Güney Kore’de bir araştırma ekibi, genetiği değiştirilmiş deri hücrelerinden cins köpek klonladığını duyurdu.
Güney Kore’li bir bilim insanı ekibi köpeklerde kanser, Parkinson hastalığı, Alzheimer ve felçle baÄŸlantılı olan genleri devre dışı bıraktı.
Pek çok safkan köpeğin, genetik çeşitliliğin olmaması nedeniyle kalp, deri, kemik ve göz sorunları gibi kalıtsal genetik rahatsızlıklardan mustarip olduğu ortaya çıktı.
Bu sebeple hayvanseverler, cins kedi ve köpeklerin çoğaltılmamasını önerdi. Fakat günümüzde özellikle cins köpeklerin, evcil hayvanlar arasında en çok tercih edildiği açıklanmıştır.
Araştırma ekibiyse yeni teknoloji sayesinde safkan köpeklerin daha sağlıklı olabileceğini savundu.
Ekipte yer alan Okjae Koo, “Bu, köpeklerde bu genom düzenleme yöntemini yerleÅŸtirmeyi hedefleyen araÅŸtırmamızın daha ilk adımı” ifadelerini kullandı.
The Telegraph’a konuÅŸan Koo, “AraÅŸtırmamızın nihai amacı, bu teknolojiyi kullanarak köpekleri akrabalarıyla çiftleÅŸtirerek yetiÅŸtirmenin neden olduÄŸu patojenik mutasyonlardan iyileÅŸtirmek” dedi ve ekledi:
Bu teknolojiyi çeşitli köpek türlerindeki hastalık yapıcı mutasyonları silmek için kullanma planımız var. Hayvanları iyileştirmek için gen tedavisi ürünleri geliştiriyoruz.
Bu araştırmayla bilim insanları, yalnızca cins köpeklerdeki hastalıkların değil, klonlanan canlıların hastalıklara karşı daha hassas hale gelmesini de sağlamak istiyor.
Çünkü köpek klonlama, son yıllarda yetiÅŸtiriciler arasında da popüler bir uygulama haline geldi. Birçok evcil hayvan sahibi, ölen hayvanının “genetik ikizini” tercih etmeye baÅŸladı.
Klonlanan hayvanlar, genetik ikizleriyle aynı zeka, mizaç ve görünümü paylaştı. Ancak sağlık sorunlarına daha da yatkın oldular.
Hayvanlar üzerindeki genetik mühendisliği ve klonlama çalışmaları bu sebeple etik sorunları beraberinde getirdi.
GenetiÄŸi deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ hayvanların refahıyla ilgili tartışmalar, Dünya Hayvan SaÄŸlığı Örgütü’nün yönergeleri doÄŸrultusunda sürdürülüyor.
Kaynak: Yeni Çağ