”Umut ediyoruz ki; sektörü koruyan, kollayan güçlü bir teşkilatlanma sürecine sahip olacağız”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Evcil Hayvancılık İş Adamları Derneği Başkanı ve Ulusal Fuarcılık Genel Müdürü Selçuk Çetin’in Pet Haber Gazetemizin Ekim-Kasım 2016 sayısındaki önyazısı;

selçuk-Çetin-620x334

Değerli üyelerimiz ve sektör temsilcileri,

SORUNLARIMIZ;

Türkiye’de gelişmekte olan evcil hayvan ürünleri ve mağazacılık sektörünün büyüdükçe artan sorunları yoğun bir şekilde hissedilmeye başladı.

Özellikle mağazacılığın ayağa düştüğü, canlı hayvan satışının internetten profesyonel olmayan veya sertifikasız kişilerce yapılması, büyüyen pazardan farklı perakende noktalarının pay kapmaya çalıştığı, tüketicinin ihtiyacı olan ürünlerin farklı şekilde mağaza dışında sunulması gibi farklı sorunlar mağaza esnafına ciddi zarar vermeye başlamıştır. Adının içinde ‘hayvansever’ geçen her kurum üzerimize gelmeye, sektör profesyonellerini karalamaya çalışıyor.

Son olarak ise yeni mağaza açılışı sürecinde yapılan bilinçsiz açılışlar sektöre zarar vermektedir.

2016 yılı içinde İstanbul İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ve İstanbul Veteriner Hekimler Odası’nı bir araya getirdik, sorunlarımızı anlattık. Bu gibi süreçlerin çok hızlı reaksiyon göstermediğinin bilincinde olarak sürekli konuyu sıcak tutmak gayretindeyiz.

NELER YAPTIK;

Özellikle İstanbul İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz ile sıkça bir araya geldik; ruhsatsız mağazalar, internet üzerinden canlı hayvan satışı, ev üreticileri ile ilgili dosyalar sunduk. Artan şikayetlerle ilgili esnaf bilgilendirmeleri yaptık. Farklı noktalardan yapılan ürün satışları ve fiyat politikaları ile ilgili üretici ve ithalatçılara sorunlarımızı anlattık ve satılmaması gereken yerler ile ilgili bağlı oldukları kurumlara yazılar yazdık.

2016 yılı içinde ‹stanbul İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ve İstanbul Veteriner Hekimler Odası’nı bir araya getirdik, sorunlarımızı anlattık. Bu gibi süreçlerin çok hızlı reaksiyon göstermediğinin bilincinde olarak sürekli konuyu sıcak tutmak gayretindeyiz.

İlk dönemde İstanbul Veteriner Hekimler Odası’nın veteriner hekim sözleşmelerine yapacağı zammı karşılıklı görüşmeler ile ertelettik. 2017 yılı içinde cüzi bir zam konusunda mutabık kaldık. Akvaryum ve kuş satışı yapan yerler için zorunlu sözleşmenin kaldırılması yönünde görüş birliğine vardık. Umuyoruz ki yakın zamanda bununla ilgili somut adımlar atılacaktır.

İnternet üzerinden canlı hayvan satışı ve kaçak gelen ya da evde üretilen hiçbir kontrolün olmadığı canlı hayvan temini süreci ile ilgili olarak Müdürlüğümüze sıkça bilgi ve şikayet dosyası sunduk ve sunmaya devam ediyoruz.

Hayvansever derneklerinin ‘Petshop’ tan alınıyor, sokağa atılıyor!’ tezine karşılık İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetlerinde mevcut bakım evlerindeki cins kedi ve köpek oranını talep ettik. Çıkan sonucun açıkcası bu tezi çürüttüğünü söyleyebilirim. Çünkü oranların binde 7 ve yüzde 2 gibi çok düşük rakamlarda olduğunu teyit ettirmiş olduk.

Sadece İstanbul değil birçok ildeki Tarım Müdürlükleri ile iletişime geçtik; sorun yaşanan konuları çözüme kavuşturduk veya fikir birliği ile olumlu hale gelmesini sağladık.

2017 yılında derneğin oda olarak hayatına devam etmesi adına müspet adımlar atmaya başladık. Umut ediyoruz ki sektörü koruyan, kollayan güçlü bir teşkilatlanma sürecine sahip olacağız.

Bu vesile ile yeni yılınızı kutlar, çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

Saygılarımla.

Selçuk ÇETİN

Evcil Hayvancılık İş Adamları Derneği Başkanı

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

16 − six =

Yeniler

Köşe Yazıları