Onların da Kan Grubu Var

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Kedilerde 7, köpeklerde 3 kan grubu olduğunu biliyor muydunuz?

Kendi kan grubunuzun dışında ailenizin ve hatta belki arkadaşlarınızın bile kan grubunu biliyor olabilirsiniz ancak iş evcil hayvanlara gelince, çoğu kişi kedisinin ya da köpeğinin kan grubunu bilmiyor. Oysaki tıpkı insanlar gibi, köpekler ve kediler de çeşitli hastalıklardan veya travmatik olaylardan kurtulmak için kan nakline ihtiyaç duyabiliyor. Evcil hayvanınızın kan grubunu bilmek, acil kan gereksinimi olduğunda, sizin ya da başkasının evcil hayvanının hayatını kurtarabilir.

İnsanlarda A, B, AB, 0 olmak üzere dört ana kan grubu var ancak her grup Rh pozitif veya Rh negatif olabildiğinden, toplamda sekiz farklı kan grubu sınıflandırılmış durumda. Ancak iş evcil hayvanlara gelince, bu kan grupları farklı.

Kedilerde A, B ve AB olmak üzere 3 kan grubu mevcut. Son dönemdeki araştırmalara göre yeni bulunan Mik Kırmızı Hücre Antijeni olmak üzere bu kan grubu listesi 4’e çıkabilir.

Köpeklerdeki kan grupları ise daha çeşitli. Buna göre köpeklerde DEA 1.1, 1.2, 1.3, DEA 4, DEA 3 ve 5 ve DEA 7 olmak üzere 7 ana grup kan var. Köpeklerde en yaygın bulunan kan grubu DEA 1.1. Bu, şu anlama geliyor: DEA 1.1 kan grubuna sahip köpekler DEA 1.1’e sahip diğer köpeklere güvenli bir şekilde bağışta bulunabiliyor. Tüm köpekler DEA 4 kırmızı hücre proteinine sahip ancak yalnızca DEA 4 proteinine sahip köpekler evrensel donörler olarak kabul ediliyor.

Veteriner Hekim Ebru Akbaş, evcil hayvanınızın kan grubunu öğrenme ve kan grubu prosedürleri hakkında şu bilgileri verdi:

“Kan grupları köpeklerde DEA 1.1 ve DEA12 faktörleri bakımından pozitif ve negatif olarak; kedilerde A, B, AB grubu olarak isimlendirilmiştir. Kan nakli akut kan kayıplarında, anemilerde, sistemik hastalıklarda acil ihtiyaç duyulabilmektedir. Evcil hayvanınızın kan grubunu bilmeniz acil durumlarda müdahale yapılırken hayat kurtarıcı öneme sahiptir. Kan nakli sırasında aynı grup kan tercih edilse de uygun donör bulunamadığı durumlarda AB tipi kediler, A ve B grup kedilerden kan alabilirler. Ancak kediniz A veya B grubuna ait bir kana sahipse, yalnızca kendi gruplarından olan kedilerden kan alabiliyorlar.”

Kedinizin veya köpeğinizin kan grubunu bilmiyorsanız, yine de korkmayın. Acil durumlarda hızlı kan testi kitleri ile hastanın ve donörün kan grupları belirlenerek kan nakli yapılabiliyor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

six + 1 =

Yeniler

Köşe Yazıları