Hayvan taşımada yeni dönem

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

AB uyum yasaları kapsamında 1 Ocak 2014’de yürürlüğe girecek olan “Hayvanların Nakilleri Sırasında Refahı ve Korunması”yönetmeliğine göre nakliyecilere sürücülere ve nakliyeye eşlik edecek bakıcılara sertifika bulundurma zorunluluğu getiriliyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Yılmaz AA muhabirine yaptığı açıklamada Avrupa Birliği (AB) uyum620e59c15fcf384b3655dc8b1c524652_2 yasaları kapsamında 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu’na atfen hazırlanan yönetmeliğin yılbaşında yürürlüğe gireceğini hatırlattı. Yönetmelikte hayvan taşımacılığına belirli standart getirildiğine dikkati çeken Yılmaz hayvan nakilleri sırasında nakliyeyi yapacak kişi aracı kullanacak sürücü ile nakliyeye eşlik edecek bakıcıların kurumları tarafından verilecek sertifikayla söz konusu hizmetleri yerine getireceğini söyledi.

SERTİFİKA VERİLİYOR

Yönetmelikte hayvan nakilleri yapacak kişilere sertifika alma zorunluğu ile araçlara belirli standart getirildiğini vurgulayan Yılmaz hayvan sağlığı uzmanları tarafından bir ay önce başlanan ve hayvan nakli yapacak kişi nakil aracı sürücüsü ve nakillere eşlik edecek bakıcılardan oluşan 30 kişiye sertifika verildiğini kaydetti. Canlı hayvan nakli yapan nakliyecilerin 31 Aralık 2013 tarihine kadar “Nakliyeci Yetki Belgesi” almak zorunda olduğunu ifade eden Yılmaz şöyle konuştu: “20 kilograma kadar olan kuzular 6 aydan küçük buzağı ve 4 aydan küçük taylar ile 10 kilogramın altındaki yavru domuzlar;  türü sayısı yolculuk süresi ve hava koşullarına uygun şekilde imal edilecek konforlu araçlarla taşınabilecek.

Yeni yönetmeliğe göre; nakil sırasında hayvanların yaralanmalarını acı çekmelerini aşırı sıcak ve soğuktan korunmaları ile kaçmaları veya araçtan düşmelerini önlemek kontrol ile bakımları sırasında yeterli aydınlatma imkanın sağlanması zorunlu hale getirildi. Yeterlilik belgesine sahip olmayan kişiler evcil hayvanların taşındığı bir kara yolu nakil aracını kullanamayacak veya burada bakıcı olarak gökurbanlik-sevkiyatina-siki-denetimrev alamayacak. Nakliyeciler araçlarına ‘nakil aracı onay belgesi’ almak zorundalar.” Nakil sırasında hayvanların doğal hareketlerinin hiçbir şekilde kısıtlanamayacağı doğal ayakta durma pozisyonundayken yeterli havalandırma imkanının fiziksel olarak sağlanması ve katlı araçlarda da yeterli alan oluşturulması gerektiğini vurgulayan Yılmaz “Hayvanların nakledileceği araçların işaretlenmiş konteynerler içinde ve dış kısmında tabelayla canlı hayvan taşındığını gösterir şekilde işaretlerin bulunmasının zorunluluk haline getirildi” dedi. Yılmaz yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren denetimlere başlanacağını sözlerine ekledi.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

twenty − 13 =

Yeniler

Köşe Yazıları