Yüksekova’da Vaşak bulundu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bir vaşak bulundu.

kongreİlçeye 40 kilometre mesafede bulunan İran sınırındaki Armutlu köyü yakınlarında fark edilen 2 vaşaktan bitkin haldeki bir tanesi köy sakinleri tarafından yakalandı. Seracettin Danış, Serhat Aybar ve Rahim Keleş isimli gençler tarafından yakalanan vaşak, Yüksekova Belediyesi Veteriner Hekimi Hekim Kaçan’a teslim edildi.

yüksekova-vaşak

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Hayvan Hastanesi ile iletişime geçen Kaçan, vaşağı üstü kapatılan plastik bir sepete koyarak yolcu minibüsü ile Van’a gönderdi. Vaşağın kendisine elleri ve

ağzı bağlanmış bir şekilde getirildiğini belirten Kaçan, “Yeterli ekipmanım olmadığı için vaşakta herhangi bir hastalık var mı tespit edemedim. Muhtemelen ya çok aç kaldı ya da hastalıktan bitkin düştüğü için kaçamamıştır” dedi.

Vaşağı yakalayan gençlerden Seracettin Danış ise, vaşağı köy yakınında dolaşırlarken arkadaşlarıyla beraber fark ettiğini belirterek, “2 tane idi. Bu yakaladığımız halsiz bir şekildeydi ve kaçamıyordu. Bunu 3 arkadaş kendi imkanlarımızla yaralamadan yakalamayı başardık. Diğeri ise kaçtı” dedi.

VAŞAK YARALIYMIŞ

Öte yandan, Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde bulunan ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanlarını Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne gönderilen vaşağın ateşli silahla yaralandığı tespit edildi.

vaşak

Yüksekova ilçe merkezine 40 kilometre mesafedeki İran sınırında bulunan Armutlu köyü yakınlarında köylüler tarafından bitkin bir halde bulunan vaşak, yolcu minibüsüyle Van’a gönderildi. Van’a getirilen vaşağı minibüs durağında teslim alan YYÜ Yaban Hayvanlarını Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, hayvanı hemen üniversitenin hayvan hastanesine götürdü. Burada vaşağın röntgenini çektiren Doç. Dr. Lokman Aslan, hayvana serum tedavisi uyguladı.

“BİR SAÇMA TESPİT ETTİK”

Vaşağa yapılan müdahalenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Aslan, Yüksekova’dan kendilerine gönderilen vaşağın bitkin bir şekilde geldiğini belirterek, “Bugün yöremizde yaşadığı bilinen ve çok da tespit edilemeyen vaşak, Yüksekova ilçesinde bulunarak veteriner hekime getirilmiş. Veteriner hekim tarafından yapılan ilk müdahalenin ardından YYÜ Yaban Hayvanlarını Koruma ve Rehabilitasyon Merkezimize getirdi. İlk ön klinik muayenelerine gören bir saçma tespit ettik. Hayvanda açlığa bağlı olarak zafiyet düşüklüğünü belirledik. Tedavisi devam edecek. İlk tanıya göre serum tedavisi yapılacak. Kalça bölgesinde kas ezilmesi var. Kısa sürede kendisini toparlayarak doğal hayata bırakacağız” dedi.

vaşak 2

Vatandaşların bölgede iki tane vaşağın olduğunu ve bir tanesini yakaladıklarını söylediğini de hatırlatan Doç. Dr. Lokman Aslan, “Bu yörede doğal hayatın bozulmamasına bağlı hiç görülmemiş yaban havanlarını bundan sonra sık sık görebiliriz. Doğal hayat bozulmadığı için üremede fazla. Bundan sonra yaban hayvanlarıyla sık sık karşılaşacağız. Şimdi yaralı olsa bile artık rehabilitasyon merkezlerine getiriliyor. Vatandaşta bir bilinç oluştu.

Vatandaşlarımızın yaban hayvanlarına sahip çıkmalarını istiyoruz. İlk defa görülen vaşak gibi hayvanların görülmesi bizim bir zenginliğimizdir. Bunlara sahip çıkılması lazım” diye konuştu.

(İHA)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

thirteen + 13 =

Yeniler

Köşe Yazıları