Muhabbet Kuşları Tüy Dökme Sorunu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Muhabbet kuşunun tüy dökmesi, normal ve olağan bir döngünün parçasıdır. Kuşların en temel ihtiyaçlarından biri olan tüy dökümü ile eskimiş ve yıpranmış tüyler yerini yenilerine bırakmaktadır. Yeni tüyler eskisine kıyasla çok daha güçlü olmaktadır. Tüy dökmeye ek bazı belirtiler eşlik ediyor ise farklı nedenleri olabilmektedir. Muhabbet kuşlarında tüy dökümü sırasında panik yapılmamalı, titizlikle bakımına devam edilmelidir.

Muhabbet Kuşu Normal Tüy Değişimi

Muhabbet kuşları, tıpkı diğer kuş türleri gibi ince ve kalın tüylere sahiptir. İnce tüyler beyaz renkli, esnek ve yumuşaktır. Kalın tüyler ise kuşun rengini oluşturmaktadır ve serttir. Muhabbet kuşlarında tüy değişimi genellikle mevsim geçişlerinde yaşanmaktadır. Yılda 1 veya 2 defa olan tüy değişimine muhabbet kuşları hazırlık yapmaktadır.

Kış mevsiminden çıkıldığında kaba ve kalın olan tüylerini dökerek yaz mevsimi için hazırlanmaktadır. Böylelikle ince tüylere sahip olmaktalardır. Bu sırada görülen tüy dökme, kuşun sağlıklı olduğunu ve normal döngüsünü yerine getirdiğini göstermektedir. Bazı muhabbet kuşları bu süreci zor geçirmektedir. Bu nedenle kuşların sağlığına dikkat edilmeli, bakım ve beslenmelerine ekstra özen gösterilmelidir.

Muhabbet kuşu tüy değişimi sırasında halsizlik ve iştahsızlık gibi durumlar görülebilmektedir. Bunları ortadan kaldırabilmek için veteriner hekim tavsiyesi üzerine takviyelerden yararlanılabilmektedir. Kuş vitaminlerini öğünlerde vererek muhabbet kuşunun bu süreci daha kolay tamamlayabilmesine yardımcı olabilirsiniz.

Muhabbet Kuşu Anormal Tüy Dökme

Muhabbet kuşunun tüy dökmesi patolojik sebeplere bağlı olabilmektedir. En sık rastlanan nedenler arasında bakım ve beslenme eksikliği bulunmaktadır. Bunu önlemek için gerekli bakımın sağlanması ve kuşun vitamin ve mineraller ile beslenmesi şarttır.

Muhabbet kuşunun tüy dökmesi, yaşamını sürdürebilmesi için gerekli olan döngünün önemli bir parçasıdır. Bu durum bir hastalık olarak değerlendirilmemelidir. Ancak kaşıntı ve halsizlik gibi tüy dökümüne eşlik eden belirtiler var ise başka bir hastalığın işareti olabilir. Aşırı tüy dökmeye eşlik eden belirtiler var ise zaman kaybetmeden veterinere başvurulmalı ve sebebi araştırılmalıdır.

Muhabbet kuşunda tüy dökme nedenleri aşağıdaki gibidir:

  • Muhabbet kuÅŸların aşırı tüy dökümü, mevsim geçiÅŸleri ve kuluçka zamanlarında görülmektedir. Yılda iki kez gerçekleÅŸen bu durumlarda kuÅŸların bakımına ve beslenmelerine ekstra özen gösterilmelidir.
  • Muhabbet kuÅŸları yavruluktan çıktıklarında tüy dökümü görülmektedir. Bu süreçte kuÅŸun geliÅŸimsel olarak takip edilmesi gerekmektedir.
  • Muhabbet kuÅŸları çiftleÅŸme dönemlerinde tüy dökebilmektedir.
  • Muhabbet kuÅŸları ani ısı deÄŸiÅŸikliklerine karşı çok hassastır. Sık aralıklarla ısı farkının olduÄŸu mekanlar arasında geçiÅŸ yapıyorsa olumsuz yönde etkilenebilmekte ve tüy dökümü yaÅŸayabilmektedir. Muhabbet kuÅŸunun kafesi pencere ya da kapı önünde ise anormal tüy dökme, halsizlik ve kabarma gibi durumlar da eÅŸlik edebilmektedir.
  • Muhabbet kuÅŸları mineral ve vitamin bakımından yetersiz besleniyor ise tüy dökümü yaÅŸayabilmektedir. Muhabbet kuÅŸunun tükettiÄŸi yem kaliteli olmalıdır. Kalitesiz yemler de tüy dökümüne zemin hazırlamaktadır.
  • Muhabbet kuÅŸunun unlu ve aşırı proteinli yiyecekleri çok tüketmesi sonucunda aşırı yaÄŸlanma problemi ortaya çıkabilir. Bu durum sonucunda tüy dökme probleminin yanı sıra ÅŸiÅŸmanlık, hareketsizlik ve hantallaÅŸma gibi belirtiler de görülmektedir.
  • Muhabbet kuÅŸunun bulunduÄŸu alanın hava almaması tüy dökme sorununa yol açabilmektedir.
  • Muhabbet kuÅŸunun stresli bir dönem yaÅŸaması sonucunda da tüy dökülmesi görülebilmektedir. Aşırı ışığa ya da sese maruz kalması, kafese yeni bir kuÅŸun gelmesi veya bir kuÅŸun kafesten ayrılması, sahibinin deÄŸiÅŸmesi, kafesin yerinin deÄŸiÅŸmesi gibi durumlar stres faktörleridir.
  • Kıl kökü iltihaplanmalarında tüy dökülmeleri görülebilmektedir. Tedavi edilmediÄŸi takdirde tüysüzlük kalıcı hale gelebilmektedir.
  • Muhabbet kuÅŸlarında protozoal hastalıklarda özellikle göğsün gerisinde tüy dökülmeleri görülebilmektedir.
  • Bir parazit türü olan akarlar muhabbet kuÅŸunun vücudunda bulunuyor ise vent, gaga ve göz bölgesinde bal peteÄŸini anımsatan yaralar oluÅŸabilmekte ve bu bölgelerde tüy dökülmeleri görülebilmektedir.
  • Muhabbet kuÅŸları kozalaklı aÄŸaçlarla temas ettiklerinde alerjik reaksiyon göstererek tüy dökme yaÅŸayabilmektedir. Alerjenler ortadan kaldırıldığında tüy dökme durumu ortadan kalkmaktadır.
  • Herhangi bir sebepten dolayı kuÅŸun vücudunda yaralanma olur ise ilgili bölgede tüy dökülmektedir. Bölgedeki tahribat geçtiÄŸinde tüyler kendiliÄŸinden çıkmaktadır.
  • Mantar ve dış parazitler muhabbet kuÅŸunun tüylerine zarar vererek dökülmelerine yol açabilmektedir.

