Pet Skandal’ın kurucusu Mustafa Aral ile Özel Röportaj

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Pet Skandal Facebook sayfası kurucusu Mustafa Aral ile özel bir röportaj gerçekleştirdik. Detaylar aşağıda.

 

 Böyle bir sayfayı kurmaya nasıl karar verdiniz? Asıl amaç neydi? Yanınızda kimler vardı, sonradan kimler geldi?

–           Öncelikle yanımda oğlum Badem’den başka kimse yoktu, hatta yanımda kimse olmaması bir yana Pet Skandal’ı kurduğumda hayatında benimle bir kez bile oturup konuşmuş olmayan bir sürü insan vardı karşımda  Pet Skandal’ı kurma sebebim ise çok basitti : İnanılmaz bir zulüm yaşanmasına rağmen bu anlamda hizmet veren ciddi bir portal yoktu. Yani adı gazete olan bazı hayvan hakları sayfaları vardı ama onlarda ya çiçek, böcek fotoğrafı paylaşıyorlardı  ya da eşin dostun sahiplendirme ilanlarını. Elbette bunlarda güzel şeyler, ama benim anladığım habercilik bu değildi, adınıza ”Gazete” diyorsanız bu işi ya cesur ve dikkatle yapacaksınız, ya da yapmayacaksınız, çekileceksiniz kenara becerebilenler yapacak. İşte Pet Skandal böyle doğdu.

Badem Aral
Badem Aral

Sayfa ne zaman kuruldu, ilk günlerle şu an arasında ne gibi değişimler mevcut?

–          Sayfamız 13 Ağustos 2011 Saat 17.00’de kuruldu, 2 gün önce doğum günümüzdü.  İlk günlerden bugüne çok şey değişti tabi. Öncelikle öğrendik, çok yanlış yaptık ama hepsinden de ders aldık. İlk bir yıl tek başıma yapıyordum haberleri, sonra ilk Burçak katıldı aramıza, sonra Çimen, Ece ve Ceren. Hala bazı kompleks abideleri bizim adminlerimizin bazılarının sahte olduğunu söylerler, sayfalarında Pet Skandal harici bir şey olmadığını falan söylerler ama bilmiyorlar ki bu arkadaşlarımın zaten sadece Pet Skandal adminliği için açtıkları sayfaları görüyorlar, her birinin ayrı ayrı özel sayfaları zaten mevcut. Bir de ilk günlerde bizi çok ciddiye almamışlardı oysa şu an Pet Skandal ülke genelinden 24 saatte en az 15 ihbar alan bir sayfa.

Günlük ortalama kaç skandal diyebileceğimiz haber geçiyor elinize?

–          Günlük haber trafiği tamamen sizin mantalitenizle alakalı. Eğer her şeyi haber yapalım derseniz günde 20 habere de çıkabilirsiniz, ama etkinliğinizi yitiririsiniz. Bizim günlük ihbar oranımız 15 – 20 arasıdır, kendi sayfa taramalarımızdan çıkan haber sayısı ise günde 2 veya 3. Yayına koyduğumuz ise toplam 25 değerlendirmede en fazla 10’dur. Çünkü gerisi ya fasa fiso oluyor ya da asılsız ihbar.

 Haberleri toplamayı nasıl başarıyorsunuz, bir çok ilden haberler yer alıyor sayfanızda?

–          Tamamen güven. Ülke genelinden gönüllü muhabirler diyebileceğimiz çok kıymetli arkadaşlarımız var, ellerindeki verileri bizimle paylaşıyorlar. Çünkü ihbar sahibi istemedikçe Pet Skandal asla kaynak yayınlamaz, açıklamaz. Yani bu karşılıklı bir kalite dengesi. Bir de şu var tabi herhangi bir hayvan dostu trajik bir duruma vakıf olursa bunu en etkin bir şekilde Pet Skandal’da seslendirebileceğini iyi biliyor. Bizim sayfanın üye kitlesi diğer sayfalardan çok farklıdır, 30 bin üyeli bir sayfaya verdiğiniz bir haberi kimse okumayabilirken biz  9.000 üye ile 150.000’lik tıklanma rakamlarına ulaşmış vaziyetteyiz.

Sizi fiilen tanıyan ve sizinle çalışmayı kabul eden mevcut kurum  var mı?

–          Bütün dernekler bizi tanır, biz ise hepsini takip ederiz. Yani işimiz bu zaten. Hiç birine yakın veya uzak değiliz, buna aslında bize karşı tutumlarıyla biraz kendileri karar veriyorlar. Eğer bir dernek bize septik bakıyorsa zaten iyice üstüne gidiyoruz çünkü mutlaka altından bir nane çıkıyor o tür durumlarda. Eğer yediğiniz bir nane yoksa neden bir hayvan hakları sayfasına düşmanlık besleyeceksiniz

Mustafa Aral
Mustafa Aral

ki?  ”Bize gerçek anlamda dernek  derseniz Dohayko ve Haydos bir başkadır.”

Kurumsallaşmayı düşünüyor musunuz?

