kullandıklarını ifade ettiler.

‘TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDA HAYVANLARIN DA YERİ OLSUN’

“Change.org” adlı sitede “Toplu taşıma araçlarında hayvanların da yeri olsun” başlığıyla açılan imza kampanyası şimdiye kadar 40 bin rakamına ulaştı. Kampanyayı başlatan Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (Haykonfed) İstanbul Temsilcisi Seda Arığ, toplanan imza ve şikayet dilekçelerinin İETT yetkililerine ulaştırıldığını fakat yetkili kurumlar tarafından kendilerine dönüş yapılmadığını söyledi. Arığ, “Hâlâ bir değişiklik yok. Ya şoförler bilgi sahibi değil ya da kendi inisiyatiflerini kullanıyorlar. Bazı yerlerde şoförler hayvanları alıyor, bazı yerlerde ise almıyor” şeklinde konuştu.

ALTERNATİF: ÜCRETLİ PET TAKSİ

Hayvan sahiplerinin toplu taşımada yaşadığı sıkıntılara alternatif bazı çözümler de geliştirildi. Son 9 yıldır, yaygın olmasa da iller arası hizmet veren Pet Taksiler mevcut. Tabii ekstra ücret ödeyerek. Görüştüğümüz Pet Taksi şoförü, kilometre başı 80 kuruş ücret aldıklarını söyledi. Yani Edirne’den Hakkari’ye bir hayvanı götürmenin bedeli yaklaşık bin 500 liraya mal oluyor. Pet Taksi hizmeti veren Selim Karıştıranlıoğulları ise bu işi 6 yıldır yaptığını ifade ederek, “Bu işe başlamamın nedeni, gerek şehir içinde, gerekse de şehirler arası yolculuklarda hayvan taşırken hep sorun yaşamış olmamdı. Taksiler ve şehirler arası otobüsler hayvanları almıyor uçak çok zor şartlarda alıyor. Ben de kısmen benzin parasını karşılayacak şekilde bu işi yapmaya başladım. Bu hizmeti yaparken çektiğim en büyük zorluk ekonomik” şeklinde konuştu. Akar yakıt firmalarına ulşamaya çalıştım. En büyük isteğim akar yakıt firmalarının bana destek olması” dedi.

Evrensel

Arif BULUT
İstanbul

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

three − one =

Yeniler

Köşe Yazıları