EVCİL HAYVAN VE ÇOCUKLAR…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Çocuk dünyaya geldikten sonra bir evcil hayvan sahiplenilmek isteniyorsa; uzmanlar en uygun zamanın çocuğun bir takım becerileri edinmesinden sonra olduğunu belirtmektedirler. 

384034_311321118905930_52964757_nEvcil hayvanlarla çocukların aynı evi paylaşması birçok aile için endişe verici, bazen de korkutucu olabilmektedir. Kedi ve köpek gibi evcil hayvanların çocuklara istemeden zarar verebileceği, hastalık bulaştırabileceği ya da alerjiye neden olabileceği gibi düşünceler çocuk sahibi olmak isteyen ancak evcil hayvanlarla yaşayan ebeveynleri düşündürmekte ya da evcil hayvan isteyen çocuklarla ebeveynleri karşı karşıya getirebilmektedir. Son yıllarda uzmanlar, gerekli önlemler alındığında, evcil hayvanlarla aynı evi paylaşmanın bir sorun olmadığı yönünde açıklamalar yapmaktadır. 

Peki, nelere dikkat etmek gerekir? 

Eğer hali hazırda evde evcil bir hayvan varsa ve çiftler çocuk sahibi olmak istiyorsa, hamilelik döneminden itibaren temizliğe ve düzenli doktor kontrollerine dikkat etmenin yeterli olduğu belirtilmektedir. 

Evcil hayvanın düzenli olarak veteriner kontrollerinin yapılması, olası riskleri azaltmaktadır. Bunun yanı sıra, hamilelerin kediköpek temizliği ile ilgilenmemeleri, örneğin; kedinin kumunu değiştirmemeleri önerilmektedir. 
Çocuk dünyaya geldikten sonra bir evcil hayvan sahiplenilmek isteniyorsa; uzmanlar en uygun zamanın çocuğun bir takım becerileri edinmesinden sonra olduğunu belirtmektedirler. Örneğin, çocuk 2 yaşına geldiğinde kasları gelişmeye başlar; yürür ve hareketlerini kontrol edebilir.

Bu yaştan itibaren, çocuğun istemeden evcil hayvana zarar verme ihtimali daha düşüktür. Aynı zamanda, çocuğa evcil hayvanla ilgili açıklama yapmak da daha kolay olur. 
Çocuk ve evcil hayvan, birbirlerine alışıncaya dek yalnız başlarına bırakılmamaya özen gösterilmelidir. 
Özellikle çocuk küçük yaştaysa, kıyafetlerini arada sırada evcil hayvana koklatmak; ilk etapta hayvanın çocuğun kokusuna alışmasını ve onu yabancı olarak görmemesini sağlayacaktır. 

Evcil hayvanın veteriner yoluyla rutin olarak sağlık kontrolleri ve aşıları yaptırılmalıdır.Kedi ve köpeklerin tüylerinin insanlarda kist oluşumuna yol açmadığı artık bilinmektedir. Kisti oluşturan, tüylerdeki parazittir. 

Rutin sağlık kontrolleri, aşılar ve parazit tedavileri sayesinde bu tür hastalıkların insanlara bulaşması oldukça zordur. 
Kedi ve köpeklerin düzenli olarak tüy ve tırnak bakımlarının da yapılması önemlidir. Uygun bir fırça ya da tarakla düzenli olarak tüylerin taranması, hem hayvanı rahatlatır, hem de evde yaşayanların yoğun tüy oranına maruz kalmasını engeller. Aynı şekilde, tırnaklarının da düzenli olarak kesilmesi istenmeyen yaralanmaları engeller. 

Evcil hayvanla yaşarken dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri de, onların hayvan olduğu gerçeğini hiçbir zaman unutmamak gerektiğidir. Ne kadar evcil olursa olsun, hayvanlar son derece içgüdüsel davranırlar, istemedikleri hiçbir şeyi yapmazlar ve istemeden de olsa bazen zarar verebilirler. Dolayısıyla, çocuğa bunu öğretmek, karşısındakinin de bir canlı olduğunu, kendi duyguları ve dürtüleri olduğunu ve bunlar doğrultusunda davrandığını anlatmak önemlidir. 

Evcil hayvanların çocuğa faydaları neler olabilir? 

Evcil hayvanla birlikte yaşarken çocuk büyümek sağlık açısından çoğu zaman ebeveynleri endişelendirse bile, uzmanlar evcil hayvanla birlikte büyüyen çocukların bağışıklık sistemlerinin daha güçlü olduğunu belirtmektedir. Aynı zamanda evcil hayvanla vakit geçiren çocukların alerjik rahatsızlıklara ve astıma yakalanma oranlarının da daha düşük olduğu söylenmektedir. 
Evcil hayvanla birlikte büyüyen çocuğun gelişimi de birçok açıdan olumlu olarak etkilenir. Öncelikle, canlılara sevgi duymayı, değer vermeyi, korumayı öğrenir; bunlar insan ilişkilerinin de temelini oluşturan davranışlardır. Bazı araştırmalar, bu çocukların daha sevecen, sıcakkanlı ve hoşgörülü olduğunu belirtmektedir. 

Bir canlının büyümesine tanık olan ve ihtiyaçlarının farkında olan bir çocuk, bir süre sonra kendisi de büyüdüğünde bu ihtiyaçların karşılanmasına destek olacaktır. Hayvanın mamasını, suyunu vermeye başlayacak, onu dışarıda gezdirecek, dolayısıyla evdeki iş bölümüne destek olacak ve bu sayede sorumluluk almayı da öğrenecektir. 
Kısacası, ufak önlemler alındığı takdirde; çocuk sahibi olmayı düşünen hayvan sever ebeveynler de; çocuğu olan ve evcil bir hayvan sahibi olmak isteyen ebeveynler de çocuklar ve evcil hayvanların aynı ortamda bulunmaları konusunda rahat edebilirler. 
Bebek / Haziran 2013

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

six + three =

Yeniler

Köşe Yazıları