Bilimsel Çalışmalar, Evcil Hayvanların Yaşlanmaya Karşı Beynin Bilişsel Fonksiyonlarını Koruduğunu Gösterdi!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

İnsan ve hayvanların arasındaki ilişkilerle alakalı birçok çalışmaya öncülük eden Michigan Üniversitesi, yaptığı yeni araştırmayla evcil hayvan beslemenin yetişkin bireylerde beyin fonksiyonlarını düzenlediğini ve beynin bilişsel olarak daha sağlıklı bir hale geldiğini buldu. Araştırmanın detayları için sizleri şöyle alalım…

Dört ayaklı tüylü dostlarımızın gündelik hayattaki değişken ruh halimizde büyük bir etki yarattığı kaçınılmaz!

Evcil dostlarımızın mırıldanmaları, yalamaları ve yaptıkları diğer komik hareketler hayatımızın adeta merkezindedir.

Evcil dostlarımızın arkadaşlıkları ve sevimliliği yadsınamaz bir gerçek. Köpekler ve kediler, sahiplerinin stres hormonu kortizolünü bile azaltıyor.

Michigan Üniversitesi’ndeki bir sağlık dergisinin çalışmasında 65 yaşın üzerindeki evcil hayvan sahiplerinin beyninin bilişsel açıdan daha iyi olduğu görüldü.

Bu araştırmada 50 yaşın üzerinde 20 binden fazla yetişkinin verileri analiz edildi. 2010 yılından 2016 yılına kadar geçen altı yıl boyunca, her katılımcı evcil hayvanlarıyla ilgili çeşitli sorular yanıtladı. Beynin bilişsel değerlerini ve fonksiyonlarını test etmek için katılımcılara kısa ve uzun hafıza testleri yapıldı.

5 yıldan fazladır evcil hayvana sahip olan 65 yaş üzerindeki kişiler, bu testlerden çok daha yüksek puan aldılar.

Puanlardaki artış, bireylerin yaşlarıyla doğru orantılıydı. Evcil hayvanlar, sahiplerinin beyin fonksiyonlarını nasıl iyileştirebilir?

Bağırsakta bulunan ve beyne sinyaller gönderen sinir sistemi nedeniyle bu durum yaşanıyor olabilir. Evcil hayvanların eve getirdiği iyi huylu bakteriler de büyük bir rol oynamakta. Bunların yanı sıra, köpeklerle ve kedilerle yapılan yürüyüş ve diğer aktiviteler de beynin fonksiyonlarının korunmasında rol oynuyor olabilir.

Uzmanlar bu duruma ‘evcil hayvan etkisi’ diyor.

Gözümüzden bile sakındığımız evcil dostlarımızla gündelik konuşmalarımız beynin konuşma fonksiyonlarının canlı kalmasına yardımcı oluyor. Hayvanların hem mental olarak hem de duygusal olarak sahiplerine son derece fayda sağladıkları da biliniyor. Bu sayede yalnızlık hissi kayboluyor ve beyin fonksiyonlarına devam ediyor.

Michigan Üniversitesi’nin hayvan-insan ilişkileriyle alakalı birçok çalışması da bulunmakta.

İlk defa uzun süreli hayvan ilişkilerine değinen üniversite, evcil hayvan sahiplenmenin giderek daha faydalı olduğunu da öne sürüyor.

Kaynak: Onedio.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 × three =

Yeniler

Köşe Yazıları