“Amacımız Bu Sektörde ‘Lider Firma’ Olmak…”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Petimister Markasından Sn. Hakan Altınöz ile Sohbetimiz…

– Firmanızdan biraz bahseder misiniz?
Innova Girişim Tasarım Pazarlama ve Dış Tic. Ltd. Şti. olarak şirketimiz 2012 yılında pet sektörüne giriş yapmıştır. Daha önceki yıllarda hediyelik eşya sektöründe faaliyet gösteren firmamız değişen sektörel faktörlerden dolayı pet
sektörüne adım atmıştır.

Pet sektörüne girmek istememizin sebebi ise sektördeki boşluğu görmemiz ve dış ticaret tecrübemizi bu alanda kullanarak sektörde büyük pay sahibi olmasıdır. 2012 yılında bu yana da hızla büyüyen bir firma olarak bu sektörde yer almaktayız. İlk etapta Türkiye’nin önce gelen online satış platformlarında mağazalarımızı açtık ve daha sonra “Petimister” adında markamızı oluşturduk. Şu anda Petimister.com isimli online sitemizde 10.000 çeşidi aşkın ürünümüzü müşterilerimiz ile buluşturmaktayız.

Bizi sektördeki diğer firmalardan ayıran özelliğimiz ise %100 müşteri memnuniyeti, en uygun fiyat ve kaliteli hizmet sunmamızdır. Bu etkenler neticesinde geçen 7 yıl içerisinde 10 kat büyüme gerçekleştirdik ve aynı hızda büyümeye devam ediyoruz.

– Dünyanın geneline baktığınızda Türkiye’deki pet sektörü hakkında ne söylemek istersiniz?
Türkiye’de ortalama 15 milyon evcil hayvan beslendiği tahmin ediliyor ve Türkiye’de pazar her yıl %15 büyümektedir. Yapılan araştırmalar zengin ülkelerde ‘pet-evcil hayvan’ sayısının sınırlı bir şekilde arttığını gösteriyor. Pet ürünleri ve hizmetleri sektörünün
global büyüklüğü 150 milyar doları geçerken en büyük pay 60 milyar doları geçen ABD’ye ait.

Türkiye’de bu rakam 1,5 milyar dolar civarındadır. Yani bu pasta içindeki payımız sadece %1 bile değil. Bu da gösteriyor ki ülkemizin bu sektör yükselişine daha yeni başlamıştır ve epey bir yolu vardır. Ülkemizde son yıllarda evcil hayvanlara olan ilgi sosyal medyanın da yaygınlaşması ile birlikte oldukça artmıştır ve artmaya devam ediyordur.

Özellikle evcil hayvan sahiplenme oranı son yıllarda çok hızlı bir artış yakalamıştır. Bu durumda pet sektörünün hızla büyümesini sağlamaktadır. Ancak ülke olarak daha önce de belirttiğim gibi daha yolun başında olduğumuzu düşünüyorum.

– Bulunduğunuz konumda evcil hayvan sahipliği işletmenizin varlığından bu yana artış gösterdi mi? Bu konuda neler söyleyebilirsiniz?
Tabii ki bulunduğumuz konum gereğince evcil hayvan sahiplenmek isteyen insanlara yardımcı olmaktayız. Evcil hayvan edinmeden önce her bir bireyin bunun önemli bir sorumluluk olduğunu, öncesinde ve sonrasında yaşayacaklarını bilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Edindiğimiz tecrübelerimizi insanlara aktarıyoruz, bu şekilde sahiplenmeye sıcak bakmayan ya da bu konuda çekinceleri olan insanların doğru bilgilendirilmesiyle evcil hayvan sahibi olmalarını sağlıyoruz. Bundan dolayı artış gösterdi diyebiliriz.

