‘Karayollarında hayvanlar için geçiş koridoru olsun’…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

49626_3Karayollarının hayvanların doğal yaşam alanlarının ortasından geçtiğini belirten Prof. Olgun “Birçok ölümün yaşandığı karayollarında yapılacak geçiş koridorları hayvanların hayatını kurtarır” dedi

Araç sayısındaki artışa paralel olarak trafiğin her geçen gün daha da fazlalaştığı karayollarında, hayvanların güvenli geçişine olanak sağlayacak geçiş koridorları yapılması talep edildi. Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı öğretim Üyesi Prof. Dr. 
Kurtuluş Olgun, hayvanlar için yapılacak geçiş koridarları ve bu tür tedbirlerin biyolojik çeşitliliğin zarar görmemesi açısından önem taşıdığını belirtti. 

Karayollarının doğal alanların iç kısımlarına kadar uzandığını belirten Olgun şunları kaydetti: “Yılan, kertenkele, tilki, sansar, kirpi, kaplumbağa, kediköpek gibi hayvanlar; beslenme, su, üreme ve göç gibi doğal ihtiyaçlarını karşılamak için belirli alanlarda sürekli hareket ederler. Bu hareketleri sırasında da doğal yaşam alanları içerisinde kalan karayollarını kullanmaya mecburdurlar. Buna bağlı olarak karayollarında yaban hayvanlarının ölümleri de artmıştır. Bu ölüm oranını düşürebilmek için önemli bölgelerde, karayollarının alt kısımlarına belirli aralıklarla hayvan geçişine olanak sağlayacak geçiş koridorları mutlaka yapılmalıdır.”

‘KAZALARA NEDEN OLABİLİYOR’ Aynı zamanda Türkiye Herpetoloji (Sürüngen Bilimi) Derneği Başkanı olan Prof. Dr. Olgun, gelişmiş ülkelerdeki karayollarında hayvanlar için geçiş koridorları yapıldığını, bunun hayvanların yanı sıra araç güvenliği açısından da önemli olduğunu vurgulayarak “Gelişmiş ülkelerde geçiş koridorları genellikle karayollarının alt kısmına, su kanalları şeklinde inşa ediliyor. Yeni yapılacak karayollarında geçiş koridorları, yapım aşamasında ele alınabilir. Eski karayollarında ise en fazla hayvan kazalarının meydana geldiği noktalar tespit edilerek geçiş koridorları yapılmalı, sürücüleri uyarıcı mahiyette trafik ikaz levhaları konulmalı” dedi.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

11 − 1 =

Yeniler

Köşe Yazıları