Türkiye’de döviz kuru ve artan enflasyona bağlı olarak evcil hayvan mamalarından yüzde 18 KDV alınması halen tartışılıyor. Belediyeler, petshop sahipleri, üreticiler ve hayvanseverler, fiyatların hayvanları ve hayvan sahiplerini zor durumda bırakması nedeniyle ortak çağrıda bulunuyorlar
Türkiye’deki döviz kurunun artışı ve yaşanan enflasyon nedeniyle evcil hayvan mamaları ile medikal ürünlerin fiyatları da ani yükselişlere sahne oldu. Sokak hayvanlarını koruma ve besleme platformu Pati Koruyucuları, mama fiyatlarının yaklaşık bir sene içerisinde yüzde 200’lere varan artışları gördüğünü duyurmuştu.
Dövizden etkilenerek ürünlere zam yapan ithal firmaların yanı sıra masrafları oldukça artan yerli mama şirketleri de fiyatlarını bu banda çekmek zorunda kaldı. Bu firmalardan biri olan Temiz Mama, yıllık enflasyon rakamları üzerinde bir fiyat artışına gittiği şikayeti üzerine “Gıda maddeleri fiyatlarındaki artışı bugüne kadar stoklarımız elverdiğince tolere etmeye çalıştık fakat kalite istikrarımızı koruyabilmek için fiyatlarımızı arttırmak zorunda kaldığımızı üzülerek belirtiriz” açıklamasında bulunmuştu.
‘Mama lüks değil ihtiyaç’ sloganı ile yola çıkan dernekler, kedi ve köpek mamalarından alınan yüzde 18 Katma Değer Vergisi (KDV) oranı başta olmak üzere, artan fiyatlar ve ardı ardına gelen zamlara tepki gösterdi. Balık, kuş gibi hayvanların yemlerindeki KDV oranın yüzde 1 olduğunu hatırlatan dernekler, KDV’nin kaldırılmasını talep ediyor.
Konuya dair açıklama yapan Pati Koruyucuları, “Her geçen gün çeşitli nedenler ile sürekli artan mama fiyatlarına yüzde 18 KDV oranı da eklendikçe hayvanseverler bu fiyatların altından kalkamaz hale gelmiştir, KDV oranını yüzde 1 ila 8 aralığına düşürerek ilk adımı atması gereken devlettir” çağrısında bulunmuştu.
Dostlarının ihtiyaçları için bütçe ayıran hayvanseverlerin gündeme taşıdığı konu, sosyal medyada açılan #mamalardakiKDVkaldırılsın tagi, Change.org’ta başlatılan kampanya ve çeşitli zincir oluşturma paylaşımları ile de desteklendi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla kampanyalara destek verdi.
İBB: Son bir ila iki yıl içinde mama fiyatlarının 2.5-3 kat arttığı görülüyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilisi, 1 Kasım ile 21 Şubat tarihleri arasında 95 bin kilogram köpek maması, 9 bin 725 kilogram da kedi maması dağıtıldığını aktardı.
Kış aylarında mama dağıtımı miktarının arttığına dikkat çeken çalışanlar, “Örneğin yaz aylarında ayda ortalama 20 bin ton köpek maması dağıtılırken kış aylarında bu rakam 25 bini geçiyor. Mama fiyatları ile ilgili bir bilgilendirme yapamıyoruz ancak son 1-2 yıl içinde mama fiyatlarının 2.5-3 kat arttığı görülüyor” dedi.
‘Yüzde 18 KDV oranının düşürüleceği sözünü aldık’
Ocak sonuna doğru ise konuya dair yeni gelişmeler yaşanmıştı. Hayvanları Çaresizlik ve İlgisizlikten Koruma Derneği (HAÇİKO) Başkanı Ömür Gedik, uzun zamandır hayvanseverlerin gündeminde olan ‘mama indirimi’ ile ilgili olarak Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan’ı ziyaret etti. Gedik, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “KDV’de sadeleştirmeye gidileceğini ve yüzde 18 KDV oranının düşürüleceği sözünü aldık. Birkaç aya bahsettiği çalışmaların sonuçlanacağını umuyoruz” dedi.
‘İnsanlar artık kedi ya da köpek beslemenin çok lüks olduğunu düşünüyorlar’
İthal mamaların fiyatlarının artmasının yanında yerli mamaların da zaten fiyatlarında artış yaşandığını söyleyen petshop sahibi Yener, “Bu da bizi etkiledi. Yani en iyi mamayı alan müşteri, biraz daha orta segment mama almaya başladı. En iyi mamayı almaya devam eden de var, tabii isyan eden de var. Ama tabii ki ister istemez bir kayıp oluyor. İnsanlar artık kedi ya da köpek beslemenin çok lüks olduğunu düşünüyorlar. Etkilenen çok etkilendi ama etkilenmeyen bir kısım da var” ifadelerini kullandı.
‘Piyasa yüzde 90 oturdu, fiyatlar sabitlendi’
Normal şartlar altında çok fiyat değişikliği yapan bir firma olmadıklarını söyleyerek şöyle konuştu: “Bu süreçte fiyatlar çok değiştiği için hep değişken fiyatlar verdik. Ama şu an artık yavaş yavaş firmalar da net bir şekilde oturmaya başladı. Bu dönemde bekleyenler olmuştu, şimdi temel piyasa yüzde 90 oturdu. Artık fiyatlar da sabitlendi gibi. Bir daha ne zaman değişir bilmiyorum tabiki ama şuan uzun zaman için bu ortadan kalktı. Örnek veriyorum, önceden bir şey alıyorduk 10 liraya satıyorduk, bir daha aldığımızda 15 liraya satmak zorunda kalıyorduk, diğer aldığımızda da 20 liraya satıyorduk.”
Sağlık harcamalarında da çok fazla artış oldu
Buna ek olarak görüntüleme ve laboratuvar hizmetleri, uygulanan ilaçlar, müdahaleler, operasyonlar, pansiyon vb. eklendiğinde klinik masraflarında da ciddi artışlar söz konusu. Yurtdışından pandemi döneminde zorluklarla temin edilen ilaçlar, aşılar ve teknolojik cihazlara erişim aynı zamanda oldukça pahalı hale geldi.
Kaynak: Sputnik