Kedi ve Köpekler Koronavirüs Bulaştırır mı?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
Kedi ve Köpekler Koronavirüs Bulaştırır mı

Evcil hayvanlar Koronavirüs taşıyıp bulaştırabilirler mi? Kedi ve Köpekler Koronavvirüs Bulaştırır mı? sorusu evde hayvan besleyen kişiler tarafından merak ediliyor. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Evde bakılan hayvanların Yeni koronavirüs (2019-nCov) talşıyıp bulaştırabilir mi? İşte Sağlık Bakanlığı’nın konuya ilişkin açıklaması…

Evcil hayvanlar Koronavirüs taşıyıp bulaştırabilirler mi?

Evde bakılan kedi/köpek gibi evcil hayvanların Yeni Koronavirüsle (2019-nCoV) enfekte olması beklenmemektedir. Ancak evcil hayvanlarla temas sonrası her zaman için ellerin su ve sabunla yıkanması gereklidir. Böylece hayvanlardan bulaşabilecek diğer enfeksiyonlara karşı korunma sağlanacaktır.

Kornavirüse yakalanmamak için ne yapılmalı?

Akut solunum yolu enfeksiyonlarının genel bulaşma riskini azaltmak için önerilen temel ilkeler Yeni Koronavirüs (2019-nCoV) için de geçerlidir. Bunlar;

– El temizliğine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalıdır. Antiseptik veya antibakteriyel içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.

– Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemelidir.

– Hasta insanlarla temastan kaçınmalıdır (mümkün ise en az 1 m uzakta bulunulmalı).

– Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle doğrudan temas ettikten sonra eller sık sık yıkanmalıdır.

– Bugün için ülkemizde sağlıklı kişilerin maske kullanmasına gerek yoktur. Herhangi bir viral solunum yolu enfeksiyonu geçirmekte olan kişinin öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağzını tek kullanımlık kağıt mendil ile örtmesi, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içini kullanması, mümkünse kalabalık yerlere girmemesi, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burnunu kapatması, mümkünse tıbbi maske kullanması önerilmektedir.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

five × three =

Yeniler

Köşe Yazıları