Evimizde sadık dostlarımızı bize gerçekten yaÅŸama hevesi veriyor. Minik sadık dostlarımızın da bunama hastalığı ile karşı karşıya kalabileceÄŸini biliyor muydunuz? Peki evcil hayvanınızın bunama ile uÄŸraÅŸtığını nasıl anlarsınız? Detaylar haberimizde…
Demans, birçok insanın karşılaştığı bir şeydir. Bu yaygın hastalık beyne zarar verir. Sevdiğiniz dört ayaklı arkadaşlarınızı da bu hastalığın etkileyebileceğini biliyor muydunuz?
YAÅžLILIK RAHATSIZLIKLARI
Evcil hayvanlar, biz insanlar gibi onlarca yıl öncesine göre daha uzun yaşıyor. Bu, yaşlı köpeğinizi veya kedinizi yaşlılık hastalıkları açısından daha yüksek bir risk altına sokar: daha yaşlı bir evcil hayvan daha az enerjiye sahiptir, daha serttir ve eklemleri daha sık acı çeker. Böbreklerinde de sorunlar olabilir ve her on köpek veya kediden birinde safra taşı görülür. Çoğu zaman, sadece fiziksel şikayetlerde olmaz, hayvan beyni de yaşlılıktan etkilenir. Tüyü yaşlıların eskisi kadar keskin olmayacağını bekleyebilirsiniz, ancak biraz daha kötü olabilir. Köpekler ve kediler, demans olarak da bilinen Bilişsel Bozukluk Sendromundan (CDS) muzdarip olabilir.
HASTALIÄžIN BAÅžLANGICI
Köpeklerde ve kedilerde erken bunama genellikle gözden kaçar. Evcil hayvanınızın yavaÅŸlaması, daha az ilgiye ihtiyacı olması ve daha az oynaması “normal” yaÅŸlılıktan kaynaklanıyor olabilir, ancak daha ciddi bir ÅŸeyin habercisi de olabilir. Hayvanınız CDS’den muzdaripse, bu ÅŸikayetler durmaz ve daha da kötüleÅŸir.
Köpekler genellikle kedilerden daha erken teşhis edilir, çünkü genellikle evde ve sahiplerinin etrafında kedilerden daha fazla zaman geçirirler. Muhtemelen dört ayaklı arkadaşınızla zaten yıllarını geçirmişsinizdir, bu nedenle davranıştaki değişiklikleri sıklıkla çabucak fark edersiniz. Çok az insan bu değişikliklerin bunama nedeniyle olabileceğini biliyor. Hastalık ilerledikçe semptomlar daha şiddetli hale gelir.
BELÄ°RTÄ°LER
Hastalık ilerledikçe, hayvanınızda bir ÅŸeylerin yanlış olduÄŸu giderek daha açık hale geliyor. Yönü daha da kötüleÅŸerek eve dönüş yolunu bulmalarını zorlaÅŸtırır. Ayrıca, hayvanınız aniden çok daha az bağımlı hale gelir ve daha sık geri çekilir: karakteri tamamen deÄŸiÅŸir. Rahatsız bir gece uykusu da hayvanlarda bunama belirtisidir. CDS’li köpekler ve kediler genellikle geceleri uyanır ve sonra eve musallat olur. Size kötü bir sürpriz bırakmaları da mümkündür: Bir hayvan bunama nedeniyle çok daha endiÅŸeli hale gelebilir ve bu nedenle evde daha sık iÅŸeyebilir veya dışkılayabilir.
TEÅžHÄ°S
Evcil hayvanınızın bunama olduğundan %100 emin olmanın tek yolu beyin dokusunu mikroskop altına koymaktır. Ne yazık ki, bu canlı bir hayvanla mümkün değildir, bu nedenle veterinerin evcil hayvanı farklı şekilde teşhis etmesi gerekecektir. İlk adım, semptomları açıklayabilecek yaşa bağlı diğer hastalıkları dışlamaktır. Veteriner bunu örneğin fiziksel ve nörolojik bir muayene yaparak, dört ayaklı arkadaşınızın kanını ve idrarını inceleyerek veya MRI taraması yaparak veya epidural yoluyla yapar. Diğer tüm nedenler ekarte edildiğinde, veteriner semptomları birleştirerek demansın sözde olasılık teşhisine gelebilir.
TEDAVÄ°
Hayvanlarda bunamanın tedavisi 2 ÅŸeyden oluÅŸur: diyetin deÄŸiÅŸtirilmesi ve hayvanın idaresinin ayarlanması. Ne yazık ki, CDS’yi tedavi etmek mümkün deÄŸildir, ancak hayvanınızın yaÅŸamının sonunu olabildiÄŸince keyifli hale getirebilirsiniz. Diyetlerini deÄŸiÅŸtirerek baÅŸlayın.
Demanslı bir hayvana doğru beslenme sağlamak son derece önemlidir. Örneğin, daha fazla omega-3 yağ asidi ve antioksidan içeren köpekler için özel bunama maması bulabileceksiniz. Veterinerler ayrıca evcil hayvanınıza bir ek vermenizi önerir. Kediler için (henüz) özel bir demans diyeti yoktur, ancak osteoartrit diyetlerinin hastalığın seyri üzerinde olumlu bir etkisi olabileceği görülmektedir. Kediler için diyet takviyeleri de önerilir.
Kaynak: Karar