Yaralı yaban hayvanların geleceği rehabilitasyona bağlı

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı kliniklerine yaralı olarak getirilen yaban hayvanların tedavileri yapıldıktan sonra rehabilitasyon merkezi olmadığı için doğal ortamına bırakıldığı belirtildi.

OMÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Nisbet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tedavilerini gerçekleştirdikleri yaralı yaban hayvanlarının doğal ortamlarına alışabilmeleri için gerekli olan rehabilitasyon merkezinin bir an önce kurulmasının önem taşıdığını vurguladı.

“Rehabilitasyon merkezi olmadığı için rehabilite edilmeden doÄŸal ortamlarına bırakılan hayvanların yaÅŸama ÅŸansları azalıyor” diyen Nisbet, Samsun’un yanı sıra, Amasya, Ordu, Sinop, Kastamonu, Çorum ve Tokat gibi çevre illerde doÄŸada çeÅŸitli nedenlerle yaralanan yaban hayvanlarının, tedavi için kendilerine getirildiÄŸini söyledi.

Tedavileri yapılan yaralı yaban hayvanlarının doğal ortamlarına tekrar alışabilmeleri için bir rehabilitasyon merkezi gerektiğinin altını çizen Nisbet, şunları dile getirdi:

“Ancak böyle bir ortam olmadığı için hayvanların iyileÅŸme süreçleri tamamen bitmeden, bakılacak yer olmadığı için erkenden doÄŸaya salınıyor ya da biraz uyum saÄŸlayabilmeleri için hayvan barınaklarına, hayvanat bahçelerine bırakılıyorlar. Belirli bir zaman sonra da doÄŸaya salınıyorlar ancak bu hayvanlar doÄŸaya birden uyum saÄŸlayamıyor ve hayatta kalma ÅŸansları azalıyor. Bu nedenle Samsun’da yaban hayvanlarının tedavilerinin ardından bakımlarının yapılacağı bir rehabilitasyon merkezine acilen ihtiyaç var.”

OMÜ Veteriner Fakültesi ile Milli Parklar Müdürlüğünce rehabilitasyon merkezi kurulması için yürütülen çalışmaların hızlandırılması gerektiğini söyleyen Nisbet, şöyle devam etti:

“Ormanlık ve daÄŸlık alanlarda yaÅŸayan ÅŸahin, doÄŸan, atmaca, baykuÅŸ ve puhu ile pelikan, leylek gibi kuÅŸların yanı sıra karaca, tilki ve kurt gibi hayvanlar Avcılar tarafından ya da çeÅŸitli nedenlerle yaralanıyor. Yaralı yaban hayvanları tedavi için fakültemize getiriliyor. Burada tedavileri, ameliyatları yapılıyor ancak tekrar yaban hayatına uyum süreçleri için bir rehabilitasyon merkezine acil ihtiyaç duyuyoruz. Yaban hayvanlarının doÄŸal ortamlarına uyum süreçlerini rehabilitasyon merkezinde, stressiz ve doÄŸal ortamda geçirmeleri önem taşıyor.”

Doç. Dr. Nisbet, fakültenin kliniğinde tedavileri tamamlanan baykuş, leylek ve karacanın doğaya uyum sağlayamayacakları için klinikte tutuklarını, söz konusu yaban hayvanlarını kısıtlı imkanlarla rehabilite etmeye çalıştıklarını ifade etti.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Yeniler

Köşe Yazıları