CHP’den Kanun Teklifi: Hayvanlara Karşı İşlenen Suçların Soruşturması Şarta Bağlanmasın

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

CHP’li Özgür Özel’in verdiği teklifte, hayvanlara yönelik suçlarla ilgili soruşturma ve kovuşturma için sadece Tarım Bakanlığı’nın il veya ilçe müdürlüklerinin suç duyurusunda bulunması, etkili mücadeleyi engelliyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, Meclis’e sunduğu kanun teklifi ile hayvanlara yönelik işkence, cinsel saldırı gibi suçları işleyenlere verilen cezaların şarta bağlı olmamasını talep etti.

Kanun teklifinin gerekçesinde Hayvanları Koruma Kanunu’nun ilgili maddesinde hayvanların kasten öldürülmesi, hayvanlara cinsel saldırıda bulunulması veya tecavüz edilmesi, ev hayvanlarına, evcil hayvanlara işkence edilmesi ve hayvanların dövüştürülmesi suçlarının işlenmesi hâlinde soruşturma yapılması için bakanlığın il veya ilçe müdürlükleri tarafından Cumhuriyet başsavcılığına yazılı başvuruda bulunulması gerektiği ifade edildi.

‘Etkili soruşturmayı engelliyor’
Hayvanların korunmasına yönelik soruşturmanın bir şarta bağlanmasının kabul edilemeyeceğinin belirtildiği gerekçede, bu düzenlemenin hayvanlara karşı suçların etkili şekilde soruşturulması ve kovuşturulmasını da engellediği ifade edildi.

Düzenlemenin metinden çıkarılmasını öneren kanun teklifinin gerekçesinde şunlar denildi:

Hayvanlara yönelik işlenen suçlar kamuoyunda infiale neden olmakta, bu suçlara yönelik cezaların caydırıcı olması gerektiği yönünde kamuoyunda yaygın bir kanaat bulunmaktadır. Bu nedenle bu suçların soruşturulmasını Bakanlık başvurusuna bağlayan ilgili fıkranın madde metninden çıkarılması ile soruşturmanın herhangi bir şarta bağlanmadan, hayvan hakları savunucularının ya da sivil toplum kuruluşlarının başvuruları ve şikayetleri üzerine de başlayabilmesi amaçlanmaktadır.”

Hayvan hakları savunucuları da suç duyurusu, soruşturma ve kovuşturma aşamalarında sadece Tarım ve Orman Bakanlığı‘na başvuru yetkisinin verilmesini eleştiriyor.

Kaynak: Yeşil Gazete

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

four × 1 =

Yeniler

Köşe Yazıları