Veteriner hekimler, memnun

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Veteriner hekimler, memnun
Veteriner hekimlere göre yasa, sokaktaki hayvanların toplatılıp öldürülmesini değil, uygun bakım ve besleme koşullarına kavuşmalarını sağlayacak.
Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler BirliÄŸi, “Hayvan Refahı Yasası”nın, yapılan eleÅŸtirilerin aksine, sokakta refah içerisinde yaÅŸama ÅŸansı olmayan hayvanların denetim altına alınıp, çevre saÄŸlığını tehlike altına sokmadan yaÅŸamlarını idame ettirebilmeleri ve kendi refahlarının geliÅŸtirilmesine olanak saÄŸlayan bir yasa olduÄŸunu belirtti.
Veteriner hekimler, yasanın “sokaktaki hayvanların toplatılıp öldürülmesini deÄŸil, öncelikle sokaklara bu sevimli canlıları terk eden vicdansız ve bu canlılardan daha zavallı durumda olan sorumsuz kiÅŸilerin cezalandırılmasını, bununla birlikte insanların kontrolünde yaÅŸamlarını sürdüren canlıların uygun bakım ve besleme koÅŸullarına kavuÅŸmalarını saÄŸlayacağı” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler BirliÄŸi, Hayvan Refahı Yasası ile ilgili açıklamasında, Cumhuriyet Meclisi’nde oy birliÄŸiyle kabul edilen yasanın “ötanazi yasası” olarak kamuoyuna lanse edilmesinin yanlış ve yersiz bir deÄŸerlendirme olduÄŸunu bildirdi.
Refah kelimesinin anlamı…
Açıklamada, “Sokakta yetersiz ve düzensiz beslenmenin, kontrolsüz üremenin, başıboÅŸ yaÅŸamanın, insan, diÄŸer hayvan ve çevre saÄŸlığına tehdit oluÅŸturma yamnda, kendi saÄŸlıklarının da tehdit altında olmasının, ‘refah’ kelimesinin tüm anlamlarından çok uzak olduÄŸunu düşünmekteyiz” denildi.
Yasanın, sokakta uygun koÅŸullarda yaÅŸamlarını sürdüremeyen hayvanların toplatılarak, uygun ve saÄŸlıklı koÅŸullara haiz barınaklarda yaÅŸamaları gerektiÄŸini emrettiÄŸine iÅŸaret edilen açıklama, “Günümüzdeki barınak koÅŸullarının buna uygun olmadığının farkında olmakla beraber, tüm toplum ve kurumlara düşen görev, en kısa sürede bu barınakları, dostlarımızın yaÅŸayabileceÄŸi hale sokmak gerektiÄŸi gibi, onlara saÄŸlıklı ve yaÅŸanabilir yeni barınaklar kurulmasını saÄŸlamaktır” ÅŸeklinde devam etti.
“20 gün sonra uyutulacak haberleri gerçekleri yansıtmıyor” Eskiden belediyelerin inisiyatifinde olan başıboÅŸ köpeklerin yok edilmesinin, yeni yasa ile resmi veterinerhekim raporu ile mümkün olacağına iÅŸaret edilen açıklamada, toplanan köpeklerin 20 gün geçtikten sonra uyutulacağı haberlerin gerçeÄŸi yansıtmadığı kaydedildi.
Açıklamada, ‘Tasada ötanazinin, toplamda 30 gün sonunda sahiplendirilmeyen sokak hayvanlarının sadece ve sadece gerekli görüldüğü takdirde resmi veteriner hekim raporu ile uygulanabileceÄŸi belirtilirken, bu süreçte bu hayvanların yaÅŸayabilecekleri uygun barınakların bulunması durumunda ya da bu hayvanlara bakabilecek kiÅŸi, kurum ve kuruluÅŸların ortaya çıkması durumunda, yaÅŸamlarına uygun ÅŸartlarda devam edeceklerdir. Bu yasa yapılan eleÅŸtirilerin aksine, günümüzde çok kötü olan barınak koÅŸullarının iyileÅŸtirilmesini ve yeni barınakların kurulmasını teÅŸvik etmekte ve gerekli kılmaktadır” denildi.
Tasa sadece sokaktakiler için deÄŸil…
Veteriner Hekimler BirliÄŸi’nin açıklamasında, yasanın sadece sokak köpekleri hakkında yaÅŸam koÅŸullarının standartlarını belirlemediÄŸi; sahipli tüm ev, çiftlik ve kümes hayvanlarının yaÅŸam koÅŸulları hakkında da uygulama zorunlulukları ve yaptırımlar yanında, hayvan refahının en üst düzeyde saÄŸlanmasına yönelik kurallar içerdiÄŸi vurgulandı.Açıklamada, bunların tamamı dikkate alındığında yasanın temel amacının “sokak hayvanı kavramını mümkün olan en düşük seviyeye çekmek, insana bağımlı hayvanların bakım, besleme koÅŸullarını uygun refah seviyesine yükseltmek, hayvanlara uygulanan eziyet ve zulmü ağır yasal yaptırımlar ile ortadan kaldırmak” olduÄŸu ifade edildi.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

8 + nineteen =