İsviçre’de Hayvanlar İçin Referandum

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

İsviçre’de, hayvan hakkı savunucularının ülkede hayvanlar üzerinde yapılan tüm deneylerin yasaklanması için gerekli desteği toplamasının ardından referandum yapılmasına karar verildi.

 

İsviçre’deki hükümet istatistiklerine göre, 2020’de 550 binden fazla hayvan laboratuvar deneylerinde hayatını kaybetti. Deneyler kapsamında 400 bin fare ve sıçan, yaklaşık 4 bin 600 köpek, bin 500 kedi, bin 600 at, çok sayıda primat, inek, domuz, balık ve kuş da öldü. İsviçreli doktor Renato Werndli, ‘demokrasi sistemi’ altında başlattığı girişimle ilgili yaptığı açıklamada, “Hayvanlar üzerinde deney yapmak zalimce ve gereksiz. Hayvanları deney malzemesi yapmadan da ilaçlar geliştirebileceğimize eminim. Hayvanları kendi bencil amaçlarımız için sömürmemeliyiz” dedi.

Dünyanın Geri Kalanına Örnek Olabilir

Werndli ayrıca hayvan deneyleri yerine biyoçipler, bilgisayar simülasyonları veya insanlara mikro dozlama yapılabileceğini ifade etti. Kampanyanın laboratuvar hayvanlarının kötü durumu hakkında farkındalık oluşturduğunu ve bu başarıdan mutlu olduğunu söyleyen Werndli, “Umarım sonunda değişiriz ve İsviçre hayvanların acı çekmesini durdurmaya yardımcı olmak için dünyanın geri kalanına örnek olur” dedi.

Ülke genelinde düzenlenen ve yaklaşık 2,3 milyon seçmenin katıldığı halk oylaması yüzde 79,1 “hayır” oyuna karşı yüzde 20,9 “evet” oyuyla sonuçlandı.

Hayır kararının ardından İsviçre’de bilimsel araştırmalarda hayvanların, asgari derecede mağdur edilerek denek olarak kullanılması yasallığını sürdürecek.

İsviçre Halk Partisi milletvekillerinden Martin Haab ise “Oylamanın sonuçları, bu girişimin kabul edilmesi halinde sonuçlarının ne olabileceğine dair halkın bilgi sahibi olduğunu göstermektedir” şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Global

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

20 − eighteen =

Yeniler

Köşe Yazıları