Sorularınıza Genel Müdürlüğümüzün ilgili biriminden gelen cevaplar aşağıdadır;
1- Türkiye genelinde hem barınakların özellikle köpeklerin doğasına uygun olmayan şartlarda olması, bazı belediyelerin barınak oluşturmakta geniş önlem ve uygulama projeleri oluşturamadıkları görülmekte. Barınakları olmayan belediyeler de köpekleri genellikle boşaltılmış çöplük arazilerine sürmekte ve buralarda hayvanların uyuz, körlük, corona vs. gibi çeşitli hastalıklara yakalanmaları kaçınılmaz olmaktadır. Barınakları olmayan belediyeler veterinerlik hizmeti de verememektedir. Bakanlığınızın barınak projeleri ile ilgili ne tür çalışmaları var?
– Türkiye genelinde geçici hayvan bakımevlerinin iyileÅŸtirilmesi, bakımevi olmayan veya yetersiz olan bölgelerde ise daha modern ve yeni bakımevlerinin yapılması çalışmaları Bakanlığımız mali desteÄŸi ve teÅŸvikleri ile sürdürülmektedir. Sahipsiz hayvanların tamamının rehabilite edilmesi (aşılama, kısırlaÅŸtırma, iÅŸaretleme, kayıt altına alma ve sahiplendirme) amaçlanmakta ve bu yönde çalışmalara devam edilmektedir. Bakanlığımız söz konusu hayvanların kayıt altına alınmasını da kulak küpesi ve mikroçip temini ile desteklemektedir.
2- Özellikle Kütahya’nın Tavşanlı ilçesi ve Tavşanlı beldesi ile Tokat illerinde kısırlaştırma yapılamayışı, aşırı üreme oluşu hayvanları açlık ve hastalıkla mücadale edemez hale getirmiştir. Bu konularda Bakanlığımızın bazı yaptırımları ve çalışmaları olacak mı?
– Söz konusu Belediyeler ve diÄŸer belediyelerce gerekli rehabilitasyon çalışmalarının yapılması ve bu çalışmaların 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu doÄŸrultusunda yürütülmesi hususu Bakanlığımız Ä°l Åžube Müdürlüklerince denetlenmekte, gerekli görülen durumlarda uyarı ve idari para cezaları uygulanmaktadır.
11.04.2016