‘Hayvanlı sirkler kapatılsın’…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

fil_1Türkiye’nin de tarafı olduğu Evrensel Hayvan Hakları Beyannamesi, hayvanların insanların eğlencesi için kullanılamayacağını hüküm altına alsa da Türkiye, bu konuda henüz herhangi bir yaptırım ya da yasaklama kararı almadı. 

Hayvan hakları mücadelesi yürüten yeryüzüne özgürlük derneği ise bu konuda bir imza kampanyası başlattı ve katılma çağrısı yaptı. dünyadaki pek çok ülke hayvan hakları konusu daha duyarlı hale geliyor. Sirklerin bir eğlence yeri olmadığını söyleyen hayvan hakları savunucuları, eğlence adı altında hayvanların işkence görmesine karşı çıkıyor ve sirklerin çocuk psikolojisini de olumsuz etkilediğine dikkat çekiyor. 

Hayvanların sirklerde kullanımını yasaklayan ilk ülke Bolivya. ardından Yunanistan, Kosta Rika, Avusturya, Singapur, Finlandiya, Hindistan, Portekiz, Hırvatistan, İsrail, İsveç, Macaristan ve İrlanda’nın bazı illeri sirklerde “vahşi hayvan” kullanımını yasaklayan ülkeler arasında. İngiltere’de de sirklerin gerçek yüzünü ortaya çıkaran gizli çekim videolarının büyük yankı uyandırmasının ardından, vahşi hayvanların sirklerde kullanılması yasakladı. 

Bu ülkelere son olarak da Kıbrıs eklendi. 
Kıbrıs’ta yapılan yasa değişikliği ise şöyle: “Gösterilerinde şov amaçlı, geçit töreni için ya da sadece halk içinde gösteriş/duruş olarak bile olsa, herhangi bir şekilde herhangi bir hayvan türünü kullanan sirklerin kurulması ve/veya faaliyet göstermesi yasaklanmıştır.” Türkiye’de de hayvanlı sirklerin yasaklanması için çalışmalar yapan yeryüzüne özgürlük derneği, Kıbrıs Parlamentosu’nun aldığı bu kararı, hayvanlar açısından oldukça olumlu bir gelişme olarak değerlendirerek “Kıbrıs, Yunanistan’dan sonra, türü ve ırkı ne olursa olsun herhangi bir hayvanın insanların eğlencesi için kullanılmaması gerektiğinin farkına vardı ve bu kanunî düzenlemeyi yaptı. Özellikle Evrensel Hayvan Hakları Beyannamesi’ne taraf olan tüm ülkeler başta olmak üzere her ülke, bu ahlakî sorumluluğu yerine getirmeli ve tüm dünyada hayvanlı sirkler yasaklanmalı. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

12 − 4 =

Yeniler

Köşe Yazıları