Scottish Fold Kedi Cinsi, Özellikleri, Karakteri ve Bakımı

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Popüler kedi cinslerinden biri olan Scottish Fold çok güzel ve sevimli ancak bu kedilerin sağlık sorunlarına yatkın olduğu da biliniyor.

Küçük ve kıvrık kulakları ile tanınan Scottish fold tüm dünya ile birlikte ülkemizde de çok popüler kedi cinslerinden biri. Ancak bu güzel ve sevimli kedilerin kulaklarının kıvrık olmasına sebep olan genetik mutasyonun sadece kulaklarını değil vücutlarının başka yerlerini de etkilemesi, dolayısıyla bazı sağlık sorunlarına yol açması sebebiyle Scottish fold aynı zamanda en tartışmalı ırklardan da biri.

Zira hayvan severler ve kimi hayvan hakları örgütleri genetik olarak sorunlu bu kedilerin üretilmemesi gerektiğini savunuyorlar, ancak üreticiler ne yazık ki dünyaya acı çekme riski çok yüksek olan yavrular getirip bu yavruları satarak kazanç sağlamaktan vazgeçmiyorlar. Bunca tartışılan Scottish fold cinsi kediler hakkında her şey yazımızda sizi bekliyor.

Scottish Fold Kedi Cinsi, Özellikleri, Karakteri Ve Bakımı

Irk 1961 yılında tesadüfen keşfedildi

Scottish fold ırkını 1961 yılında İskoç bir çiftçi olan William Ross tesadüf eseri keşfetti.  İskoçya’nın Tayside bölgesindeki Coupar Angus kasabası yakınlarındaki çiftliğinin yanındaki komşu çiftlikte kulakları olağan dışı şekilde kıvrılmış olan Susie isimli beyaz bir kedinin yaşadığını fark eden Ross kediye hayran oldu ve Susie’nin aynı kendisi gibi kıvrık kulaklı yavrularından birini alıp Snooks ismini verdi. Ross kedisi Snooks ile bir üreme programı başlattı ve çeşitli kedi şovlarına katıldı.

Ross cinsi Birleşik Krallık’ın en önemli kedi ırkları kuruluşlarından biri olan Governing Council Of The Can Fancy (GCCF)’ye kaydettirdi ancak kuruluş bu kedilerin sahip olduğu genetik sorunlar, kuyruk sakatlanması, kulaklarındaki enfeksiyonlar, akarlar (uyuz) ve sağırlık gibi çeşitli sağlık sorunlarına ilişkin kaygılar sebebiyle ırkı kaydetmeyi 1971 yılında kesti.  Bazı kedi kuruluşları ırk için Scottish fold ismini kullanırken bazılarıysa Highland fold ismini kullanıyor.

Scottish Fold Kedi Cinsi, Özellikleri, Karakteri Ve Bakımı

Scottish fold fiziksel özellikleri

Orta boyutta bir kedi ırkı olan Scottish fold kedilerin en önemli fiziksel özelliğinin kıvrık kulakları olduğunu belirtmiştik. Bunun dışında Scottish fold kedilerinin fiziksel özellikleri şunlar:

  • Scottish fold kedilerin erkekleri genellikle 4-6, dişileri ise 2,7-4 kilo ağırlıktadır.
  • Tüyleri kısadır, ancak Scottish fold longhair isimli uzun tüylü bir türü de vardır.
  • Tüyleri çok çeşitli renklerde olabilir. Bu ırkta görülen tüy renkleri arasında tekir, tekir-beyaz, iki renkli, krem, duman, portakal sayılabilir.
  • Göz renkleri tüy renklerine bağlı olarak değişiklik gösterir, genellikle bakır ve altın renkli gözlere sahip olsalar da mavi gibi farklı göz renkleri de görülebilir.
  • Scottish fold kedilerin kafaları yuvarlak biçimli, gözleriyse orta büyüklüktedir, bunlar kıvrık kulakları ile birleşince bu kedilere baykuşa benzeyen bir görünüm katar.

Scottish Fold Kedi Cinsi, Özellikleri, Karakteri Ve Bakımı

Scottish fold karakteri

Scottish fold karakteri için uyumlu kelimesi çok uygun, zira bu kediler gerçekten çok uyumlu, sakin ve cana yakınlardır. Scottish fold kediler çocuklarla, yabancılarla, diğer kedilerle hatta köpeklerle çok sıcak ilişkiler kurabilirler. Bu sebeple kalabalık ve çocuklu aileler için mükemmel birer evcil dost olarak tanımlanırlar.

Scottish Fold Kedi Cinsi, Özellikleri, Karakteri Ve Bakımı

Scottish fold kedi cinsi bakımı

Scottish fold bakımı konusunda en önemli unsur kulak bakımıdır, kapalı kulaklarının muhakkak düzenli olarak kontrol edilmesi ve temizlenmesi gerekir, aksi takdirde kulaklarında enfeksiyon ve uyuz görülme riski çok yüksektir. Orta derecede tüy döken bir ırktır, haftada 2-3 kez düzenli taranması hem dökülen tüylerin toplanmasını sağlar hem de tüylerinin daha sağlıklı olmasına yardım eder.

Scottish Fold Kedi Cinsi, Özellikleri, Karakteri Ve Bakımı

Scottish fold sağlık açısından gerçekten de sorunlu bir kedi cinsi

Yazımızın başından beri birkaç yerde bahsettiğimiz gibi bu ırk birçok sağlık sorununa yatkın ki zaten bu yüzden GCCF Scottish fold kedileri kayıt altına almayı bırakmış. Scottish fold kedilerde görülen sağlık sorunları şunlar:

Konjenital osteodistrofi: Bu hastalık uzuvlarda, omurgada ve kuyrukta kıkırdaklar ile kemikleri etkileyen ve doğuştan bir hastalıktır. Hastalık kemiklerin kalınlaşmasına ve zamanla hareketliliğin azalmasına yol açar. Ki, zaten bu kedilerin kulaklarının kıvrık olmasının sebebi de bu hastalık yüzünden oluşan kıkırdak hasarının bir sonucudur.  Bu hastalıktan yoğun biçimde etkilenen kediler çok ciddi ağrılar çekerler ve gerçekten çok acılı bir hayat sürerler.

Polikistik böbrek hastalığı: Ebeveynlerden miras alınan bu hastalık böbreklerde çeşitli kistler oluşmasına neden olur. Küçük ve içi sıvı dolu kistler zamanla çoğalıp büyüyerek böbreklerin düzgün çalışmasına engel olurlar. Scottish fold kedilerde bu durum 2 ila 10 yaşları arasında herhangi bir dönemde gelişebilir. Ebeveynlerinden birinde bu hastalık olan Scottish fold kedilerin bu hastalığa yakalanma olasılığı %50’dir, hastalık böbrek yetmezliği neticesinde ölümle sonuçlanabilir.

Kulak sorunları: Kulakların kıvrık olması sebebiyle bu kedilerde kulak enfeksiyonları, kulak uyuzu gibi kulak sorunları görülme riski yüksektir.

Bunların dışında ırkın kedilerde en sık görülen kalp hastalıklarından biri olan hipertrofik kardiyomiyopatiye de yatkınlığı vardır.

 

KAYNAK: ajanimo.com

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 × four =

Yeniler

Köşe Yazıları