Dünyanın dört bir yanından evcil hayvan sahipleri, köpeklerin bizimle duygusal olarak nasıl bağlı olduğunu göstermek için yapılan bir bilimsel araştırma sebebiyle bir araya geldi.
Deney için bilim insanları, köpek sahiplerinden hayvanlarının yanında iki farklı sesi çalmalarını istedi: biri ağlayan, diğeri mırıldanan bir insan sesi. Ardından da köpeklerinin verdikleri tepkiyi izleyip, video görüntüsünü kaydettiler.
Çalışmadaki safkan ve melez 30 köpek de, ağlayan insan sesini duyduğunda yeri tırmalayıp, titremeye, patilerini kaldırıp, ağızlarını yalamaya başladı ve hatta bazıları inledi de. Bilim insanları yayınlanan makalelerinde, tüm bu tepkilerin, köpeklerin stres altına girdiğini ya da tedirgin olduğunu gösterdiğini açıkladı.
Fakat köpekler mırıldanmayı duyduklarında çok daha az tepki verdiler ve endişelenmiş görünmediler.
Çalışmaya, boxerlardan, Border Collie’lere kadar, yaşları 2 ile 11 arasında değişen her tür ve boyuttan köpek katıldı.
Ve bu farklı tepkileri, köpek dostlarımız için önemli bir noktayı ortaya koydu.
Köpekler bizi çok daha derin bir seviyede anlayabiliyor
Araştırmadaki köpekler bilim insanlarının “duygusal bulaşma” dediği tepkiyi gösterdi. Duygusal bulaşma, bir kişi (ya da hayvanın) bilinçsizce başka birinin duygularını taklit etme eğilimine verilen isim.
Çalışmanın eş yazarlarından biri olan ve Eötvös Loránd Üniversitesi’nde Etoloji Bölümü’nde araştırmacı olan Paula Pérez Fraga, bunun empati yeteneğiyle ilgili olduğunu söylüyor.
Duygusal bulaşma tipik olarak aynı türler arasında mevcuttur, zira hayvanlar bu şekilde bağlanır ve iletişim kurar. Köpeklerse bu sosyal taktiği tamamen farklı bir tür ile birlikte geliştirdi: insanlar.
Çalışmada yer almayan, Duke Üniversitesi Yavru Köpek Anaokulu’nda yönetici olan ve yüzlerce köpekle çalışan Vanessa Woods, yavru köpeklerin, büyüdüklerinde en iyi yoldaşlar olabilmesi için yapılabilecek en uygun davranışları araştırıyor.
Woods, köpeklerin duygusal bulaşmasına ilk elden pek çok kez şahit olduğunu söylüyor:
“Ne zaman bir sarılmaya ihtiyacım olduğunu ya da ne zaman strese girdiğimi anlıyorlar. Köpeklerimizle kurduğumuz duygusal bağ gerçek ve bu yüzden bize bu kadar mutluluk veriyorlar.”
Ancak Woods, köpeklerdeki duygusal bulaşma seviyesinin fark gösterebildiğini de söylüyor. Kimilerinde, diğerlerinden daha fazla görülebiliyor. Ancak genelde, söz konusu olan derin bir bağ.
Bu yeni çalışmanın araştırmacıları bu bağlantının diğer evcil hayvanlarla aramızda olup olmadığını ya da sadece köpeklere özel mi olduğunu da bulmaya çaba gösteriyor.
Fraga şöyle diyor: “Ana fikrimiz, bunun sadece köpeklere özel mi yoksa bu tür duygusal bulaşmanın diğer hayvanlarda da olup olmadığını bulmaktı.”
Fraga, aynı ağlama ve mırıldanma seslerini 22 evcil domuza dinletti. Domuzlar çok daha farklı tepki verdi.
Domuzlar, ağlayan insan seslerine nasıl tepki verdi?
Domuzlar, ağlama seslerine pek ilgi göstermezken, mırıldanma sesleri onları tedirgin etmiş gibi davrandılar.
Fraga, bunun domuzların aptal ya da umursamaz olduğu anlamına gelmediğini söylüyor ve ekliyor:
“Mırıldanma domuzlar için muhtemelen alışık olmadıkları, anlamadıkları ve sıra dışı bir ses.”
“Bizim düşüncemiz, mırıldanmanın domuzlar için yeni bir ses olduğu. Bu yüzden mırıltıyı duyunca daha fazla strese girmiş olabilirler.”
Fraga, bulgularının köpeklerle insanlar arasındaki güçlü bağın göstergesi olduğunu da sözlerine ekliyor:
“Köpekler diğer tüm evcil hayvan türlerinden daha uzun süredir bizimle birlikte ve işbirlikleri ile bağlılıkları sebebiyle seçildiler.”
Fraga, domuzlar ve diğer evcil hayvanlarla aynı bağı paylaşıp paylaşmadığımızı görmek için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini de belirtiyor.
Bu arada, köpeğinizin oldukça özel olduğunu söylemek muhtemelen doğru olur.
Woods, araştırmayla ilgili sözlerini şöyle bitiriyor:
“Domuzları seviyorum, ancak araştırma köpeklerin ne kadar özel olduğunu gösteriyor. Dünyamıza ve yaşantımıza, başka hiçbir evcil hayvanın olamadığı kadar entegre oldular.”
kaynak:https://tr.mashable.com/