Köpekleri ile Türkçe Konuşuyor.
Karsımda, tekerlekli sandalyesiyle dans eder gibi rahat hareket eden hayat dolu bir kadın vardı.
Erfurt, kendisi gibi bedensel engelliler için refakatçi köpekler eğitiyor.
Birbirinden güzel ve akıllı üç tane köpeği var.
FİLİZ Erfurt’un hikayesi oldukça dramatik. Henüz 7 yaşındayken Gençlik Dairesi tarafından ailesinden alınıp bakıcı aileye verilmiş; ne kızlık soyadını biliyor ne de ailesinin nerede olduğunu. Tek bildiği Zonguldak Devrekli olduğu. Ailesinden söz ederken gözleri doluyor, “Onları bulmak ister misin diye soruyorum, gözleri parlıyor; elbette çok isterim” diyor. Küçük yaştan beri ailesinden ayrı olmasına rağmen, Türkiye’ye her yıl giden, birazcık bildiği Türkçesini unutmamaya çalışan, köpekleriyle bile Türkçe konuşan Filiz Erfurt, koyu bir Galatasaray hayranı.
Tekerlekli sandalyesinin tekerlerini bile Galatasaray renkleriyle suslemis.
Sag tarafı felçli ve epilepsi hastası terapi öğrencisi Judy ve köpekleriyle.
FİLM, HAYATINI DEĞİŞTİRDİ 11 yaşında futbol oynarken geçirdiği talihsiz bir kaza sonucu tekerlekli sandalyeye bağlanmış Erfurt. 16 yaşındayken kocası Michael Erfurt’la tanışmış, Müslüman olup Mikail adım alınca da evlenmişler. Çiftin uç çocuğu var. Sekreterlik eğitimi alan Erfurt, mesleğini pek fazla sürdürememiş.
Bir sure tekerlekli sandalyeliler için modellik yapmış. Bir engelle yaşamanın zor olduğunu belirten Erfurt, tesadüfen televizyonda izlediği bir filmde, refakatçi köpeğin sahibine nasıl yardım ettiğini görünce hemen bir köpek edinmeye karar vermiş. “Refakatçi köpekdenilince akla hep, körler için eğitilen köpekler geliyor” diyen Erfurt, Amerikan Collie cinsi köpeklerin, çok iyi bir refakatçi olabileceğini soyluyor.
Köpeklerle hayatın daha da kolaylaştığım gören 43 yaşındaki Erfurt, köpeklerle terapi yapılan bir dernekte uzun sure gönüllü olarak çalışmış ve daha sonra Filiz Rollidogs adı altında kendi derneğini kurmuş. Logoyu kendi tasarlamış, tekerleğin içine çok sevdiği ay yıldızı yerleştirmiş.
ilk köpeğiyle birlikte çok şey öğrenen Filiz Erfurt, çeşitli seminerlere katılarak kendini bu konuda daha da geliştirmiş, şimdi kendisi de eğitim veriyor. Eğitim verdiği köpeklerle hem Türkçe hem de Almanca konuşuyor, köpeklere ayrıca işaret dili de oğretiliyor. Turkçenin komut için daha uygun olduğunu düşünüyor Erfurt. “Almanlar için sorun olmuyor mu bu” diyorum, gülüyor “Hayır, onlar da biraz Türkçe oğreniyor. Hem Türkçe komutlar daha kısa ve daha kolay” diyor.
ÇOCUKLAR İÇİN MOTİVE EDİCİ
Yetişkinler kadar, engelli çocukların hayvan destekli eğitimlerinde de köpekler çok faydalı. “Çocuklar, köpeklerle daha kolay anlaşıyor, onları taklit ederek yapmakta zorlandıkları hareketleri yapıyor, denge sorunlarını daha çabuk aşıyor” diyen Erfurt, köpekleriyle davet üzerine huzur evleri, okullar, kreşler ve evcil hayvan fuarlarım ziyaret ederek gösteri yapıyor. Erfurt, teklif gelirse Türkiye’de de. bedensel engelliler için refakatçi köpek konusunu tanıtmak istediğim söylüyor.
Almanya’da da engelli Türklerin kendisine başvurdukları takdirde onlara, köpek edinme ve eğitimi konusunda yardıma olacağını belirten Erfurt, köpeklerin engelli insanların ve yakınlarının psikolojisini olumlu yönde desteklediğini de sözlerine ekliyor.
Köpekleri neler yapabiliyor FİLİZ Erfurt’un eğittiği köpekler, ışığı ve kapıyı açıp kapama, çamaşır makinesine çamaşır koyup-çıkarma, çöp atma, çorap, eldiven, ceket, şapka çıkarma, tekerlekli sandalyeyi itme-çekme, sara krizini önceden haber verme, telefon getirme, cüzdan açma, içinden para çıkarma, engelli kişinin yere düşürdüğü objeleri bulup getirme gibi pek çok eylemi yapabiliyor, kişiyi her bağlamda destekliyor.