Ejderhaları ‘Öpmeyin,Sarılmayın’ Uyarısı

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
Abd Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, Salmonella Salgını ile Bağlantılı Evcil Hayvan Sakallı Ejderhaları ‘Öpmeme veya Sarılmama’ konusunda Uyardı

ABD’de 25 eyalette 44 kişi salmonella enfeksiyonu kaptı. Enfekte olan kişilerin 21’i yakın zamanda sakallı bir ejderha veya  bu hayvanın evcil hayvanın malzemeleriyle temas ettiği öğrenildi. Bunun üzerine Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi “güvenli temas” konusunda uyarıda bulundu. Sakallı ejderlerin sağlıklı ve temiz görünseler bile dışkılarında salmonella mikrobu taşıyabileceğine işaret edildi.

Kasım ayında, Oregon Sağlık Otoritesi, enfekte bir kişinin evcil sakallı ejderhasından örnekler topladı. Örnekler üzerinde yapılan testler, bu salgınla bağlantılı bildirilen vakalardaki bakterilere benzer şekilde Salmonella’yı ortaya çıkardı.

Uyarıda “Bu mikroplar vücutlarına, yaşadıkları ve dolaştıkları bölgedeki her şeye kolaylıkla yayılabilirler.” ifadelerine yer verildi.  Federal kurum, sakallı ejderha sahiplerinin evcil hayvanlarını veya ekipmanlarını kullandıktan sonra ellerini yıkamasını ve sürüngenlerinin yaşam alanlarını temiz tutmalarını önerdi. Ayrıca hayvanseverlere sakallı ejderleri “öpmemelerini veya sarılmamalarını” ve evcil hayvanların etrafında yemek yememelerini veya içmemelerini tavsiye ediyor.

 Hastalık Bağırsak Sistemini Etkiliyor

 Bu salgın için bildirilen vakaların çoğu Washington ve Wisconsin’den geldi. Enfekte olanların yaşları 1 ile 84 arasında değişiyor. Hastalık genelde dört ila yedi gün içinde atlatılabiliyor.

Bakteriyel bir hastalık olan salmonella enfeksiyonu bağırsak sistemini etkiliyor ve enfekte olan kişilerde ishal, ateş ve mide krampları gibi belirtiler gösteriyor.

ABD’de geçen yıl 37 eyalette 650 kişi Meksika’dan ithal edilen soğanlardan, 43 eyaletteki 163 kişi de kümes hayvanlarından salmonella mikrobu kapmıştı.

İlk hastalığın 24 Aralık 2020’de bildirilmesinden bu yana salgın nedeniyle en az 15 kişi hastaneye kaldırıldı. Hastalıkta henüz ölüm rapor edilmedi.

Kaynak: FoxNews

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

14 + fifteen =

Yeniler

Köşe Yazıları