TORTOİSESHELL KEDİLERİ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Siyah bir kedi olarak dünyaya gelecekken son dakikada üzerine turuncumsu yamalar yapılan Tortoiseshell kedileri tanımaya hazır mısınız?

Tortoiseshell kedilerini tanımaya başlarken ilk belirtmemiz gereken Calico kedilerinden farklı olmalarıdır. Ancak her ikisinin de ortak özellikleri nerdeyse hepsinin dişi olmalarıdır.

Kedilerde tüy rengini X kromozomu belirler. Erkek bir yavru, X kromozomunu yalnızca annesinden alabilir. Böylece tüy rengini anneden gelen kromozom belirlemiş olur. Fakat dişi yavrular hem annelerinden hem de babalarından X kromozomu alırlar. Her hücre, yalnızca bir adet X kromozomuna ihtiyaç duyar.

Örneğin, dişi bir yavruya, hem annesinden hem de babasından siyah tüy aktarılırsa, siyah tüylü olur. Calico kedilerde de aynı süreç işler. Fakat yavruya örneğin, anneden siyah, babadan sarı tüy aktarılır. Bir hücre, siyah tüyü aktaran kromozomu devre dışı bırakırken, diğer bir hücre sarı tüyü aktaran kromozomu devre dışı bırakır. Böylece yavrunun kürkünde her iki renk de yerini alır. Yavru, yalnızca bu iki renge sahipse calico değil, “tortoiseshell” kedisi olur.

Tortoiseshell bir kedi türü değil kürk çeşididir. Bilimsel olarak kürk renklerinin kedilerin karakterlerine olan etkileri kanıtlanmasa da halk arasında bu bağlantı çoğu kedi için kurulu. Örneğin smokin desenli kedilerin çok akıllı olduğu, tekir kedilerin çok hareketli olduğu gibi.

Tortoiseshell kedileri için de bu tarz inanışlar mevcut.

Kaplumbağa kabuğuna benzeyen deseni nedeniyle kaplumabağa kabuğu da denilen bu kürk rengimdeki kediler bazı toplumlarda şans kedileri olarak adlandırılır. Günümüzde İrlandalı ve İskoç inanlar bu kedilerin şans getirdiğine inanıyor.

Tortoiseshell deseni çoğunlukla safkan olmayan kedilerde görülürken Japon Bobtail ve  Cornish Rex ırkı kedilerde de rastlanır.

KAYNAK: ajanimo.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

twenty − four =

Yeniler

Köşe Yazıları