Kayıt ve Bakımları Ne olacak?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Ukrayna’daki savaştan kaçan ve Bulgaristan topraklarında kalmak isteyen mültecilerin sayısı 30 bini geçti. insanların evlerini terk etmek zorunda kalırken en çok ihtiyaç duyacakları şeylerle beraber evcil hayvanlarını almaları ile onlara karşı sevgilerini ifade eden binlerce kareye şahit olduk.

Ukraynalı sığınmacılar birçok ülkenin sınırlarını açmasıyla hayvanlarıyla beraber Avrupa’ya doğru göç etmeye başladılar. Bu göç esnasında mültecilerin evcil hayvanları için de geçici veya uzun vadeli kalabilecekleri yer sağlanması gibi zorunluluklar doğmaya başladı. Bulgaristan’da daha fazla kalmayı planlayan evcil hayvan sahipleri için de yardım kuruluşları bölgede yardımlarına hız kesmeden devam ediyor. Şimdiki sorun işe; Mülteci veya sığınmacı olarak kendi kayıtlarını yaptırma dışında, evcil hayvanlarının da kayıt-barınma-sağlık ihtiyaçlarının karşılanması için neler planlanması gerektiği…

Sınır geçişlerinden sonra; klinikte hayvanlar muayene edilecek, AB genelinde seyahatler için zorunlu olan kuduz aşısı yapılacak, parazitlere karşı ilaç uygulanılacak ve ardından evcil hayvanlara veterinerden pasaport verilecek. Gerekli olsa dahi bu tür tek seferlik veteriner muayenesi, stres geçiren hayvanın sağlığına yönelik etkilerin saptanması için yeterli olmayabilir.

Evcil köpekler antrenörü ve davranış uzmanı İna Hacieva, Bulgaristan Radyosu’na verdiği söyleşide şunları paylaştı:

“Ruslar ve Ukraynalılar, evcil hayvanlarına son derece bağlılar. Neredeyse her ailenin onu aileden bir birey olarak gördüğü kedi veya köpeği var, bir tehlike anında ise çocukları ve en yakınları ile beraber onlar evcil hayvanlarını da kurtarıyorlar.”

“Dört Pati” organizasyonunda “Evsiz hayvanlara yönelik bakım” dairesinden Dr. Margarita Çankova, BNr’ye verdiği söyleşide şunları paylaştı:

“Ülkemiz, Ukrayna’dan gelen mültecilerle beraber sınırdan evcil hayvan geçişi için de kolaylaştırılmış prosedür yürürlüğe soktu.

Ancak onlar Bulgaristan Gıda Güvenliği Ajansı’na bildiri vermeli ve ardından 72 saat içinde hayvanın tam veteriner muayenesinden geçmesi lazım. Kuduz aşısı uygulandıktan sonra, evcil hayvan 21 gün boyunca izolasyonda kalmalı.”

Dr. Çankova, “Dört Pati” Organizasyonu’na bağlı Bankya’da bulunan kliniğin açık olduğunu ve Ukraynalıların evcil hayvanların ücretsiz muayene için hazır olduğunu sözlerine ekledi.

Evcil köpekler antrenörü ve davranış uzmanı İna Hacieva, sözlerine devamla şunları paylaştı:

“Köpeklerin, biz insanlar gibi tehlike algısı yok. Yetişkin insanlar, belirli bir şeyden korkuyor. Bu korku, bir şeyle baş edip edemeyeceğimiz konusunda kabiliyetimizden şüphe duyma, hayatta kalabilecek miyiz, nereye gideceğimiz, yiyecek bulabilecek miyiz sorularını beraberinde getiriyor. Ancak çocuklarda ve hayvanlarda durum böyle değil. O nedenle hem çocukları hem de köpekleri, stres durumlarına hazırlamak, stres durumlarını tanımak ve onlarla baş edebilmeyi öğretmeliyiz. Köpekler için bu hazırlık ani yüksek sesler, havai fişekler, siren sesleri, başka gürültüler, kalabalıklara şahit olduklarında bununla baş edebilmeyi öğretmek demek. Böyle anlarda köpek için en önemli şey, sahibi ile arasında güçlü bir duygusal bağın olması”.

Kaynak: Radio Bulgaria

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 × three =

Yeniler

Köşe Yazıları