Kedi Kumu Çeşitleri Nelerdir ve Nasıl Kullanılır?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Kedi kumu, kedi sahibi olan hayvan severlerin oldukça fazla önem verdiği konuların başında gelmektedir. Peki, kedi kumu çeşitleri nelerdir? Hangi kedi kumları tercih edilmelidir? Kedi kumunun kullanımı nasıl olmalıdır?

Kedi kumu olarak adlandırılan ve kedi sahiplerinin en çok önem verdiği konularında başında gelen kum türleri, kendi içerisinde farklı kollara ayrılmaktadır. Kedi sahipleri kedi kumunuseçerken, rastgele bir seçim gerçekleştirmemelidir. Çünkü, seçilecek kedi kumu, büyük oranda kedinizin sağlığınızı etkileyebilmektedir. Sadece kedinizin değil aynı zamanda kedi ile aynı ortamda bulunduğunuz için sizlerin de sağlığını tehlikeye atabilmektedir.

Yukarıda bahsettiğimiz bölümde kedi kumu seçerken ne kadar dikkatli olunmasını gerektiğini büyük oranda anlamışsınız. Kedi kumu seçerken “hepsi kedi kumu işte” deyip ucuz ve kaliteli olmayan kedi kumlarına yönelmemeye özen gösterin.

Kedi Kumu Çeşitleri

Kedi kumu çeşitleri kendi içerisinde ikiye ayrılmaktadır. Doğal kedi kumları ve Doğal olmayan kedi kumları… Her iki kedi kumu türünün kendi içerisinde faydaları ve zararları yer almaktadır. Gelin, hep birlikte kedi kumu çeşitlerini detaylı olarak inceleyelim ve hangi kedi kumu türünün ne gibi avantaj ve dezavantaja sahip olduğunu öğrenelim.

Doğal Kedi Kumları ve Çeşitleri

Doğal kedi kumları, herhangi bir fiziksel ve kimyasal işleme tabi olmadan ve tamamen doğal olarak elde edilen kum türleri arasındadır. Doğal kedi kumları içerisinde bentonit, sepiolit ve diatomit maddeler yer almaktadır ve bunlar işlenmemiştir. Aynı zamanda ağaç talaşlarından da doğal kedi kumu elde edilebilmektedir.

Bentonit Kedi Kumu

  • Dünya üzerinden pahalı kedi kumu çeşitleri arasında yer alsa da ülkemizde ekonomik bir üründür. Bunun nedeni ise kalitesiz olmasından değil, içerisinde bulunan sodyum bentonit ve kalsiyum bentonit madenlerinin ülkemizde çok fazla bulunmasıdır.
  • Hijyen açısından tercih edilesi kedi kumu arasında yer alır ve yüksek sıvı emme özelliği bulunmaktadır.
  • Kedi pisliğinin kokusunu büyük oranda içinde barındıran ve dışarı salınmasını engelleyen bir yapıya sahiptir.
  • Bu özelliğe sahip kedi kumunda topaklaşan ve pisliği içe hapseden birikimi kumdan almanız yeterli olacaktır.
Sepiolit Kedi Kumu

  • Meşhur Eskişehir Lüle taşından meydana gelen kedi kumu çeşididir.
  • Bir miktar sıvıyı emme ve kokuyu hapsetme özelliği bulunmaktadır. Ancak bu kedi kumu türünde topaklaşma özelliği yoktur.
  • Özgül ağırlığı oldukça fazla olan kum, kullanım zorluğu ve ekonomik olmaması sebebiyle hayli düşük bir kum çeşididir.
Diatomit Kedi Kumu

  • Doğada fazla bulunan bir madde içerdiği için oldukça uygun ve kaliteli kedi kumu türüdür. Bu kedi kumu türünün emiş gücü hayli yüksektir.
  • Tozlu yapıya bir yapıya sahiptir.
  • Topaklaşma özelliği olmadığı için sıvı pisliği emerek en aşağıya kadar çekimini sağlar. Bu durumun kumda zaman zaman koku oluşmasına neden olur.
  • Bu kedi kumu çeşidinin kokuyu dışarı salmasından dolayı sürekli olarak değiştirilmesi gerekmektedir. Bu durumdan oldukça maliyet oluşturmaktadır.
Ağaç Talaşı Kedi Kumu

  • Kedi kumu türleri arasında kullanılan ağaç talaşı kedi kumu, herhangi bir ekonomik değeri yoktur. Çama ve meşe ağaçlarının talaşlarından meydana gelmektedir.
  • Kedilerin idrar yollarının normal şekilde düzenlemesine katkı sağlarken aynı zamanda yüksek emme ve koku saklama özelliğine de sahiptir.
  • İçerisinde herhangi bir madde bulundurmamaktadır ve kendisine has koku özelliği yer almaktadır.
  • Bu kedi kumu türünün tek zaafı, sürekli olarak temizlenmesi ve yenilenmesidir. Hijyen konusunda diğer kumlara göre daha pasiftir.
Doğal Olmayan Kedi Kumları

Doğal olmayan kedi kumlarında oldukça fazla tercih edilen kum türlerindendir. Doğal kedi kumu türlerinden farkı, doğal kedi kumlarının oluşması sırasında kimyasal maddelerin kullanılmasıdır. Bu maddeler sayesinde kedi kumunun emiş gücü ve kokuyu hapsetme özelliği büyük derecede artmaktadır. Birçok hayvan sever, kedi kumunun doğal olup olmamasından ziyade yüksek emme gücüne ve kokuyu hapsetme özelliğine dikkat etmektedir.

