Köpek ve kedilerde mevsimsel tüy dökümü başladı

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Mevsim şartları nedeniyle evcil hayvanlarda tüy dökümü başladı. Evcil hayvan sahiplerinin endişeleri ile ilgili Sakarya’da faaliyet gösteren Veteriner Hekim Mustafa Yıldız konu ile ilgili merak edilenleri anlattı…

Tüy dökümünün köpek ve kedi sahiplerini her zaman çok endişelendiren bir konu olduğuna değinen Veteriner Hekim Mustafa Yıldız “Halk arasında evcil hayvanların tüyleri insanlara hastalık yapar bilgisi mevcuttur. Gerçekten tüyler hastalık yapar mı? Öncelikle ,heyecanınız yatışsın diye söylüyorum. Evcil hayvanınız parazit taşımıyorsa tüyler hastalık yapmaz” dedi

“FİZYOLOJİK VE PATOLOJİK OLARAK İKİYE AYRILIR”

Evcil hayvanlarda tüy dökümünün fizyolojik ve patolojik olarak ikiye ayrıldığını söyleyen Yıldız, “İlkbahar ve de sonbaharda tüy dökülmesi fizyolojiktir. İlkbaharda havaların ısınmasıyla hayvanımızı sıcak tutan tüyleri döker. Sonbaharda ise ilkbaharda hayvanımızı serin tutan tüyleri döker ,kışın sıcak tutacak tüyler hayvanımızda çıkar. Bu fizyolojik bir olaydır. Tüy değiştirme kedi ve köpeklerimizde her yıl düzenli olur. Köpek ve de kedilerin doğasına, genetik yapısına uygun doğal bir süreçtir” ifadelerini kullandı.

EĞER BUNLARI YAPIYORSANIZ ENDİŞELENMENİZE GEREK YOK

Evcil hayvanlara düzenli olarak veteriner hekim tarafından iç ve dış parazitlere karşı ilaçlama yaptırıldığı taktirde endişelenmeye gerek kalmayacağını belirten Yıldız, “Ne olduğu bilinmeyen ilaç görünümünde kimyasalları hayvanlara kullanmayın diyerek uyardı”

KULLANILAN KİMYASALLARA DİKKAT

Yıldız, kullanılan kimyasalların hayvanlar için çok tehlikeli olabileceğine dikkat çekerek “Dışardan Hayvanınıza nasıl etki yapacağını bilmediğiniz kimyasalları kullanmanız durumunda can dostunuz ve sizin için nasıl etki yapacağı belli değildir. Kaliteli ilaçlarda her zaman uluslar arası GMP standartları aranmalıdır”dedi.

Veteriner Hekim Mustafa Yıldız, patolojik olarak adlandırılan tüy dökme ile ilgili “Köpek ve de kedilerde patolojik olarak adlandırdığımız psikolojik yada hastalıklara bağlı tüy dökülmesi olabiliyor. Evcil hayvanlarınızda tüy dökülmesinin birçok nedeni olabilir. Bunlara örnek olarak gıda alerjisi, hipotiroit, hiperkeratoz gibi birçok hastalık mevcuttur. Tüy dökülmesi ile karşılaştığınızda, veteriner hekimlere baş vurduğunuzda size gerekli bilgi ve tedaviyle yol gösterilecektir. Burada önemli olan çok geç kalmadan gerekli tedavi desteklerini zamanında almaktır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: medyabar.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

two × 5 =

Yeniler

Köşe Yazıları