Evcil Hayvanlarda Diş Sağlığı Neden Önemli?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Evcil hayvan diş sağlığı oldukça önemli bir detaydır. Yaşanan diş problemleri, başka sağlık sorunlarına neden olabilir. Bir sorunun erken belirtilerini fark etmek için evcil hayvanınızın dişleri ve diş etleri yılda en az bir kez veterineriniz tarafından kontrol edilmelidir.

Evcil Hayvanlarda Diş Sağlığı Neden Önemli? 

Evcil hayvanları sağlıklı tutmak söz konusu olduğunda hayvan sahipleri genellikle ağız hijyeninin önemini gözden kaçırır. Ağız hastalığının en basit göstergelerinden biri ağız kokusudur. Bazı evcil hayvan sahipleri, ağız kokusunun evcil hayvanların doğal olarak sahip olduğu bir şey olduğuna inanır ve bu durum fark edilmediği için tedavi edilmez. Her soluduğunuzda çok güzel gelmese de sizi tıkayacak kadar da kötü olmamalıdır.

Bu sebeple evcil hayvanınızın kötü nefesine burnunuzu çevirmemeniz gerekir. Bu koku; evcil hayvanınızın yalnızca dişlerine ve diş etlerine değil, aynı zamanda iç organlarına da zarar verme potansiyeliyle ilgili ciddi bir sağlık riski anlamına gelebilir.

Herkes evcil hayvanının mükemmel ağız hijyenine sahip olmasını ister. Kötü diş bakımının yarattığı sonuçlar şu şekildedir:

  • Ağız Kokusu: Evcil hayvanınızın nefesinin kokusu sizi geri tepiyorsa, iyi bir diş bakımı yaptırmanın zamanı gelmiştir.
  • Diş Kaybı: Evcil hayvanınızın dişlerini destekleyen yapılar enfekte olursa dişler dökülür.
  • Ağız Ağrısı: Şiddetli diş hastalığı, kediler ve köpekler için çok acı verici olabilir. Size durumu anlatmaya çalışırsa dikkat edilmelidir.
  • Organ Hasarı: Plaktaki bakteriler kan dolaşımına girebilir ve kalbe, böbreklere ve karaciğere yayılabilir. Bu yayılma, organlara zarar verebilir ve hayvanınızı hasta edebilir.

Diş Hastalıklarını Önlemek İçin Neler Yapabilirsiniz? 

Mevcut diş hastalığı olan yetişkin kedi ve köpekler için veterineriniz çeşitli müdahalelerde bulunacaktır. İşleme muhtemelen taze ve temiz bir ağızla başlamanızı önerecektir.

Dişleri Fırçalamak

Evcil hayvanınızın dişlerini günlük olarak fırçalamak, diş hastalığına yol açan plak oluşumunu kontrol etmeye yardımcı olabilir.

Diş Fırçası Seçimi: Özel yapım kedi ve köpek diş fırçaları satın alınabilir. Yürümeye başlayan çocuk diş fırçaları, kediler ve küçük köpekler için harikadır. Elektrikli diş fırçalarının kullanımı kolay ve etkilidir, ancak evcil hayvanınız gürültüden korkabilir. Ek olarak evcil hayvanınızın diş fırçasını etiketlediğinizden ve aile diş fırçalarından ayrı tuttuğunuzdan ise emin olmanız gerekir.

Diş Macunu Seçimi: Evcil hayvanınızın midesini rahatsız edebileceğinden dişlerini fırçalarken insan diş macunu kullanılmamalıdır. Tavuk veya dana eti gibi tatlarda özel evcil hayvan diş macunları mevcuttur.

Diş Fırçalamayla İlgili Kolaylık Sağlayacak İpuçları: 

  • Yavaş bir şekilde başlayın. İlk fırçalama sürelerini ise kısa tutun.
  • Diş fırçasını ton balığı, tavuk veya sığır eti suyuna batırarak evcil hayvanınızı alıştırın.
  • Kediler ve küçük köpekler, dişlerini fırçalarken sahibinin kucağına otururlarsa daha rahat hissederler.
  • Alışması için özel evcil hayvan diş macununuzun tadına baktırın.
  • Artık fırça ile arası iyi olduğunda birkaç diş üzerinde bir veya iki hareketle fırçalamayı deneyin. Evcil hayvanınız daha rahat hissettikçe fırçalamayı yavaşça artırın.
  • Ağzın önünden başlayın. Evcil hayvanlar genellikle bunu daha kolay kabul etmektedirler.

Etkili Diş Fırçalamanın Beş Adımı:

  • Diş Macunu Ayarı: Fırçaya az miktarda evcil hayvan diş macunu uygulayın (insan diş macunu kullanmayın).
  • Doğru Açı: Fırçayı diş eti çizgisine 45 derecelik bir açıyla tutun.
  • Dairesel Hareket: Diş fırçasını, dişlere ve diş eti çizgisine hafif bir baskı uygulayarak dairesel hareketler çizin.
  • 30 ila 60 Saniye Fırçalamak: Arka dişleri de hatırlayarak ağzın her iki yanında en az 30 saniye fırçalama yapın.
  • Ödül: Evcil hayvanınızı uslu davranışları için ödüllendirin.

Özel Beslenme Şekilleri 

Hem kediler hem de köpekler için birçok kuru evcil hayvan maması mevcuttur. Bu gıdalar, minik dostların beslenme ihtiyaçlarını karşılarken dişlerini temiz tutmaları için özel olarak tasarlanmıştır. Aynı zamanda diş hastalıkları sürecini yavaşlatmaya ve dişlerde plak oluşumunu önlemeye yardımcı olan bileşenler içerirler.

Evcil hayvanınız bu özel olarak tasarlanmış mamalara erken yaşta başlamadıysa, dişleri çıktıktan sonra başlamak en iyisidir.

Egzersiz ve Diş Sağlığı Arasındaki İlişki:

Diş Oyuncakları

Evcil hayvanınızı çiğnemeye teşvik etmede harika olan bazı oyuncaklar mevcuttur. Bu oyuncaklardan bazıları, kemirilmeye müsait kemikler şeklindedir. Oyuncaklar, diş hijyeni programında yer alan faydalı bir takviyedir; ancak, yalnızca bunlara güvenilmemelidir.

Veteriner Diş Muayeneleri

Evcil hayvanların hayatlarının çoğunda, dişlerinin profesyonel veteriner tedavisi gerektirebileceği bir dönem gelir. Tedavi, evcil hayvanınız anestezi altındayken diş taşlarını temizleme (hem ultrasonik hem de elle) ve cilalama dahil olmak üzere tam bir diş muayenesini içerir. Prosedür, kendi diş hekiminizdeki deneyimlere benzer.

Kaynak: dissagligiuzmani.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

twenty + ten =

Yeniler

Köşe Yazıları