Sevimli Dostlarımız Hamsterlara Dair…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Merhaba, bu yazımızda sevimli dostlarımız hamsterlar hakkında konuşacağız…

Suriye hamsterları, Cüce Rus hamsterları, Kış Beyazı Cüce Rus hamsterları, Roborovski hamsterları, Çin hamsterları gibi türleri vardır.
Hamsterların gebelik süreleri 20 gün civarında sürer. Doğumda 4-9 arasında yavru doğar. Yavru hamsterlar doğumdan 4-5 hafta sonra anneden uzaklaşmak ister.
Boyları 10-20 cm arasında, ağırlıkları 200 gr civarındadır.
Genellikle dişi hamsterlar, erkek hamsterlara göre daha huysuz ve hırçındırlar.
Hamster beslemek diğer evcil hayvanlara göre oldukça kolay ve maliyetsizdir.

En önemli detaylardan biri evcil hayvanın kendini güvende hissedebileceği sessiz ve geniş alanlar yaratılmalıdır. Eğer evinizde hamster beslemek istiyorsanız başlıca almanız gerekenler; yem, kap, suluk, kafes ve oyuncak olacaktır.
Talaş, kum banyosu gibi nesneler hamster kafesine konularak, öz bakım kendi kendine de gerçekleştirilebilir. Hamster tırnak makası, yıkanma küveti gibi ürünlerle hijyen işlemlerine destek verilebilir.

Ek gıda vermeden önce veteriner hekim tavsiyesi alınmalıdır. Sıkça kullanılan B ve C vitaminleri hamsterların suyuna veya yemine karıştırılabilir.
Hamsterların ömrü ortalama 3 yıldır ve genelde zamanlarını uyuyarak geçirirler.

En fazla dikkat edilmesi gereken bir diğer konu hamster kafesidir.
Kafesin parmaklıklarının sık ve dar olmasına dikkat etmelisiniz, aksi takdirde kaçma riski olacaktır. Kafesi koyacağınız yer ise sessiz ve sakin bir ortam olmalı, pencere önüne koymamalısınız. Eğer evde kedi/köpek gibi farklı bir canlı besliyorsanız onların ulaşamayacağı bir yere koyduğunuzdan emin olmalısınız.
Bir kafeste iki hamster beslemek bazı durumlarda risk taşıyabilir. Hamsterler kendi alanlarına sahip çıkmak isteyen canlılardır ve bu durumda kavga edip istenmeyen sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Özellikle 6. haftadan sonra alanlarını benimsemeye başlayacaklardır yani buna göre ayarlamalı ve sürekli olarak gözlemlemelisiniz. Günlük olarak temizliğini kontrol etmeli en geç iki haftada bir olarak tüm kafesi temizlemelisiniz.  Bakımı, beslenmesi ve barınması çok fazla özen gösterilmesi gerekmeyen konulardan.Yalnız kalmayı sever, hemcinsleriyle anlaşamaz, bu yüzden tek beslenmelidir. Çok derin uyurlar. Alıştırılarak uyandırılmazlarsa çok agresifleşebilirler. Gün ışığı ya da parlak ışık, aşırı gürültü sevmezler. Gündüz uyuyan, gece aktif olan hayvanlardır.

Sahiplenme duyguları çok gelişmiştir. Yuvasını ve eşyalarını paylaşmazlar. Görme yetenekleri iyi değildir. Fakat olağanüstü bir koku ve işitme yeteneği vardır.
Kazmayı ve uzun mesafe koşmayı çok severler.
Kafesin uygun bir yerini yem deposu olarak kullanırlar. Yemleri yanaklarında taşıyıp ön patileriyle boşaltırlar. Beslenmeleri için özel yemler mevcuttur. Bunun dışında: tuzsuz çekirdek, arpa, buğday, pirinç, patates, sebzeler (az miktarda; bezelye, ıspanak, brokoli, havuç, marul) meyveler (özellikle yaban mersini, muz, çilek, elma, armut, şeftali, kavun, karpuz), hayvansal proteinler (yumurta sarısı, yağsız peynir, balık) verilebilir. Verilmemesi gerekenler: turunçgiller, ananas, kivi, domates, soğan, sarımsak, patlıcan, acı biber, vişne, elma gibi meyve çekirdekleri, şeker, çikolata, yağlı, tuzlu, baharatlı yiyecekler, çiğ balık ve tavuk verilmemelidir.

Pet Haber Gazetesi / Demet İNCE

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

6 + 15 =

Yeniler

Köşe Yazıları