Çip, Hayvanları Sokağa İtti!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

ÇİP, HAYVANLARI SOKAĞA İTTİ!

Çip uygulamasının ardından her ay yüzlerce hayvan sokağa terk ediliyor.

Trabzon’da yıllardır sokak hayvanlarına beslenme ve tedavi başta olmak üzere birçok konuda destek olan TRAHAYKO (Trabzon Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği) Derneği Başkanı Lütfiye Tüzün Kurban, çip uygulamasının zorunlu hale gelmesinin ardından, evden sokağa atılan hayvanlarla da karşılaşmaya başladıklarını söyledi. Ev ortamından sokağa bırakılan hayvanların dışarıdaki hayata adapte olmalarının çok daha zor olduğunu ve hatta dehşete düşürecek biçimde hayatlarını kaybettiğini belirten Kurban, bu duruma dikkat çekmek için derneğe ait sosyal medya hesabından sokağa terk edilen hayvanların ölüm şeklini gösteren fotoğraflar paylaştı.

Geçtiğimiz aralık ayında çip uygulamasının tüm hayvan sahiplerini kapsaması ve taktırmayan hayvan sahiplerinin maddi cezaya çarptırılması için son tarihti. Bazı illerde çip bulunamaması nedeni ile taktıramayanların ise evcil hayvanını beyan eden belge imzalaması istendi. Öte yandan evcil hayvanı kimliklendirme için gerekli olan çip, Tarım ve Orman Bakanlıkları’nda cüzi bir miktar karşılığı taktırılabilmektedir. Hayvan sahiplerine bu ve bunun birçok kolaylık sağlansa da bilinçsizlik yüzünden binlerce hayvan sokağa bırakıldı. Trabzon’da her ay ortalama 100 köpeğin bu nedenle bırakıldığını söyleyen Başkan Kurban, kedi sayısının çok daha fazla olduğunu bildirdi.

“Evden Sokağa Terk Edilen Hayvan Yemeği ve Suyu Nerede Bulacağını Bilemiyor!”

TRAHAYKO Derneği Başkanı Kurban, ev ortamına alıştırılan ve sonrasında sokağa bırakılan minik canların başına gelebilecekleri sıralarken hayvan sahiplerinin bakamayacağı hayvanları en başından sahiplenmesi gerektiğine dikkat çekti. Kurban, “Çip uygulamasından sonra ortalama ayda 100’e yakın köpek terk ediliyor. Kedi daha fazla… Ev ortamına alıştırılan bir hayvan sokağa terk edildiği zaman, yemeği ve suyu nasıl bulacağını, nerede barınacağını bilemiyor. Soğuk ve sıcak ile zaten baş edemiyor. Araç hiç bilmiyor. İnsanlara alışkın olduğu için insanlardan şiddet görebiliyor. Maalesef çoğu feci şekilde ölüyor. Bir kısmı da kötü şekilde bulunuyor. Hayata dönmesi aylar alıyor.” dedi.

“Hayvan Sahiplenecek Kişinin Daima Bir ‘B Planı’ Olmalı”

Hayvan sahiplerine ve sahiplenecek olanlara büyük iş düştüğü mesajını veren Kurban, “Hayvan sahiplenecek kişi çok iyi düşünmeli. Onu aile bireyi gibi kabul etmeli. Çocuğumuzun bir sorunu olduğu zaman ondan nasıl vazgeçemiyorsak, hayvanımızdan da vazgeçmemeliyiz. Hayvan sahiplenecek kişinin daima bir B planı olmalı. Ben bakamazsam, başıma bir iş gelirse bu hayvana ne olur diye düşünmeli. Bizi en çok üzen ebeveynler ölüyor, çocuğu hayvanı sokağa atıyor. Ya da oğlu askere gidiyor, okumaya gidiyor. Hayvan da peşinden sokağa gidiyor. Gerçekten geçerli bir mazereti olan, hayvanına yuva arar. Bilinmeze göndermez.” ifadelerine yer verdi.

Öte yandan durumun ciddiyetini göstermek adına ev ortamından sokağa çıkarılan hayvanların ne kadar acı bir şekilde öldüğünü ifade eden TRAHAYKO, yapmış olduğu paylaşımda “100 lira için ölüyorlar. Çip uygulamasından sonra o kadar çok kedi ve köpek terk edildi ki… Terk ettiğiniz kedi ve köpeklerin sonu bu. Sakın biz barınağa bıraktık diye vicdanınızı rahatlatmayın. Yasa gereği orada en fazla 1 ay kalır. Sokağa bırakılır. Görüntü için özür de dilemiyoruz. Sizin görmediklerinizi biz birebir yaşıyoruz. Bizi bırakın o hayvanlar gram gram ölüyorlar.” dedi.

Kaynak: Gunebakis.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

twenty − ten =

Yeniler

Köşe Yazıları