EÄŸer bir kedi sahibiyseniz “Kedim sürekli kusuyor ne yapmalıyım?” sorusunu sormuÅŸ olabilirsiniz. Kedilerin kusması yaygındır. Bu yüzden kediniz her kustuÄŸunda tehlike arz etmez endiÅŸelenmeniz veya veterinere gitmeniz gerekmez. Kedilerin oldukça narin bir vücut yapısı vardır. En ufak ÅŸeyden bile kolayca etkilenebilirler. Bu da mide bulantısı ve kusma gibi semptomların oluÅŸmasına neden olur. Bazen bu kedi saÄŸlığı için gerekli olabilir. Kimi zaman da kusma, önemli bir soruna iÅŸaret edebilir. İyi gözlemlenmesi takibe alınması veterinerle paylaşılması gereklidir.
Kusma Nedenleri:
Kedi sahipleri, yabancı besin ve cisimler, tüy yumağı, hazımsızlık, diyetlerinin bozulması, mama değişikliği, Stres, parazitler, zehirlenme gibi sebepler kusmaya neden olur.
Kedi Kusmuğunun Farklı Çeşitleri:
Yeşil: Kediniz yeşil boya içeren maddeler otlar yuttuğunu veya safra sorunu yaşıyor olabilir
Kahverengi, Turuncu veya Sarı: Kedinizin midesinde safra olabilir. Bu türde bir kusmuk yarı sindirilmiş gıdalar nedeniyle de oluşabilir.
Siyah: Kahve telvesine benzer renkte siyah kedi kusmuğu kedinin sindirim sisteminde kanama olduğu şüphesini akla getirir. Hemen veteriner müdâhalesi gerekir.
Beyaz: Kediniz aç karnına kustuğu veya yemek borusundaki tükürük salgısı yetersiz olduğu için kusmuğun rengi beyaz renkte olabilir.
Pembe ya da Kırmızı: Kan varlığını gösterebilir. Kedi mamasındaki boyalardan veya başka maddelerden kaynaklanabilir.
Kedimiz Kustuktan Sonra Ne Yapılmalı?
Kusma sonrasında birkaç saatliğine mama ve su kabını ortadan kaldırın. Birkaç saatin ardından su içmeye teşvik edin. Bunun yanı sıra  halsizlik, ateş veya ishal gibi problem varsa takip edip veterinerinize bildirin Kedinizin kusması ciddi bir durum gibi görünüyorsa veya endişeleniyorsanız, bir veterinerinizle hemen iletişime geçin.