  • Doğal olmayan kedi kumları, sıvıyı ve kokuyu hapsetmeyi olabildiğince yüksek seviyede tutması en belirgin özelliğidir. Bunların yanı sıra fiyatlar ve kullanım süreleri de artış göstermektedir.
  • Doğal olmayan kedi kumlarının tek ve önemli olumsuz yanı, kedilerin yalanarak temizlenmesi ve bu esnada ister istemez kimyasal şekilde oluşturulan kumdan silikozis hastalığını kapabilme ihtimalidir.
  • Doğal olmayan kedi kumu türleri hijyenik açıdan doğal kedi kumlarına göre daha düşük seviyededir.
  • Kumun ömrü dolduğunda kesinlikle bekletilmemelidir.
Kedi Kumu Nasıl Kullanılır?

Kedi kumu türlerini yukarıda yer alan bölümde sizlere detaylı bir şekilde anlattık. Kedi kumu seçerken, hangi kumun nasıl bir avantaj ve dezavantaja sahip olduğunu da bu sayede öğrenmiş oldunuz. Peki, kedi kumunu tercih ettikten sonra bu kumların nasıl kullanacağı hakkında bilgi sahibi miyiz? Kısaca, belirtmek gerekirse, kedi kumunun kullanımı nasıl olmalıdır?  Kedi kumu ne sıklıkla temizlenmelidir? İşte, kedi kumunun kullanımı ile ilgili bilinmesi gerekenler…

  • Öncelik olarak, evinizde ya da ofisinizde bulunan kedi kumu kabı 7 cm yüksekliğe ulaşana kadar kedi kumuyla doldurun.
  • Kesinlikle, düzenli olarak kedi kumu kabının içerisindeki katı atıkları temizlemeye özen gösterin. Kısacası kedinizin tuvalet kabı her daim temiz olmalı. Bu sayede hijyeni en üst seviyede tutabilirsiniz.
  • Topaklanmış ve kirlenmiş kedi kumunu kesinlikle çöpe atın. Eğer ev içerisinde bir yere boşaltmaya kalkarsanız, giderler tıkanabilir ve koku eve hapsolabilir.
  • Eğer, kedinizin tuvalet kabında kumun eksildiğini düşünüyorsanız, kesinlikle 7 cm’ye kadar yükseltilmesini sağlayın.
  • Kedinizin tuvalet kabını belli aralıklarla genel olarak temizlemeye özen gösterin.

Kedi Kumu Nasıl Temizlenir?

Kedi kumunun temizlenmesi işlemi de en az kedi kumları ve kullanılması kadar önemlidir. Eğer gün içerisinde kedi kumunun kontrolü sağlanırsa, her daim temiz olduğundan emin olabilirsiniz. Burada önemli olan husus, kristal silika kedi kumları, sıvı pisliği emme özeliği bulunmaktadır. Katı pisliklerin ise kedi sahibi tarafından bir eldiven, poşet ya da kum küreği ile alarak poşetle çöpe atabilirsiniz. Topaklanan bentonit kumların temizliğinde, kedi idrarını yaptıktan sonra hızla emme işlemi gerçekleşir ve topaklanma olur. Bu durum sonrasında bu topaklanmayı poşet yardımı ile alıp çöpe atabilirsiniz.

Kedi Kumu Temizliği Ne Sıklıkla Yapılmalı?

​​​​​​Birçok insanın merak ettiği konulardan bir tanesi de kedi kumu kabının hangi sıklıkla temizlenmesi ya da yenilenmesidir. Bu durum birçok etkene göre farklılık gösterebilmektedir. Kimyasal yapısına kedinin kumu kullanma sıklığına, idrar miktarının fazla olmasına, idrarının fazla asidik olmasına ve fazla koku yapmasına göre farklılık göstermektedir.

Kedi kumundan gelecek herhangi bir kötü koku, artık o kumun değiştirilmesi gerektiği anlamına gelmektedir. Eğer kedinizin pisliğini en kısa sürede temizlerseniz, kokunun kuma sinmesine engeller ve bu sayede kumun kullanım süresini uzatabilirsiniz.

Kedi Kum kabına sizlere belirttiğimiz ölçü olan 7-9 cm arasından fazlası ziyana sebep olacaktır. Bundan dolayı azar azar kum eklemeniz ve sık sık değiştirmeniz hijyen sağlanması yönünden fayda sağlayacaktır.

 

KAYNAK: neoldu.com

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nineteen + 14 =

Yeniler

Köşe Yazıları