Alerji Yapmayan Kedi Mümkün

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bilim insanları, hipoalerjenik kediler üretme yolunda bir adım daha attı

Büyük ölçüde kedinizin tükürük, yağ, perianal ve gözyaşı bezleri tarafından üretilen Fel d 1 adlı alerjenden kaynaklı insanların kediye olan alerjileri tetikleniyor. Natural Fel d 1 üretim seviyeleri kediler arasında farklılık gösteriyor bazıları diğerlerinin ürettiğinin 100 katından fazlasını üretiyor. Bu, proteini, insanların %20’sini etkileyebilen kedi alerjilerinin yükünü azaltmaya çalışan bilim adamları için çekici bir hedef haline getirdi .

Alerjik reaksiyonları en aza indirmek için özel olarak geliştirilen, içeriği alerjen maddelerden arındırılmış ürünler hipoalerjenik diye adlandırılıyor. ABD merkezli biyoteknoloji firması InBio’da görev alan bir araştırma ekibi, alerjik reaksiyonların ana sorumlusu olan proteinin üretilmesini sağlayan iki geni kedi hücrelerinden silmeyi başardığını açıkladı. . Nobel Ödüllü gen düzenleme teknolojisi CRISPR’yi kullanarak en yaygın kedi alerjisi kaynağını engellemek mümkün oldu.

Ekip, bunun alerjiye sebep olmayan kediler üretmenin ilk adımı olduğunu söylüyor. Ekibi yöneten Nicole Brackett, birkaç yıl içinde bunun mümkün olacağını ifade etti. Bulgular ayrıca hipoalerjenik kedilerin tipik kedigiller kadar sağlıklı olabileceğini düşündürmekte.

Araştırmaya; 50 evcil kedinin DNA’sını analiz ederek, öncelikle Fel d 1 üretiminde rol oynayan iki gen boyunca CRISPR ile düzenlemeye uygun bölgeler bulunarak başlandı. Bu kedilerin genlerini sekiz vahşi kedi türünün genleriyle karşılaştırdıklarında, gruplar arasında çok fazla varyasyon olduğunu da buldular. Bu durum Fel d 1’in kedi biyolojisi için gerekli olmadığını ve bu nedenle herhangi bir sağlık riski olmadan ortadan kaldırılabileceğini gösterdi.

InBio’da araştırmayı yöneten bilim adamı Nicole Brackett, Genetic Engineering & Biotechnology News’e yaptığı açıklamada, “Tüketici/hasta açısından bakıldığında, [hipoalerjenik] kediler yaratmak büyük ölçüde maliyet açısından engelleyici olacaktır” dedi . “Alerjen içermeyen kedileri yetiştirip satmak yerine mevcut kedilere uygulanan bir tedavi geliştirmenin ticari açıdan daha pratik ve daha etik olacağını düşünüyoruz.” Dedi.

Yine de araştırmalarda ilerleme kaydedilene kadar Tüysüz Sphynx veya Balinese gibi birçok kedi ırkı, evcil hayvanlara alerjisi olan kişilerin yüzde 10’u için önerilebilir.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

four × 4 =

Yeniler

Köşe Yazıları