– Hangi evcil hayvanlara yönelik satışlarınız var? Ürün skalanızdan bahseder misiniz?
Kedi, köpek, balık, kuş, kemirgen kategorilerinde ürünlerimiz mevcuttur. Evcil hayvanınızın ihtiyacı olabilecek her şeyi sitemizde bulundurmaya özen gösteriyoruz. Ürün çeşitliliği bizim için öncelikli konulardandır. Evcil hayvan sahibi sitemize girdiğinde aradığı ya da ihtiyacı olduğu her şeye sitemizden ulaşabilmeli. Bunu da başardığımızı düşünüyoruz.

– Ürün tedarik ederken nelere dikkat ediyorsunuz? Bir ürünün işletmeniz üzerinden satılabilmesi için ne gibi şartlarınız var?
Öncelikle son kullanma tarihi olan ürünlerde çok dikkatli davranmaktayız. Tedarik ederken yeni üretim olmasına dikkat ediyoruz. Depomuzda da aynı şekilde sık sık bu tarihler kontrol edilerek son kullanma tarihi yaklaşan ya da geçen ürünleri ayırıyoruz. Ayrıca siparişlerin sevk aşamasında da ürünler ayrı ayrı 2 kişi tarafından kontrol edilmektedir.

Diğer ürün gruplarında dikkat ettiğimiz husus ise ürün kalitesi. Hemen bozulan, kalitesi düşük ürünleri satmamaya özen gösteriyoruz. Bünyemizde bulunan tüm ürünler belli bir kalitenin üzerinde ve hepsi güvenilir, hayvan sağlığına zarar vermeyen materyaller ile üretilmiş ürünlerdir.

Örneğin piyasada bulunan çok ucuz, oldukça kalitesiz, sadece çok uygun fiyatlı olduğundan insanların tercih ettiği mamaları bulundurmuyoruz. Çünkü bizim için öncelik çok satış yapmak değil, hayvan dostlarımızın sağlığı ve yaşam kalitesini  yükseltmek. Şirket olarak hiçbir zaman bu duruma ticari olarak yaklaşmadık.

– Ürünlerinizi internet üzerinden satıyor musunuz? Bu konuda planlarınız var mı?
Bizim bu sektöre girişimi online platformdan olmuştur. Hali hazırda da sadece online tarafta varlığımızı sürdürüyoruz. Gelişen teknoloji ve ülkemizin e-ticarete bakış açısının hızla değiştiğini göz önüne alırsak artık online tarafta en iyisini hedeflemek daha mantıklı gelmektedir.

Şirket olarak hem yüksek maliyetlere katlanmak zorunda kalmıyorsunuz hem de müşterilere daha uygun fiyatla ürüne erişebilmelerini sağlayabiliyorsunuz. Offline mağaza tarafında görerek alıyoruz gibi tercih sebepleri olabiliyor müşterilerimizin ancak biz bu konuda kolay iade ve değişim imkanımızı devreye alıyoruz. Müşterilerimiz ürün eline ulaştıktan sonra 14 gün içerisinde beğenmez ise hiçbir ücret ödemeden iade ya da değişim yapabilmektedir.

– Sizin söylemek veya eklemek istedikleriniz nelerdir?
Ülkemizde hızla gelişen bu sektörde firma olarak bu gelişime ayak uydurmaya ve daha da büyümesine katkı sağlıyoruz. Amacımız bu sektörde lider firma olmak ve evcil hayvan dostlarımıza verilen değeri daha da arttırmak. Lider firma olmak sadece ciro anlamında en çok ciro yapan firma olmak değildir, tüm etkenleriyle lider olmak. Bu etkenler ise sosyal sorumluluk projelerine destek, insanları evcil hayvanlar ile ilgili doğru bilgilendirmek, sokak hayvanları gereken tüm yardımları yapmak ve en önemlisi de onların da bizim gibi canlı olduğunu, hayatları olduğunu ve tek amaçlarının da bizi mutlu etmek olduğunu insanlara unutturmamak. Petimister olarak bu sayınızda bize yer verdiğiniz için çok teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Hakan Altınöz

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

seventeen + 10 =

Yeniler

Köşe Yazıları