Yavru kediler 1 yaşlarını tamamladıkları zaman diliminde yetişkin olarak kabul edilirler. Yetişkinlik dönemlerinde de kedilerin düzenli olarak aşılanmaları gerekir. Yetişkinlik döneminin ilk senesinde yavruluk döneminde yapılan temel aşıların tekrarlanması önerilmektedir. İlerleyen zamanlarda ise aşı sıklığı 1-3 yıllık periyotlar şeklinde planlanır.
Kedilerin aşıları ve kedilerin aşı sıklıkları belirlenirken veteriner hekimlere danışılması gerekir. Temel aşılar bir zorunluluk olarak yapılsa da temel olmayan aşılara da gerek duyulabilir. Bu noktada da kedilerin yaşam koşulları, genel sağlık durumları ve riskli oldukları hastalıklar özelinde detaylı planlanma yapılması gerekmektedir. Düzenli kontroller sırasında veteriner hekimler kedi aşı takvimi ile ilgili gerekli gördükleri değişiklikleri yapabilirler.
Kedilerin Aşılama Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kedilerin aşılama döneminde dikkat edilmesi gereken birçok faktör bulunur. Aşıların spesifik nitelikleri doğrultusunda belli dönemlerde yapılması gerektiği bilinmektedir. Örneğin kuduz aşısı yapılabilmesi için yavru kedilerin ilk 3 aylarını tamamlamış olması gerekir. Bu nedenle kedi aşı takvimi belirlendiğinde zamanlamaya özen gösterilmelidir.
Farklı aşıların aynı enjektöre çekilip uygulanmaması gerekir. Aşıların prospektüslerinde farklı bir aşı ile birleştirilip birleştirilemeyeceklerine dair bilgi bulunacaktır.
Hamilelik dönemindeki kedilere aşılama yapılmaz. Hamile kedilere aşı yapılabilmesi için aşı prospektüsünde özel olarak belirtilmiş olması gerekir. Kedilerde gebelik planlaması yapıldıktan sonra tüm gerekli aşılamaların tamamlanması önemlidir. Fakat bu durumun istisnaları da vardır. Kediler daha önce hiç aşılanmadılarsa ve kontaminasyon riski yüksek yerlerde yaşıyorlarsa veteriner hekimlerin onayı ile aşılama yapılabilir.
Kedilerde Aşılama Riskli Midir?
Aşılama ile ilgili belirli riskler olsa da bu riskler nadiren görülür. Aşıya gösterilen reaksiyonlar ve aşı sonrası görülen yan etkiler oldukça minimaldir ve çoğunlukla kendiliğinden geçme eğilimindedir. Bu yan etkiler arasında enjeksiyon bölgesinde şişlik ve ağrı, hafif ateş veya halsizlik bulunur. Şiddetli alerjik reaksiyonların görülme ihtimali oldukça az olmakla birlikte böyle bir sorun yaşanırsa tedaviye geçilmelidir. Yavru kedilerde cilt sorunları, yüz bölgesinde şişlik veya nefes darlığı gibi şikayetler ortaya çıkarsa veteriner hekimlere danışılmalıdır.
Aşılama karşıtı bir kesim olsa da birçok veteriner hekim özellikle yavruluk döneminde aşıların potansiyel risklerinden ziyade faydalarına odaklanması gerektiği konusunda hem fikirdir. Yavruların bağışıklık sistemlerinin zayıf olduğu bu süreçte hayatlarını riske sokabilecek hastalıklara karşı aşılanmaları, daha sağlıklı bir yaşam sürebilmelerinde kritik bir öneme sahiptir.