    Muhabbet Kuşu Tüy Dökme Belirtileri Nelerdir?

    Muhabbet kuşu fizyolojik olarak tüy döküyor ise herhangi bir sorun bulunmamaktadır ve normal olarak karşılanmaktadır. Patolojik olarak tüy döküyor ise nedeni herhangi bir sorun ya da hastalık olabilmektedir.

    Muhabbet kuşu tüy dökme belirtileri aşağıdaki gibidir:

    • Çevreye karşı ilgilerini kaybetmeleri, ilgisiz davranmaları
    • Kafeste görülen kalın tüy sayısının artması
    • Kafeste baÅŸka kuÅŸlar var ise onlara karşı ilgilerinin azalması
    • Genelde uyuma ve uyuklama halinde olmaları
    • Sakinlik
    • Kaşıntı

    Muhabbet Kuşu Tüy Dökme Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Muhabbet kuşu fizyolojik ve patolojik nedenlere bağlı olarak tüy dökebilmektedir. Fizyolojik durumlarda dökülen tüy zaman içerisinde yerini yeni tüylere bırakmaktadır. Patolojik durumlarda ise sorun veya hastalığın tespit edilmesi gerekmektedir. Bunun için veteriner hekime başvurulmalıdır. Veteriner hekim varsa hastalığın tipine göre ilaç ve takviye desteği önermektedir. Kişi, belirtilen aralıklarda ilaç ve takviyeleri muhabbet kuşuna vermelidir. Ayrıca muhabbet kuşunun bakım ve beslenmesine ekstra önem gösterilerek yaşam standardı yükseltilmelidir.

    Muhabbet kuşu tüy dökümü tedavisi için ilk olarak veterinere başvurulmalı ve bir yol haritası çıkarılmalıdır.

    Muhabbet Kuşu Tüy Dökümünde Ne Yapmalı?

    Muhabbet kuşunun yaşadığı tüy dökme durumu normal seviyede ise endişelenecek bir durum söz konusu değildir. Beslenme ve bakıma ekstra özen gösterilip yemine takviyeler eklenmesi yeterlidir. Ancak aşırı ve anormal şekilde tüy dökümü görülür ise uzman veterinerlerden yardım almak ilk seçenek olmalıdır.

    Muhabbet kuşu tüy dökme döneminde yapılması gerekenler aşağıdaki gibidir:

    • Veteriner hekime baÅŸvurarak tüy dökme dönemi için takviye alınmalı ve belirtilen aralıklarda verilmelidir.
    • Muhabbet kuÅŸunun yemi kaliteli olmalıdır. Kaliteli yemler kullanmaya özen gösterilmelidir. Yemi deÄŸiÅŸtirildikten sonra muhabbet kuÅŸunda tüy dökme problemi görüldü ise stres faktörü yaÅŸanmış olabilir. Bu tür durumlarda eski yeme dönülmelidir.
    • Muhabbet kuÅŸunun kafesinde banyo olmalıdır. Özellikle tüy dökme dönemlerinde banyodan yararlanarak daha kolay bir dönem geçirmektelerdir.
    • Uzman veteriner muhabbet kuÅŸuna parazit teÅŸhisi koymuÅŸ ise parazit dökücü ilaçlar kullanılmalıdır.
    • Muhabbet kuÅŸunun bulunduÄŸu kafes ve odanın temiz, ferah ve hava alıyor olması önemlidir.
    • Muhabbet kuÅŸu yalnızlıktan dolayı depresyona girmiÅŸ ise baÅŸka bir kuÅŸ ile eÅŸleÅŸmesi saÄŸlanmalıdır.
    • Tüy dökümü sırasında muhabbet kuÅŸu çok fazla rahatsız edilmemeli ve stres faktörlerinden uzak tutulmalıdır.

    https://www.vetclassveteriner.com/

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eight + 4 =

Yeniler

Köşe Yazıları