Eşiyle ‘posta güverciniyle’ haberleşiyor

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

posta gvrcini

Çocukluğundan beri güvercinlere ilgi duyan Süleyman Okaymirza, özellikle balık tutmaya gittiği yerlerde cep telefonu çekmemesi halinde eşiyle posta güvercinleri sayesinde haberleşiyor.

GÜNÜMÜZDE DE KULLANIYOR

Muğla’nın Yatağan ilçesindeki termik santralde enerji işçisi olarak çalışan 36 yaşındaki Süleyman Okaymirza, iletişim teknolojileri gelişmeden önce haberleşme aracı olarak kullanılan güvercini günümüzde de kullanmaya devam ediyor.

“12 YAŞINDA BAŞLADIM”

Süleyman Okaymirza, yaptığı açıklamada, güvercinlere ilgisinin 12 yaşındayken ziyarete gittiği arkadaşının ağabeyinin evinde başladığını söyledi. Arkadaşının ağabeyinden istediği iki güvercinle bu işe başladığını belirten Okaymirza, ilgisinin zamanla arttığını dile getirdi.

“30’U AŞKIN KUŞUM VAR”

Güvercinlere evinin bahçesine yaptığı kümeste baktığını ifade eden Okaymirza, “30’u aşkın kuşum var. Bunlara buğday, zaman zaman ise ak darı veriyoruz. Hastalıklarında ise bitkisel ilaçlar veriyoruz.” dedi.

“ÇOK AKILLI HAYVANLAR”

Güvercinleri, Türkiye Kanarya ve Kafes Kuşları Federasyonu tarafından düzenlenen yarışmalara hazırladığını anlatan Okaymirza, “Uzun yıllardır kuşçuluk yapıyorum. Kuş çeşitlerinin neredeyse hepsine baktım ama son üç yıldır sadece posta güvercinine bakıyorum. Gerçekten de çok akıllı hayvanlar.” diye konuştu.

“20 BİN LİRAYA KADAR VAR”

Okaymirza, posta güvercinlerinin özellikleri ve amacına göre fiyatlarının 20 liradan başlayıp 20 bin liraya kadar ulaştığını vurgulayarak, şunları söyledi:

“Posta güvercini, çok eski bir ırktır. Atalarımız, zamanında bunları savaş sırasında haberleşme amacıyla kullanmış. Teknolojinin sağladığı telefon ve internet sayesinde artık bu kuşlar haberleşme amacıyla kullanılmıyor ama bizim farklı kullanış amaçlarımız var. Biz hala kullanmaya devam ediyoruz.”

“200 KİLOMETREDEN MESAJ GETİREBİLİYOR”

Posta güvercinlerinin yaklaşık 20 yıl yaşayabildiğini kaydeden Okaymirza, bu kuşların yem verişinden ve yuvaya girişinden sahiplerini tanıdığını söyledi. Yavruluk döneminden itibaren güvercini eğittiklerini, önce kümesin etrafında uzunca süre uçurduktan sonra mesafeyi uzatmaya başladıklarını anlatan Okaymirza, “Elimdeki posta güvercinleri, 200 kilometre uzaklıktaki İzmir’den geliyor.” bilgisini verdi.

“AYAĞI NOT YAZIP EŞİME GÖNDERİYORUM”

Okaymirza, boş vakitlerinde balık tutmaya gittiğini ancak buralarda genellikle cep telefonlarının çekmediğini ifade ederek, “Bu sebeple evden gelirken haberleşmeyi sağlamak için posta güvercini getiriyorum. Ayağına ufak bir not yazıp eşime gönderiyorum.” dedi.

“İLK BAŞTA ÇOK ŞAŞIRDIM”

Süleyman Okaymirza’nın 12 yıllık eşi 32 yaşındaki Hülya Okaymirza, eşini tanıdığından beri güvercinlerle uğraştığını ve vaktinin büyük bir bölümünü güvercinlerine ayırdığını anlattı. Hülya Okaymirza, şunları söyledi:

“Telefonun çekmediği yerlerde eşimi çok merak ediyordum. O da bu noktada güvercinlerinden faydalanabileceğini söyledi. İlk başta çok şaşırdım. Ama sonrasında ise bunun olabileceğini gördüm. Eşim evde yokken bir güvercin kümesin üstünde bekliyorsa, biliyorum ki eşim bir mesaj göndermiş. Ben de bacağına yazılı olan mesajı alıp okuyorum.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

19 + 10 =

Yeniler

Köşe Yazıları