Merhabalar Özgür Bey…
Özgür Bey, evcil hayvan dostlarımıza kedi ve köpeklere neden kemikli et verilmemelidir? Ä°lk önce buradan baÅŸlayalım…
Sorun kemiğin sindiriminde, evet doğada etçilller bunu sıyırarak yiyor ama bunlar daha ziyade iri yapılı etçiller, küçük bir köpeğin zaten bunu yapacak kadar gelişmiş dişleri yok ayrıca pişen kemik sindirilebilirliğini iyice kaybediyor. Yemek borusuna, barsaklara batma, saplanma, tıkama, kabızlık yapabiliyor.
Evcil hayvanlara mama dışında yemek vermek ne derece doğru?
Mama dışında elbette yemek verilebilir ama bu kendimiz için pişirdiğimiz yemeklerden farklı olmalı. İlla mama diye bir kural yok, hazır ticari mamalarında avantajları, dezavantajları var. Eğer doğru/dengeli bir rasyonu evde hazırlayabileceğinizi düşünüyorsanız buna elbette itiraz etmem. Ama bu konuda oranlamaları tutturmak ince iş bunu başarabilirseniz, doğru kaynaklardan bu bilgiye ulaşabilirseniz olur. Gerek insanda gerek hayvanlarda en sağlıklı gıda en az işlem görmüş gıdadır. Gıda maddeleri koruma amaçlı ne kadar çok işleme, etkene maruz kalırsa kalitesi o kadar kaybolur. Ama evde kediye/köpeğe yemek hazırlamak hassas iştir, ezbere olmaz. Doğru kaynaklardan, doğru oranları bularak hayvanın yaşına, ırkına, ihtiyaçlarına uygun bir rasyon hazırlayabilirseniz buna itiraz etmem ama kolay bir iş değil.
Çok görülen ‘Parvoviral Enteritis’ hastalığı hakkında bilgi alabilir miyiz? Neden olur? Önlemenin yolu nedir?
Parvoviral enteritis viral bir hastalık özellikle yavru ve genç köpekler yatkın. Halk arasında kanlı ishal diye tabir edilir. Çok tehlikeli öldürücü bir hastalık, neyse ki aşısı var, yavru döneminde başlanan aşılar bu hastalığa karşı etkili. Tedavisi çok zor, maliyetli, ayrıca rotwailer ırkı köpeklerin daha da yatkın olduğunu belirtmeliyim.
Aşıların zamanında yapılmaması durumunda oluşabilecek sorunlar nelerdir?
Aşılar hayat kurtarır.Hem insanda hem hayvanda bu durum böyle .Bazı hastalıklar öldürücü bazıları ise tedavi süreci çok ağır, aşı bir nimettir, bunu ihmal etmemeliyiz. Yalnız her aşıda illa yapılacak diye bir şey yok, bölgenizde görülmeyen hastalıklara karşı aşılama zorunlu değil, opsiyoneldir. Bunu veteriner hekiminizle konuşup, kararlaştırmanız gerekecektir.
Evcil hayvanlarda görülen obesitenin önüne  geçilmesi için neler yapılabilir?
Bizim gördüğümüz en yaygın obesite endokrinopatik kökenli olanlar. Kedilerde çoğunlukla kısırlaştırma sonrası, köpeklerde ise kısırlaştırma sonrası ve birtakım endokrin hastalıklar sonucu. Her birinin yaklaşımı farklı farklı, kimi ilaçla, kimi diyetle yönetilebilir. Ama bunun tek bir formülü yok.
Kedilerde ve köpeklerde pati bakımında dikkat etmemiz gerekenler nelerdir?
Pati bakımı için çok çok özel önlemlere gerek yok. Genellikle otoimun hastalıklarda karşımıza çıkan problemlerdir. Hijyen amaçlı birtakım ürünler ya da nemlendirici bir takım ürünler gerektiğinde kullanılabilir, ama bu elzem değil, gerektiğinde.
Köpeklerde ağız kokusu nasıl önlenir?
Köpeklerde ağız kokusu genellikle diş taşları ve bunlarla alakalı diş eti enflamasyonlarıyla ilgilidir. En doğrusu genç yaşlarda diş fırçalamaya alıştırmak, bu mümkün değilse düzenli diş taşı temizliği yapılmalıdır.
Kedilerde kusma sorunu hakkında neler bilmeliyiz? Nasıl en aza indirebiliriz?
Kedilerde kusma sorunu leb-i derya… Bunun bir çok nedeni olabilir. Bu konuda söyleyebileceğim tek şey tüy yumaklarının bunun yaygın nedeni olduğu ve buna karşı düzenli macun ya da özel mamalar kullanılması gerekliliğidir.
Evcil hayvan dostumuzda mikroçip takılması sonucunda aşı sonrasında olduğu gibi herhangi bir huzursuzluk veya rahatsızlık olabiliyor mu?
Mikroçip uygulamasını yıllardır yaparız , son iki senedir de yaygın olarak yapmaktayız, herhangi alerjik vb. bir sorun yaşamadık.
Çok teÅŸekkür ederiz bilgiler için…
Röportaj: Demet İNCE
Röportaj Veren: Vet. Hekim Özgür ÖZTÜRK