Tüylü Dostlarımız Kediler Neden Kutulara Girmeyi Seviyor?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Gerek sokak kedilerinde gerekse evcil kedinizde olsun, kedilerin kutulara girmekten hoşlandığını fark etmişsinizdir. Boş kutu gördüğünde içine girmeye bayılan sevimli dostlarımızın bunu neden yaptığına gelin bir bakalım.

Kedilerin boş kutu gördükleri anda içine girmeden duramadıklarını mutlaka şahitlik fark etmişsinizdir.

Bir kediyle yaşayan herkes bunu mutlaka yaşamıştır. Bu bir kutu olmak zorunda da değil; kediler kare şeklindeki herhangi bir şeyin üstüne oturma eğilimi gösteriyor. Bir kağıt parçası, dizüstü bilgisayar veya dikdörtgen şeklindeki herhangi bir şey, kedilerin kutuya girme içgüdüsünü harekete geçiriyor. Hatta 2017’de Twitter’da #CatSquare hashtaginde insanlar yere bir kare bantlıyor ve ardından da bu karenin üzerine uzanan ya da oturan kedilerini paylaşıyordu. Bu durum da kedilerin kare cisimlere oturma eğilimini kanıtlıyordu. Bu hashtagden yola çıkarak araştırmacılar kedilerin neden kareyi tercih ettiğini yakından incelemek istediler.

Kedilerin evlerinde daha rahat inceleneceği düşünüldüğü için laboratuvar yerine kediler evlerinde gözlemlendi.

Bilişsel etolog Gabriella Smith, kedi sahiplerinden kedilerinin bantla oluşturdukları karelere oturup oturmadığını videoyla paylaşmalarını istedi. Böylece bu araştırma, vatandaşların dahil edildiği ilk kedi bilişselliği araştırması olmuş oldu.

Smith deneyi, insanların altı gün boyunca kedi verilerini toplayabileceği şekilde tasarladı.

Katılımcılara çıktı alabilmesi için görselde gördüğünüz şablonlar verildi. Gördüğünüz gibi parçalar birleştirildiğinde çizilmemiş olsa da ortada bir kare oluşuyor. Bu kareye ise ‘Kanisza karesi’ deniyor. Yani beynimiz bir nevi kendisi noktaları birleştiriyor. Beyaz kağıtları dışarı bakacak şekilde koyduğumuzda ise herhangi bir şekil oluşmuyor. Biz bunu görebiliyoruz da, peki kediler bunu görebiliyor mu?

Smith’in asıl merak ettiği soru, kedilerin görünürde bir kare olmasa da yine de bu şekillerin ortasına oturup oturmayacağıydı.

Kedilerin dikkati dağılmaması ya da etki altında kalmaması için katılımcılara kedileriyle iletişime girmemeleri ve göz teması kurmamaları için gözlük takmaları söylendi. Kediler odaya girdikten sonra kayda alınmaya başladı ve yaklaşık 5 dakikalık bir video çekildi. Tabii ki her kedi şekillerin ortasına oturmadı. Bazısı şekillerin etrafında dolandı, bazısı ise şekiller ile hiç ilgilenmedi. Kedi en azından 3 saniye şeklin üstünde oturduğunda orada bir kare gördüğü varsayıldı. Bu deneme 6 gün boyunca yapıldı.

Kediler bantla oluşturulan kareler kadar Kanizsa karesini de tercih etti.

500 kedinin katıldığı bu testte, yalnızca 30 kedi sahibi bu deneyi 6 gün boyunca sürdürebildi. Kedilerden 9’u sürekli olarak şekillere oturmayı tercih etti. Bu 9 kedi normal kareye 9 defa, Kanizsa karesine 7 defa ve kareye benzemeyen şekle ise 1 kere oturdu.

Sonuç olarak, kediler de bizim gördüğümüzü görüyor ve orada bir kare olduğunu biliyorlar.

Bu kareye oturmalarının nedenin ise kedilerin kapalı bir alanda saklandıklarında hissettiklerine benzer bir güvenlik ve emniyet hissi vermesi olduğu düşünülüyor.

Utrecht Üniversitesi araştırmacılarının bu konudaki bulguları da aynı yönde; kediler karton kutuda sakinleşiyor ve güvende hissediyor.

Hollandalı bir hayvan barınağı 19 kediyi ayrı yerlere koydu ve her birine içine girebileceği bir kutu kapalı verildi. Kutuya giren kedilerin stres seviyesinin önemli ölçüde azaldığı bulundu. Gizlenmek aslında kedi türünün çevresel değişiklikler ve stres yaşatan faktörlerle başa çıkmak için uyguladığı davranışsal bir stratejidir. Görünüşe göre kediler aynı zamanda problemleriyle yüzleşmektense kaçmayı tercih ediyorlar, bu da bu tür anti-sosyal davranışlarını açıklıyor. Yani örneğin mahallede bir kediyle kavga ederlerse tehlike geçene kadar saklanmayı tercih edebilirler.

Sadece kutular ya da çizilen karelerin içine girmiyorlar tabi…

Kedilerinin etrafına bu şekilde bir daire çizen internet kullanıcıları kedilerinin bu daireyi terk etmeyi reddettiklerini söylüyor. Bazıları kedilerin bu halkanın korunması gerektiğini düşündükleri bir bölge olduğunu düşündükleri için içine oturduklarını iddia ederken, uzmanlar bölgenin güvenli olup olmadığını kontrol ettiklerini söylüyor. Sonuç olarak, tüylü dostlarımız güvenli hissedebilecekleri bir yer arıyor gibi görünüyor.

Kaynak: ONEDİO

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

seventeen + 8 =

Yeniler

Köşe Yazıları