Sponsorlu Reklamspot_imgspot_img

YEŞİL PAPAĞANLARI KURTARAN KAMPANYA

Tarih:

İstilacı tür ilan edilen yeşil papağanların öldürülmesi kararı hayvanseverlerin çabalarıyla durduruldu.

Yeşil papağanlar, yürütülen imza kampanyası sayesinde kurtuldu.

 

GÖKHAN KARAKAŞ- Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, anavatanı Orta Afrika olan yeşil papağanların öldürülmeleri yönünde karar almıştı. Doğaya ve ekosisteme zarar verdikleri gerekçesiyle öldürülmeleri için Avrupa Birliği destekli “Türkiye’deki Karasal Ortamlarda ve İç Sularda İstilacı Yabancı Türlerin Tehditlerinin Değerlendirilmesi Projesi -(TERİAS)” kapsamında ‘istilacı tür’ ilan edilen yeşil papağanların yaşama hakları için kuş veterineri Burak Uçar, Change.org üzerinden bir imza kampanyası başlatmıştı. Bilimsel veri olmadan yeşil papağanların doğaya zarar verdiklerini gerekçe göstererek, yuvalarının bozularak dağıtılması ve sayılarının öldürülerek azaltılması kararına tepki gösteren 65 bin hayvansever kampanyayı imzaladı. Kampanya sonucu yeşil papağanların öldürülmeleri ve yuvalarının bozulması yönündeki karar iptal edildi.

İnsanlar getirdi

Yeşil papağanların pet shop’lar ve hayvanat bahçeleri tarafından hayvan ticareti yoluyla 1975 yılından itibaren ülkemize getirildiğini belirten Burak Uçar, bu canlıların günümüzde büyük şehirlerdeki parklarda, bahçelerde ya da tarihi binaların yüksek yerlerinde yaşamaya uyum sağladıklarını ifade etti. Avrupa’daki iki kuş uzmanı veterinerden biri olan Uçar, yeşil papağanların göç yoluyla Türkiye’ye girmediklerinin altını çizerek şunları söyledi: “İnsan eliyle getirildiler. Meyve, tomurcuk gibi gıdalarla beslenirken doğada küçük böceklerin tüketimini de yaparlar. İstilacı tür kapsamında tutulup gürültücü sınıfta oldukları belirtilir. Oysa yeşil papağanlar 30 ülkenin yerli kuşu kabul edilir. 40 ülkede egzotik tür olarak doğada yaşar. Orta Afrika ve Güney Asya da yaşam alanları olmasına rağmen ithalatla farklı ülkelere yayılmıştır. Göç etmeyen bir canlıyı biz insanlar farklı ülkelere götürdük. Ülkemizde farklı egzotik kuşlar olsa da sayıları çok nadirdir. Bunlar bir sınıf belirtecek düzeyde değillerdir. Ekosistemde yer edinmiş bir canlının ortadan kaldırılması tabiatın dengesini bozar. Tabiatın dengesini korumalıyız. Başlattığımız imza kampanyasıyla bizimle aynı fikre sahip insanlarla öldürülmelerini önledik.”

‘Onların da yaşama hakkı var’

Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç, “Papağanların veya yumurtalarının öldürülmesi hem yaşam hakkı adaleti hem de bilimsel açıdan doğru değildi. Papağanlarla uğraşmak yerine Anadolu’nun dört bir yanını yok eden tehditler ortadan kaldırılmalı” dedi. Öte yandan kampanyaya yaşam hakkını savunarak imza verip, kararı durduranlar arasında şarkıcı Murat Boz’un yanı sıra bazı sanatçılar da bulunuyor.

29 ilde görülüyor

Yeşil papağanların yumurtalarına ve yaşam alanlarına müdahale edilmesi planlanan proje 2022 yılı için iptal edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı Türkiye’de İstanbul, Ankara, İzmir, Yalova, Antalya ve Şanlıurfa gibi 29 ilde görülen yeşil papağanların meyve bahçelerine ve tarımsal ürünlere zarar verdiğini, gürültü, dışkı birikimi, parazit ve patojen taşıma yoluyla hastalığa sebep olduklarını, kovuk rekabetiyle sıvacıkuşu ve ağaçkakanlarla mücadele ettiklerini belirtmişti. Yeşil papağanlar, Türkiye’de şehirlerde ağaçların bulunduğu parklar, bahçeler ve korularda yaşıyor.

KAYNAK: MİLLİYET

Pet Haber Gazetesi
Pet Haber Gazetesihttps://petgazete.com
Pet Haber Gazetesi 2012 yılından itibaren pet sektörünün ilk ve tek profesyonel yayını olmuştur. O tarihten itibaren de dijital ortamda değerli okuyuculara ulaşabilmek adına petgazete.com adresinden yayına başlamıştır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş:

E-Bülten

spot_imgspot_img

Popüler

İlginizi Çekebilir
İlgili Haberler

Sürüngen Pazarında Dev Ortaklık: Monkfield ve Mazuri’den Stratejik İş Birliği

Birleşik Krallık sürüngen pazarının önde gelen toptancılarından Monkfield Reptile,...

Evcil Hayvan Sağlığında Yeni Dönem: Dr. Karen Becker İmzalı Eklem Takviyesi

Evcil hayvanların yaşlanmasıyla birlikte baş gösteren artrit, topallama, eklem...

Mutlu Köpeğin Sırrı Koklamakta Saklı: Bilim Dünyasından Ezber Bozan Araştırma

Uluslararası saygın akademik yayın organı ScienceDirect'te yer alan yeni...

Mimaride Doğa Devrimi: İskoçya’da Yeni Binalara “Kuş Tuğlası” Zorunluluğu Bölgesel Olarak Başladı

Modern mimarinin getirdiği aşırı yalıtımlı ve pürüzsüz dış cepheler,...