Onlar da Obez Oluyorlar…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Kedi ve köpeklerde sık karşılaştığımız beslenme bozukluklarının başında obezite gelmektedir.

Obezite; genetik faktörler, ihtiyaçtan fazla gıda tüketimi ve gıdadaki enerji miktarının fazlalığı, fiziksel aktivitenin düşüklüğü ve hormonal bazı hastalıklara bağlı olarak karşımıza çıkmaktadır. Kedi ve köpeklerde ırklar arası yapısal farklılıklar nedeniyle ideal kilo saptanması kolay değildir. Pratik olarak evcil dostumuzun sırt ve kaburgalarını bastırmadan tutup zayıf, ideal ya da kilolu olduğunu anlayabiliriz. Elimize kemikleri batıyorsa zayıf, omur başlarını hiç hissedemiyorsak kiloludur. Kemikleri elimize batmayacak şekilde hissediyorsak kilosu idealdir diyebiliriz.

Kilo artışı ve yağlanma tıpkı insanlarda olduğu gibi kedi ve köpeklerde de omurga problemlerine, eklem ve birçok iç organ hastalığına sebep olmaktadır.

Bazı ırklar (Labrador Retriever, Cavalier King Charles, Exotic Shorthair) obeziteye yatkın kabul edilse de şişmanlık dengesiz beslenen ve az hareket eden her ırk için ciddi bir sorundur. Beslenmenin ırk, yaş, kiloya uygun düzenlenmesi ve egzersizlerin aksatılmaması kilo artışını önlemede en etkili yoldur. Günlük hayat koşturmacası içinde onları yalnız bırakmanın verdiği duygusallık ile yalvarmalarına dayanamayarak yediğimiz abur-cubur gıdalardan vermek, sevdikleri gıdaları kontrolsüz şekilde sunmak yaptığımız en büyük hatadır.

Obezitenin tedavisinde öncelikle altında yatan hormonal bir sebep (hipotiroidizm, hiperadrenokortisizm, insülin direnci vb) olup olmadığı araştırılmalıdır. Tedavi ve kilo verdirme süreci bireye özel hazırlanan protokollerle sağlanmaktadır. Sizlerin yapması gereken yağ ve enerji miktarları kısıtlanmış, yüksek lifli, kilo vermeye yardımcı diyetler ve egzersiz programlarından oluşan bu protokollere uymaktır.

Diyet verdiği için dayanamayıp miktar arttırmak, hareket isteksizliğine boyun eğmek hatalı bir davranış olacaktır. Onlarla yürüyüşler yapmak, ilgilerini çekecek oyuncaklar aracılığıyla oynamak hem fiziksel hem de psikolojik olarak evcil dostunuzun ideal kilo ve kaliteli yaşam standartlarına kavuşmasını sağlar. Kısırlaştırmanın obeziteye sebep olduğu bilinen yanlışlar arasındadır. Kısırlaştırma ile metabolik aktivite hızının düştüğü ve kilo almaya meyilli oldukları doğrudur. Ancak uygun beslenme ve egzersiz ile metabolizma hızı devam ettirilebilir.

Kilo verme işlemi hekim kontrolünde bireye özel zaman dilimine yayılarak yapılmalıdır. Fazla kilolar verildikten
sonra uygulanan programın devam ettirilmesi onların hayat kalitelerinin arttırılması ve ömürlerinin uzatılması açısından önemlidir.

Dr. Vet. Hek. Müjgân Çevik Aksay
Gizmovet Veteriner Muayenehanesi

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 × 3 =

Yeniler

Köşe Yazıları