–          Evet kurumsallaşmayı düşünüyoruz. Pet Skandal yoğun reklam alan bir sayfa, bugün devlet birimlerinin dahi yakından izlediği bir yayın gurubu, Pet Magazin’de bizim sayfamızdır  ve yerel yönetimler dahil bir çok nokta ile iş birliği içinde olabiliyoruz. Bizim yapmayı planladığımız şey şirketleşmek  ve bunu neredeyse yaptık. Pet Skandal’ı çok yakında ”Pet Skandal Hayvan Hakları Yayın Gurubu PR & Marketing Hizmetleri Ltd. Şti.” olarak göreceksiniz. Bunu da ilk kez burada size açıklamış oluyorum.

Sayfanın amaçlarına ulaştığını söylemek mümkün mü, haber yayınlandıktan sonra sonuca ulaşması ne kadar zaman alıyor?

–          Evet Pet Skandal amacına ulaşmış bir sayfa. Çünkü bu ülkede masum hayvanların hakkı ”Aman Ahmet kızar, aman Fatma üzülür”  vs. diyerek hakkı  verilerek aranmıyor,  sorgulanmıyordu. Biz ne Ahmet taktık, ne Fatma. Zaten başarı da buradan geldi çünkü insanlar aptal değil.

Haberini yayınladığınız kişi veya kurumlardan geri dönüş oluyor mu? Skandal haberleri resmi makamlara ulaştırıyor ve bunlar hakkında işlem başlatılmasını sağlıyor musunuz?

–          Skandal haberlerimizi biz özellikle devlet birimlerinin veya muhatabının gözüne sokmuyoruz ama her nasıl oluyorsa mutlaka okuyorlar, görüyorlar ve daha da ilginci mutlaka bizimle temasa geçip ya açıklama gönderiyorlar ya da tehdit ediyorlar.

 Pet Skandal’ı sektörün polisi olarak nitelendirebilir miyiz? Uygunsuz davranışta bulunan kişi veya kurumların sizden korkar hale geldiği duyumlarını alıyoruz.

–          Yok ”sektörün polisi” demek çok doğru bir tabir olmayabilir, ama repitasyonlardan anladığımız şu ” Artık birileri sosyal medyanın elinde paçavraya dönme korkusuyla bir zulüm öncesi 2 kez düşünüyor”  zaten düşünmeyenleri sayfamızda görebilirsiniz. Daha da azalacaklar, korkacaklar. Onlar korktukça daha az öldürecekler. Ben buna yürekten inanıyorum.

Sayfanızda yer alan “15.000 Kişilik Hayvan Koruma Camiası Şarlatanları İle Hiç Bir Alakamız Yoktur..” bunlardan kurum veya tanınmış olan kişiler kimlerdir, isimlerini verebilir misiniz ve ne gibi zararları dokunmakta?

–          Ön yargılı ve kompleksliler. Başka da bir kusurları yok ama bu kusurlar zaten başlı başlına şarlatan sıfatını hak ettiriyor onlara. Mesela daha 48 saat önce hayati tehlike altındaki bir çocuğumuz için bulunması güç bir ilacın duyurusunu yaptık. Bunu bile hayvanın sahibini sevmediği için paylaşmayanlar oldu  şimdi bunlara ”Şarlatan” denmez de ne denir? Hayır ben o 15.000 şarlatanı istemiyorum sayfamda,bu konuda tüm admin kadrosu son derece kararlıdır, hiç birini sayfamızda barındırmıyoruz.

Türkiye’deki barınakların sayısını ve durumunu düşündüğümüzde, bunların işlevlerini yerine getirdiklerini söyleyebilir misiniz? (Eğer durum olumsuzsa: “Ne gibi çalışmalar yapılabilir?”)

–          Ne Türkiye’de ne de dünyada ”güzel barınak” diye bir şey olamaz. Hayatımın son 5 yılı ülkedeki barınakları habersiz veya haberli gezmekle geçti. Barınaklar insan denen zalimin eseri  birer ölüm kampıdır. Çok net.

Sayfanın kontrolünü bizzat siz mi sağlıyorsunuz, yoksa paylaşımları yapan başka insanlar da var mı?

–          Sayfamızın ana kontrolü bendedir, elbette gündüz ve gece adminlerimiz sayfa tarama ve bildirim takibinde insiyatif sahibi kişiler, ancak her hangi bir haberin nasıl çıkılıp, çıkılmayacağına ya da içeriğin nasıl verileceğine ben karar veriyorum.

Buradan kimlere ne mesaj iletmek istersiniz? Söylemek istediğiniz herhangi bir şey var mı?

–          Herkese mesajım  şudur : ”Bizim ne üye kaygımız var ne de dost”. Hep bir şeyi söylerim ”Kime ne zaman, nereden çakacağımızın veya çakmayacağımızın garantisini vermiyoruz”  elbette çok değer verdiğimiz isimler var hayatımızda ama gerçek habercilik başka bir şey, eğer amacınız gerçek habercilik ise dost kavramını alıp rafa koyacaksınız. Çünkü hayvanlar sizin  dostluk gösterilerinize tahammül edemeyecek kadar zulüm altındalar ve Pet Skandal’da hayvanlardan bir adım öne kimseyi almaz hayatına.

                                                                                                                                      Pet Haber Gazetesi/Ali Tağ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

19 − nine =

Yeniler

Köşe Yazıları