LEYLEĞE PROTEZ GAGA

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Aydın’da bir vatandaş tarafından gagası kırık halde bulunan leylek, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesinde yapılan protez gagayla tekrar yemek yemeye başladı.

Söke ilçesinde bir vatandaş, tarlada çalışırken gagası kırık kanlar içerisinde yatmakta olan bir leylek buldu. Duyarlı vatandaş leyleği, Aydın Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü yetkililerine teslim etti. Yetkililer daha sona yaralı leyleği Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde bulunan Kanatger Topluluğuna teslim etti. Üniversite öğrencileri gagası kırık olduğu için bir süre bir şey yiyemeyen leyleğin önce karnını doyurdu. Yaklaşık bir hafta öğrencilerin kendi eliyle beslediği leyleğe, ADÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Bozkan ve ekibi leyleği eski sağlığına kavuşturmak ve rahat beslenmesini sağlamak için araştırmalara başladı. Daha önce hiç böyle bir vaka ile karşılaşmayan Bozkan, leyleğin gaga ölçüsünü alıp epoksi reçinesiyle ilk kez protez gaga yapıp ekibinin de yardımıyla leyleğe taktı. Leyleğe protez takıldıktan sonra kendisi yemeye başladı. Yaklaşık bir yıl takibe alınacak olan leylek, önümüzdeki yıl göç sezonunda doğaya bırakılacak.
İLK KEZ LEYLEĞE PROTEZ YAPILDI
ADÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Bozkan, leyleğin kendilerine ilk geldiğinde üst gagasının yarısının olmadığını ifade ederek “Leylek, kendi başına yardımsız yemek yiyemez durumdaydı. İlk muayenesini yaptık. Biraz kanamalı durumu söz konusuydu. Protez gaga yapabileceğimize karar verdik. Biraz araştırdık. Daha önce böyle bir şey yapmamıştık. En sık kullanılan materyal bu tip protezler için epoksi reçineymiş. Epoksi reçineyle bir protez oluşturduk. Önce gaganın kalıbını alarak ve daha sonra teller vasıtasıyla montajını yaptık. Biz bunu yaptıktan çok kısa bir süre sonra tekrar beslemeye aldığımızda leyleği gayet normal şekilde kendi yardımsız yemek yiyebildiğini gördük. Tabi bu bizi çok mutlu etti. Şu an kontrollerine devam ediyoruz. Çünkü protez yapıldıktan sonra normal boyutlarına uzayana kadar gevşeme, kırılma riski söz konusu olduğu için sürekli gözetim altında tutacağız. Ama bu süre zarfında yardımsız yemek yiyebilip kendi hayatını idame ettirebilecek. Rehabilitasyon süresinde bu da bizi çok mutlu etti” dedi.
SAĞLIĞI YERİNDE
Aydın Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü tarafından leyleğin kendilerine teslim edildiğini kaydeden Kanatger Topluluğu Başkanı Seddar Özer, “Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Kanatger Topluluğu öğrencileri tarafından bakıldı ve beslendi. Leyleğin bize geldiği zaman gagası kanlar içindeydi. Hastanemiz hocaları tarafından protez gaga yapıldı. Artık kendi başına yemek tüketebiliyor gayet sağlıklı durumda. Bir sonraki göç mevsimine kadar bizim misafirimiz olacak. Göç mevsiminde de doğaya kazandıracağız” diye konuştu.
Doğada yarılı halde gelen kanatlı hayvanların bakımını yapıp sağlığına kavuşturan ADÜ Kanatger Topluluğu öğrencileri, ayrıca barınakta yaralı halde bulunan doğan, yılan kartalı, kızıl şahin, kerkenez gibi kanatlıların da bakımını yapıyor. Kuşlar sağlığına kavuşunca doğaya bırakılıyor.

Kaynak:aydinhedef.com.tr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

thirteen + 6 =

Yeniler

Köşe Yazıları